łyżką i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 15-18minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Gotowe, przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na cieniutkie placki lub- tak jak robiła Dorotka, kroimy je przez pół zmniejszając wtedy wielkość ciasta do 24x18cm. 2. Krem: Obrane i pozbawione nasion jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki(...)wodzie rozpuszczamy budynie. Po ok 15 minutach gotowania, łączymy rozrobiony budyń z masą jabłkową i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gorącym kremem przekładamy placki, lekko dociskamy i odkładamy do całkowitego stężenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziedać 1,5 opakowania) 2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki) 1-2 łyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu
Rozpustne gotowaniejednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce - śliwki umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki lub ćwiartki, osuszyć - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto rozwałkować na placek lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem, na wierzchu rozsmarować mąkę ziemniaczaną - na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki śliwek, lekko dociskając - ciasto podpiec
Smakołyki Berenikiwyrabiamy alby ciasto zrobiło się elastyczne. 2. Jabłka zetrzeć na race dodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem
AZgotuj!dodajemy łyżkę śmietany, mleka lub wody). Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut, pod koniec czasu chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego
Rozpustne gotowaniedrobną kostkę masło, sól i jajko. Zagniatać, dodać wody i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut
kolorowotorcikowoNajpierw sypiemy mąke z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut. Rozwałkowac ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się kurczy i oblwpiamy foremkę. Mi na małych foremkach wyszło ponad 50 babeczek :) Pieczemy
Słodkości i nie tylkorodzynków 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oddzielamy 2/3 ciasta, wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę ( u mnie 24 x 35 cm). Na wierzchu smarujemy dżem i posypujemy pokruszone herbatniki. Następnie ciasno jedna przy drugiej układamy gruszki, posypujemy rodzynkami(...)cynamonem i cukrem. Na koniec z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy kratkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 minut. ( na wierzchu można położyć papier do pieczenia, żeby rodzynki się nie przypaliły. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówostudzenia. Na blaszkę nakładamy sztywną podkładkę typu tacka ( jak w moim przypadku ) , i.t.p . Mocno przytrzymujemy razem z blaszką i odwracamy do góry dnem , tak żeby placek spoczął na tacce, podkładce itp. Odwrócone ciasto pozbawiamy papieru do pieczenia. Przygotowuję pojemnik do przechowywania placka . Biszkopt przecinam na pół. Wyjętą z pojemnika podkładkę przykładam do szerszego boku przeciętego biszkoptu(...)delikatnie przesuwam wierzchnią część na podkładkę Możemy też zrobić odwrotnie , przełożyć 2 razy ,żeby placek był w pozycji , jak się wypiekał. – przeciąć na pól i wierzch upieczonego ciasta zdjąć. Produkty na krem : 0,75 l kremówki ( ubić bez cukru ) 2 śmietan fix -y , 1 czekolada gorzka, 1 czekolada mleczna, Sposób przygotowania kremu : Wylewamy śmietanę( pozostawiając ok. pół szklanki
Pysznosci Babci Basigodzinkę w ciepłe miejsce do wyrosnięcia, aż podwoi obiętość. Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie 12. Każdą część ciasta uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Ja ułożyłam(...)dużej blaszce z piekarnika ponieważ bułki jeszcze urosną. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Truskawki opłukać usunąć szypułki, rabarbar drobniutko pokroić. Gdy ciasto podrośnie w każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki. W każde wgłębienie włożyć truskawki i kawałeczki rabarbaru. Brzegi bułeczek posmarować białkiem, całość posypać tartymi migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160-170 C i piec
Monia miesza i gotujeciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki cukru trzcinowego Szczypta soli 100 g zimnego masła lub margaryny 1/3 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 1/3 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do mąki dodać cukier, sól, cynamon i drobno pokrojone masło. Całość siekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię(...)Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem z cynamonem. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o szerokości 35 cm. Na wierzch ciasta układać plastry jabłka. Pozostawić około 2- 3 cm wolnego brzegu, żeby móc potem zawinąć. Gdy jabłka będą ułożone zawinąć brzegi ciasta. Całość przenieść wraz
Na słodko lub wytrawniejest zbyt gęste, należy je maksymalnie odcisnąć, może też zaistnieć potrzeba dodania nieco większej ilości mąki - ciasto zafoliować, schłodzić - jabłka przygotować tuż przed wykonaniem ciasteczek - schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek grubości około 4mm - z ciasta wykroić kwadraty o boku o długości około 5-6cm - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki
Smakołyki Berenikiwkładamy do miski i mieszamy. Następnie wkładamy do mikrofali i gotujemy przez 5 minut, aby owoce nieco zmiękły. Odstawiamy, aby wystygły. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Dół ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na ciasto
Kulinarne przygody GatityLubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu. Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie
Codziennik Kuchenny