ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:67/550)

Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 238

pozostał nieco twardawy, ale można również podsmażyć go nieco dłużej, żeby był miękki i rozpływał się w ustach). Studzimy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 3-4 mm i wykładamy nim formę. Ciasto gęsto nakłuwamy, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub specjalnymi kulkami i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy

Rozpustne gotowanie
Pizzerinki, czyli mini pizze 169

dłoni. To nie szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą

Marder&Marder Manufacture
Mazurek Czekoladowy 177

wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia

Mama Gotuje
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 218

potrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 284

elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Jedną połowę ciasta smarujemy powidłami i przykrywamy częścią nieposmarowanego ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół osi kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi brokułowo- fasolowe 167

wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.  Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut

Kuchnia Danusi
Serce urodzinowe -torcik 404

dodając cukier puder. Truskawki kroimy na mniejsze cząstki. Ciasto kroimy na pół. Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem. Na górę ciasta wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Z resztek ciasta- szykujemy "kruszonkę" . Posypujemy ją po górze bitej śmietany. Torcik gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 357

piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy(...)250g margaryny    1 jajo   1 żółtko  2 łyżki śmietany WYKONANIE Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 30 minut. Podzielić na 3 części rozwałkować każdy placek na wielkość blachy-u mnie 36X23cm. Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły

w mojej kuchni
Placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście 288

Słodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki(...)oprószamy mąką. Ciasto przekładamy na dno i boki naszej formy. Usuwamy resztki ciasta, które posłużą nam na wykończenie naszej tarty. Zrobienie na niej szachownicy.PRZYGOTOWANIE placka z musem jabłkowym:Do naszej formy z kruchym ciastem wykładamy ostudzony mus jabłkowy. Resztki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego

kulinarnyJa
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 199

Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się da. Dłonie smarujemy lekko podgrzanym olejem, łyżkę oleju rozlewamy na placku i delikatnie masujemy ciasto. Następnie takie wymasowane i zrelaksowane ciasto :) zaczynamy delikatnie naciągać z każdej strony po kawałku, aż będzie półprzeźroczyste.      Farsz dzielimy na cztery równe części, na każdym placku rozkładamy

Rozpustne gotowanie
Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free) 205

pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem uformować. Pieczemy na bardzo małym ogniu przez(...)masę i dodajemy cukier oraz cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto.  3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami

vaniliowoczekoladowa
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 277

Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską do krojenia na placek(...)podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita. W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku

Gospodyni Miejska
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 172

realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona na moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak z okazji Dnia Ojca się nada: Składniki (na 2 duże blachy): ciasto:  40-50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki ciepłej wody(...)solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą  wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę - w takiej ilości by powstało gładkie, jednolite nie lepiące się do ręki ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki, dopasowane wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie

Kuchnia po mojemu
Placek z pomidorami 205

Świetne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi pomidorami. Trzeba je upiec teraz, bo pyszne pomidory wkrótce się skończą . Przepis znalazłam tutaj    składniki na ciasto 250g mąki 113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody(...)nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory. Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować  ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika Piec przez 50 do 60 minut

Stare Gary
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 299

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe

W kuchni Katie