ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:76/550)

Kolorowy Mazurek w kratkę 155

można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.  Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć go do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozwałkować resztę ciasta i wyciąć cienkie długie paseczki. Spód

Świat Ciasta
Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem żurawiny 179

smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zimowy placek z porem. 197

cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac sol i cukier. Wlac 160ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci blachy. Przelozyc na natluszczona blache, uformowac brzegi. Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc na patelni. Dodac do boczku posiekana w plastry cebule i por. Poddusic. Doprawic(...)sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Zestawic z ognia, przestudzic i wylozyc na ciasto. Ciasto piec przez 25 minut w piearniku nagrzanym wczesniej do 200°C lub do 180°C z termoobiegiem. Podawac zaraz po upieczeniu. Smacznego. Zrodlo "Sol i pieprz" styczeni

Przysmaki Karolki
Placki sernikowo-bananowe 194

wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy i próbujemy, jeśli ciasto wydaje się Wam mało słodkie - dodajcie cukier. Ciasto jest dosyć gęste, ale jeśli wolicie cieńsze placuszki, to możecie dodać odrobinę mleka - wtedy łatwiej będzie formować mniejsze placki. Placki można smażyć(...)tłuszczu na patelni teflonowej, ale możecie także dodać odrobinę tłuszczu, wtedy placki będą też miały nieco chrupiącą skorupkę. Ja wykładam na patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż placki

Cooking Monster
Korzenne placki na mące orkiszowej 188

rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy(...)delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego

Słodkie okruszki
Kruche ciasto z budyniową pianką ze śliwkami 737

Długo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła

Wołowina od rekina
Domowe Pierogi Ruskie 216

wygląda mój gotowy farsz do pierogów. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Początkowo ciasto mieszamy łyżką drewnianą , a następnie wyrabiamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkujemy na duży cienki placek. Wycinamy kółka, wkładamy nasze kulki z farszem i bawimy się w lepienie pierogów. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące , dodajemy mąki. Ważne aby też placki podsypywać, ponieważ

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka tradycyjna 130

wanilinowym i bułką tartą. Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części (45% i 55%). Obie rozwałkowujemy na placki wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia robiąc zakładki na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem i również nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym

Kolorowy Przepisownik
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 186

łyżka cukru Mąkę wymieszałam z sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam na niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą(...)patelnię i smażyłam po kilka minut z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio na kuchennej blasze

dom-agi.pl
Waniliowe placuszki z truskawkami 219

płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki. Truskawki kroimy w plasterki i dowolnie instalujemy na talerzu :) Smacznego! Rada:  Placuszki z jednej strony(...)początku smażymy ok. 10-15 sekund - po przewróceniu wystarczy im dosłownie 4-5 sekund aby były gotowe :) Jeśli robicie duuużą wieżę placuszkową - warto posmarować co drugi placek jogurtem, aby ciasto było bardziej wilgotne

Spektrum Smaku
Rożki bananowe 599

przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać cynamon oraz czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się - gotowe nadzienie ostudzić - wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe

Smakołyki Bereniki
Seromakowiec 238

margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób wykonania spodu: Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 25 cm x 40 cm. Dużą blachę o takich samych wymiarach wysmarować papierem do pieczenia i położyć na to rozwałkowane ciasto. Ciasto z blachą wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 219

ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek gr. 2-3 mm. Wyciąć krążki przy pomocy formy o średnicy większej o 2 cm od średnicy foremek na babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar

SzczyptaSmaQ
Wielkanocne mazurki. 189

lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować lekko podprażonymi migdałami

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 507

dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając. Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa na pół wzdłuż tworząc prostokątne paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem układamy farsz . Z wijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem. Kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki