ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:86/550)

Placek pełen botwinki i koziego sera 157

specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g)  1 jajko  60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek

Spektrum Smaku
Śliwki w kruszonce 257

Placek rewelacja...polecam naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do  SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy

Anioły w kuchni
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 300

mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce - jabłka podprażyć w rondelku razem z cukrem i cynamonem - schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 0,5cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem(...)posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut  Taką babeczkę można zjeść

Smakołyki Bereniki
Placek drożdżowy na żółtkach z serem 157

mojprzepisna.pl | Placek drożdżowy na żółtkach z serem Klasyczne drożdżowe ciasto z dużą ilością białego sera i pyszną kruszonką na żółtkach, zamiast całych jaj. Bardzo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i sycące. Polecam na śniadanie czy kolację. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru(...)Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia, ciasto może się kleić, ale nie przejmować się tym. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko

moj przepis na
Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień 201

były to cztery. Z każdego kawałka uformuj kulę. Dla ułatwienia pracy przełóż od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek.     Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj sosem, posyp serem

greenscarf
Ciasto na pizzę z majerankiem. 133

mące wlać wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy(...)piekarnika i pieczemy około 25 minut.  Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde,jest bardzo mięciutkie i pulchne. Nie robi się z niego zakalec. Polecam ten przepis,jest sprawdzony robiłem go już kilkanaście razy i za każdym razem było pyszne

Przepisy i porady kulinarne
Snikers -moja ulepszona wersja 200

jednakowej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce lekko nakłuwając widelcem.  W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem następnie dodajemy kilka kropli olejku waniliowego i posiekane orzechy, chwilkę podsmażamy cały czas mieszając. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Tak przygotowaną masę orzechową wykładamy na jeden surowy placek i równomiernie ją rozprowadzamy. Piekarnik rozgrzewamy(...)herbatą, następnie wykładamy puszkę masy orzechowej i przykrywamy drugim plackiem bez orzechów. Wierzch placka również delikatnie nasączamy i wykładamy połowę budyniu, na budyniu rozprowadzamy 3/4 puszki masy krówkowej czekoladowej i wykładamy drugą warstwę herbatników.Na herbatniki wykładamy resztę budyniu i przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec japoński ( wilgotny) 389

mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę Po tym czasie mak mielimy 3 - krotnie Z w/w składników zagniatamy  gładkie ciasto na spód placka Jajka ubijamy z cukrem na gładką  masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie(...)aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę Formę, wykładamy papierem do pieczenia Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na nie masę makową Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą mleczną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 181

trwa sezon na truskawki i rabarbar nie mogło zabraknąć tego klasyka - pyszny drożdżowy placek z owocami i kruszonką! To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także(...)uzyskania masy przypominającej mokry piasek. Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Układamy na nim owoce, które można zasypać lekko cukrem, a następnie wysypujemy równomiernie kruszonkę.    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia przez

Cooking Monster
Miodownik 164

pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta.  Upiec każdy placek oddzielnie.  KREM  W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.  Masło(...)przełożyć do miski, zmiksować.  Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć.  Podzielić na 2 części  Składanie ciasta:  Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych.  Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastemCiasto można posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Fale Dunaju 235

budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka . Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje. Masę budyniową wyłożyć na zimny placek. Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek migdałowy z bezą 175

Zagnieć szybko ciasto do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i podpiecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Piecz przez 15 minut. Przygotuj bezę. Marcepan zetrzyj na tarce i zmiksuj z żółtkami, mąką, skórką(...)limonki i proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno! Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Wyjmij podpieczone ciasto i posmaruj masą marcepanową. Napełnij rękaw cukierniczy z dowolnie wybraną tylką ubitą pianą i wyciśnij na masę migdałową. Posyp pistacjami i wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180ºC. Piecz przez 30 minut. Upieczony mazurek odstaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp

codojedzenia
Paszteciki z kapustą i grzybami 169

pierwsze w tym roku i moje ulubione. Ja robię cienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli, gdy jest go nieco więcej. Żaden problem, wystarczy rozwałkować ciasto na grubszy placek. ;)   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów(...)podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie nie ma to znaczenia, najważniejsze, żeby wyrosło ;) ) Ale gdyby ktoś miał wątpliwości, oto przykład: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową podanej porcji letniej wody i dokładnie razem mieszamy. Mąkę przesiewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Jabłecznik z pianą 168

cukru torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin  cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy na placek, którym wyklejamy blachę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)dodajemy cukier oraz budyń nie przerywając ubijania, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pianę wykładamy na jabłka. Pozostałą część ciasta "skubiemy" i układamy na pianie. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza

Zapiski Młodej Żony