ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:154/1378)

Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 181

kremów śmietankowych i tym sposobem kremy maślane zeszły na plan dalszy. Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie zrobiła z przekory, z nadzieją, że tym razem ciasto z buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje kubki smakowe, i z czystym sumieniem będę mogła je Wam polecić. Nie uwierzycie – ciasto jest obłędnie genialne. Smak buraczków niewyczuwalny. Mocno czekoladowe, wilgotne(...)czekoladę i syrop klonowy. Odstawiamy na 2 minuty na bok. Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem. Rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch polewamy ganache. Odstawiamy w chłodne miejsce. Jeśli włożycie do lodówki, to przed podaniem należy wyciągnąć kilka minut wcześniej, żeby krem maślany

Made By Mom And Son
Najlepszy Piernik 354

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota(...)pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna) 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 kostki masła Grysik wsypujemy do zimnego mleka

Made By Mom And Son
FRANCUSKI DESER - MILLEFEUILLE 94

Millefeuille to francuski oldchoolowy deser. Jego "polska" nazwa to ciasto tysiąca listków. Nazwa wzięła się od tego, że jest to deser składający się z 3 warstw ciasta francuskiego przełożonych kremem. Deser przygotowałam z kremem w kolorach flagi francuskiej. Przygotowanie jest bardzo proste więc niech nie zraża Was jego wygląd. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 op. śmietanki(...)ubijamy do połączenia się smaków. Masę dzielimy na 3 części. 2 części barwimy.  Na wystudzone ciasto szprycą wykładamy krem śmietankowo-waniliowy. Na krem układamy kolejną warstwę ciasta, potem krem i znów ciasto. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami

Kuchnia w oparach
Napoleonka z kremem rabarbarowym 107

cukru. Połączyć z mieszaniną mąki i cukru. Do masy wlać trochę gorącego przecieru rabatowego, wymieszać, a następnie całość wlać do gotującego się rabarbaru. Mieszając gotować do zgęstnienia kremu. Ciasto przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć krem, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Pokroić na 6-8 porcji. Ja pocięłam ciasto na porcje. Ułożyłam kawałek ciasta na talerzu, na nim położyłam krem(...)krem oparłam drugi kawałek ciasta, kawałkami rabarbaru, ciasto posypałam cukrem pudrem. Napoleonkę można podać z mrożonymi kulami rabarbaru . * zwracajmy uwagę, aby ciasto było z masłem. Oczywiście można zrobić ciasto francuskie w domu, ale to zajmuje trochę czasu.... zastawa

królestwo garów
Drożdżówki z budyniem 203

koniec dodać rozpuszczone masło i ciasto dobrze wyrobić. Ciasto będzie trochę lepkie, ale nie należy dodawać dużo mąki. Zarobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Składniki na krem: 350 ml mleka; 2 żółtka; 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej; 1 cukier waniliowy; 2 czubate łyżki cukru; 40 g masła(...)długości około 12-15 cm i wysokości około 10 cm. Krem wyłożyć na rozwałkowane ciasto zostawiając od lewej strony krótszego boku około 3 cm wolnej przestrzeni. Następnie należy przykryć krem ciastem od lewej strony ku prawej. Ciasto dobrze zlepić, by krem podczas pieczenia nie wydostał się z wewnątrz drożdżówki. Pozostałe ciasto z prawej strony należy pokroić w  poziome paski

In my kitchen
Orzechowo-gryczane ciasto z bakaliami 170

pozostałymi składnikami. Gotowym ciastem wyłóż spód formy i boki na wysokość 1 – 2 cm. Ciasto piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Mieszankę bakalii zalej gorącą wodą i odstaw na 15 – 20 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem kremów. Jako pierwszy krem orzechowy – ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z pozostałymi(...)proszkiem budyniowym oraz z cukrem z agawy. Całość zagotuj mieszając. Mieszankę bakalii odcedź i lekko posiekaj nożem na mniejsze części. Wymieszaj ją z masą budyniową. Na wcześniej upieczone ciasto gryczane wyłóż krem orzechowy – nierównomiernie (tak, aby pozostawić wolne przestrzenie pomiędzy). Wolne przestrzenie pomiędzy kremem orzechowym zalej kremem budyniowym wymieszanym z bakaliami. Całość zapiecz przez 10 minut w 180 stopniach

Via Gusto
Kruche ciasto z kremem 165

się z nich śmiać. Pyszne ciasta: Ciastka kruche Jogurtowiec z wiśniami Kruche babeczki z porzeczkami Szarlotka Ciasto kruche przepis podstawowy Ciasto o jakim dzisiaj mowa to spontaniczne kruche ciasto z kremem, pianką i suszonymi owocami zblendowanymi z przepyszną herbatą. Całość komponuje się przepysznie i warto je przygotować.  Suszone owoce zalane gorącą herbatą robią się niesamowicie miękkie i można(...)kawowy: Śmietankę ubijamy z mascarpone, na koniec dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy i połowę z masy wykładamy na naszą owocową warstwę, którą posmarowaliśmy jeden z blatów ciasta. Na kremie układamy budyniową piankę (wystudzoną) i smarujemy ją pozostałą częścią kremu. Całość zakrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kruche ciasto z kremem najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy nieco zmięknie. Wioleta

MamaOskarka
Lemon curd – krem cytrynowy 135

Cytrynowy krem do ciast i deserów Przepyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy o bardzo szerokim zastosowaniu. Można używać go do ciast, deserów, naleśników, tostów, jako polewa lub do przełożenia placka. Polecam!     Składniki na 1 słoiczek kremu: 80g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 cytryna 40g masła   *** Do metalowej miseczki wsypujemy cukier, dodajemy jajko oraz żółtko i dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
FALE DUNAJU 107

dwukolorowe ciasto z wiśniami i czekoladowym kremem SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao aromat rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni(...)Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą

słodki bratek
Ciasto z truskawkami i kremem migdałowym 158

dzień czasu lub co nie jest zgodne z dietą. Dziś jest ten dzień. Dziś zróbcie coś dla siebie. Bądźcie dla siebie dobrzy. Ja dziś upiekłam dla siebie Ciasto z truskawkami i kremem migdałowy m, a w ramach równowagi wybrałam się na wycieczkę rowerową i przebiegłam kilka porannych kilometrów. Teraz czas na odpoczynek A Wy jak spędzacie Dzień Dziecka :)? Ciasto(...)przykryła całą powierzchnię brytfanny. Następnie wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut. Na podpieczony spód wyłóż krem, rozsmaruj go po całej powierzchni ciasta. Na krem wyłóż truskawki, a następnie całość posyp utartą drugą częścią ciasta. Całość piecz ok. 30 minut. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – przepisy z truskawkami Artykuł Ciasto

365 dni dookoła kuchni
Tort leśny mech z malinami i figami 222

kuje w oczy i zwraca uwagę. Do dekoracji użyłam ciemnych fig które tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;)  Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto(...)Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy  wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki.  Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami

W kuchennej krainie
Letnia karpatka z ricottą i truskawkami 1547

kratce do wystudzenia. W taki sam sposób upiec drugą karpatkę z pozostałej masy. Jeśli posiadacie dwie takie same formy (o takich samych wymiarach), możecie oba ciasta upiec za jednym zamachem. Krem z ricotty: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na minutkę lub dwie, by napęczniała. Następnie podgrzać ją na mały ogniu lub w mikrofalówce, aż się rozpuści (nie doprowadzać(...)energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Powinien powstać śnieżnobiały puszysty krem. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić zielonych części i pokroić w kostkę. Na pierwsze karpatkowe ciasto wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać truskawki, lekko dociskając je dłonią. Owoce pokryć resztą kremu i przykryć drugim karpatkowym ciastem, całość docisnąć. Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem

Nastoletnie Wypiekanie
Bûche de Noël – rolada biszkoptowa z kremem z mascarpone 106

popęka. Krem całkowicie zmieniłam dodając kremówkę i kawę. O polewie pisałam, że jak dla mnie jest do wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem. Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole. Drukuj Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe Czas przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru(...)pieczenia na największą blachę z piekarnika Rozsmarowujemy na papierze ciasto. Pieczemy w 200 stopniach 10 -12 min. Przekładamy ciasto na czystą ściereczkę, odrywając papier do pieczenia. Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Krem Ubijamy kremówkę z cukrem. Osobno ubijamy chwilę mascarpone, dodajemy po łyżce kremówkę. Na koniec wlewamy espresso. Mieszamy. Kremem wypełniamy roladę. Zwijamy. Ucinamy pod kątem koniec rolady

Mieszam w Garnku
Metrowiec 159

połączenia tego w całość. Ciasta kroimy w kromeczki o grubości ok 1 cm. Następnie układamy je naprzemiennie kolorami przedzielając masą (smarujemy kromkę ciasta i dokładamy do poprzedniej). Tak przełożone kremem ciasta wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę: • 6 łyżek mleka • 6 łyżek cukru • 200g margaryny • 6 łyżek kakao Mleko zagotować z cukrem, dodać(...)przestudzoną polać dokładnie ciasta. Można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto kroi się ukośnie tak by w jego przekroju znalazły się obydwa ciasta i krem

KUCHNIA POLSKA
Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym 108

dań i staram się jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne, od tradycyjnego. ciasto: 190 mąki owsianej bezglutenowej 10 g cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) jajko(...)wykładamy nim formę o średnicy około 26 cm. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto posypujemy płatkami migdałów i smarujemy kremem figowym.   Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy około 35 minut (zależy od piekarnika) w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym pochodzi

Mienta blog