ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:73/550)

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 180

mąki i wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.   Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec

SzczyptaSmaQ
Serowe wiatraczki ze śliwkami 159

rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 12 cm. Robiłam to talerzykiem spod filiżanki. Gdyby krawędź talerzyka nie dawała rady wykrawać krążków, wystarczy docisnąć talerzyk do ciasta i wykrawać placek nożem wzdłuż zostawionego żłobienia. Na środku krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż od śliwki na zewnątrz. Przydaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Oponki serowe 355

cukier puder Przygotowanie : Z wszystkich składników z wyjątkiem oliwy zagniatam ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli nieco się klei do rąk lub stolnicy dodaję odrobiny mąki. Gotowe ciasto wałkuję na placek grubości ok 0,7 cm. Wykrawaczem mój syn wycina kółeczka a ja kieliszkiem środki. Pozostałe ciasto z wykrawania ponownie zagniatam i wałkuję. Z ostatniego kawałka zrobiliśmy z synem

Mechanik w kuchni
Orzechowa pychotka 658

łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE: z podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową

Swojskie jedzonko
Placek Iłowiecki 497

pierwszego dnia jest bardzo smaczne :) Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować . Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek 0,5 szkl(...)szkl cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdały dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor 180 stopni około 15 minut. Masa: Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem. Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wiosenne czyszczenie bloga:) 207

mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już od dawna, bo nie bardzo widzę sens i pożytek. Placki są na mące orkiszowej z dodatkiem płatków żytnich, ale oczywiście możliwe są takie kombinacje, jakie tylko przyjdą do głowy. Składniki na porcję/3 placuszki: *  50 - 80 ml wody(...)szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało) i nie rozlatują przy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Langosz 255

Opis: Langos (langosz) specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień . Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek(...)dodajemy pozostałą mąkę i mleko, sól oraz rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy w tym czasie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki 169

używamy patelni teflonowej , to przed smażeniem w ogóle nie musimy jej smarować , czy polewać tłuszczem , a , jeśli inną , to wystarczy wlać trochę oleju tylko przed usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam] Nadzienie: około 30 dag sera białego  cukier do smaku (ja daję

Moje domowe kucharzenie
Placki miodowo - korzenne przekładane kremem mleczno - orzechowym. 150

dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z resztą suchych składników. Robimy wgłębienie, wlewamy miód z masłem, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy  10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku(...)wierzchu.  Lekko dociskamy  i odstawiamy do stężenia. Z podanych składników robimy polewę, którą smarujemy wierzch ciasta. Ta polewa nie jest konieczna, doskonale sprawdza się oprószenie kakao lub np inką. Niestety aby ciasto dobrze smakowało musi trochę postać, aby suche placki naszły wilgocią kremu. I czym dłużej leżakuje tym jest lepsze. A w ogóle najlepsze jest jak się

Dieta moja pasja
Ciasto Cudak. 268

cudak znane jest również pod nazwą Stefanka, ciasto czeskie, miodownik. Jest to chyba najsmaczniejsze ciasto, obok pleśniaka, z mojego dzieciństwa. Jest trochę pracochłonne, bo z niewielkiej ilości ciasta musimy upiec trzy placki, obiecuję Wam, że praca się opłaci, ciasto jest przepyszne

dolcevitainmykitchen
Wegańskie Pancakes 136

octu winnego Mąkę wymieszać z sodą i solą. Mleko wymieszać wraz z octem, wlać do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, nalać na nią odrobinę oleju. Smażyć placki z czubatej łyżki ciasta, na średnim ogniu, z dwóch stron. Placki poddawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Ciasto królewiec 716

wielkości placki, pierwszy placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut do lekkiego zezłocenia - nie należy piec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć z papierem z formy (ciasto jest delikatne), przełożyć do niej drugi blat, upiec - oba blaty ostudzić, zafoliować

Smakołyki Bereniki
Pani Walewska zwana też Pychotką 253

krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie(...)przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy nim ostudzone placki. Przed podaniem najlepiej ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Strucla z makiem 233

cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.  Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka.  Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.  Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.  Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.  Gotowy struclę makową,  polać

Kuchnia Danusi
Rogaliki krucho-drożdżowe 192

zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić

Kuchnia Danusi