ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:80/550)

Zimowa tarta z jabłkami 330

kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta. Nastawiamy piekarnik na temperaturę

Ciastkozercy
Kruche babeczki z jabłkami 196

oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką. Do ciasta w foremkach wkładamy jabłkowe nadzienie (ok. 1,5 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i wykrywamy kółka wielkości foremki, na każdym kółku robimy krzyżyk, którym podczas pieczenia będzie się unosić para z jabłek, przeszkodzi to też pękaniu ciasta. Kółko z ciasta układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 190

sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. na 3-4 osoby cukinia o wadze ok. 1 kg 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej sól czosnkowa (odrobina) olej do smażenia(...)razem ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody. Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję jak placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny, brązowy kolor. Każdy placek

W kuchni Karmel-itki
100. Ciasto krówkowo budyniowe 402

drobno i dodać do masy kówkowej, trochę masy zostawić na polewę. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkujemy na wielkość średniej blachy lub też wylepiamy blachę ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą krówkową przykrywamy pergaminem, gdyż(...)orzechy bardzo szybko się przypalają. Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy pozostałą masą krówkową bez orzechów

Jadło i czytadło
Burrito w kukurydzianej tortilli 154

proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw  robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę i znów mieszamy. Gdy ciasto wystygnie zagniatamy je na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z każdej strony

Marder&Marder Manufacture
Tort Marcinek 166

marcinek lany, bez wałkowania, z podanych składników wyszło mi 9 placków, jak na moje potrzeby wystarczająco. Nie jest to przepis bardzo skomplikowany, tylko troszkę czasochłonny. Do dzieła! Składniki: na placki: 4 jajka kostka masła szklanka cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 800 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki(...)krawędzi i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 4-5 minut. Placek zdejmuję z papieru i powtarzam tę czynność aż do wyczerpania ciasta. U mnie wyszło 9 placków. Placki studzić najlepiej osobno, aby dokładnie wyschły. Gdy placki będą wystudzone, ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i wlewamy sok z cytryny

na moim stole...
Chaczapuri megruli 226

okrągły, cienki (ok. 1,5 cm) placek na środku którego umieszczamy garść sera (ilość ser musicie rozplanować sobie sami, tak aby w każdym placku była mniej więcej taka sama ilość). Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy tworząc coś na kształt sakiewki, którą póżniej spłaszczamy ręką lub rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 cm. Chaczapuri smażymy każde osobno, na suchej(...)skorupki. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut. Dzięki temu będą one chrupkie, a ciasto na pewno będzie upieczone. Po upieczeniu każdy placek smarujemy masłem i odrazu podajemy. Smaczengo Artykuł Chaczapuri megruli pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Tarta z groszkiem i ricottą 117

szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, pozostałym parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm (jeśli macie większą formę, dodajcie większą ilość składników). Na ciasto wylej przygotowane

Calzonella.com
Dietetyczne placuszki serowe 155

placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pikantny indyk podawany z ravioli. 115

zajdzie taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań

Wielki apetyt
Kruche marchewki z sałatką 267

sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało

Świat Domowej Kuchni
Pączki z miodem 169

Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było

Na słodko lub wytrawnie
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 130

Smarujemy placek konfiturą z "czarnej porzeczki Lodzi" zostawiają po bokach ok 2 cm nieposmarowanej części.  Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy rękoma rozcierając składniki oraz tworząc grudki. Posypujemy ciasto. Czarna porzeczka Lodzi 2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru Wykonanie: Owoce myjemy, czyścimy, odrywamy gałązki. Porzeczki zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy 10-15 min. odstawiamy do ostygnięcia najlepiej aż do następnego dnia. Znowu podgrzewamy

kgwjanczewo
Parówki w cieście twarogowym 117

półtłustego 250 g mąki pszennej 2 opakowania parówek classic Henryk Kania Ser rozkruszamy w dłoniach, masło kroimy na mniejsze kawałki, wszystko razem zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm, tniemy na paski o szerokości 1/3 parówki. Wspomniane parówki dzielimy na 3 równe części (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta

MamaOskarka
Pomarańczowa tarta z marakują 149

zbyt kruche i nie będzie się łączyć, można dolać 1 łyżkę zimnej wody) , spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty o średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający

Moja Delicja