ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:92/550)

Placek serowy z jabłkami i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.91 141

ciekawe w smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru(...)połączenia się składników. Formę  o wymiarach 28 x 36 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto i rozciągamy je palcami po całej formie. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki. Wciskamy w ciasto i posypujemy całość płatkami migdałów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa tortilla z farszem 146

Domowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki.   Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie(...)serek naturalny śmietankowy 300 g czosnek 4 ząbki sprasowane sól pieprz do smaku   Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę  odrobiną soli. Zalewamy gorącą wodą oliwą i wyrabiamy. Ciasto wyrabia nam robot końcówka hak z 10 minut( im dłużej tym lepiej).Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką na 20 minut niech sobie odpocznie.Ciasto dzielimy na 9 części i wałkujemy bardzo cieniutko

Różowa kuchnia
Ziemniaczane placki z sosem grzybowym 121

Jest to moja propozycja na placki ziemniaczane podane z sosem grzybowym. Przygotowanie placków ziemniaczanych – ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, jeśli ziemniaki mają dużo wody to wylać masę ziemniaczaną na sitko i lekko odsączyć. Wodę odstawić na bok, na dole powinna utworzyć się masa z mączki ziemniaczanej. Zlać wodę a mączkę dodać do potartych ziemniaków. Do masy dodać jajka(...)zmiękną i puszczą sok. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum. Chwilkę podgrzewać, wrzucić posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej wlać ciasto i smażyć placki na złoty kolor z dwóch stron. Podawać placki polane sosem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pawi ogon 149

pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni. Ciasto na rolady i drugi placek: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo(...)żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na  4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady

Apetyczna babeczka
Puszyste czekoladowe placuszki 204

wszystko mieszam łyżką). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek. Propozycja podania: Placuszki układamy jeden na drugim, na wierzchu układamy 2-3 kostki białej czekolady i ścieramy jeszcze z 1/2 kostki do dekoracji. Podajemy póki ciepłe. Jeśli skorzystacie

Słodkie okruszki
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 319

synonimem doskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru

Ala piecze i gotuje
KARPATKA + FILMIK 146

energicznie mieszamy aż mąka się sparzy i zagotuje. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu miksujemy ciasto z jajkami aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.  Dwie blaszki wykładamy papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę

Kulinarne Fantazje Marioli
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 218

Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !
Pizza Margherita 317

rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając go na blaszce, lub ciasto rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy.  Na pizzy rozkładamy ser mozzarella

Smak mojego domu
CHRUSTY Z WIŚNIÓWKĄ 100

gładkie ciasto,następnie ubijać przez 10 minut wałkiem  ciasto , aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Dzielimy ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować na bardzo cienkie placki ( nie podsypywać mąką!). Ciasto kroimy na pasy o dł.10-15 cm i szer.3 cm.Na każdym pasku nacinamy 5-6 cm.podłużne nacięcięcia i przewijamy koniec paska.Smazymy partiami z obu stron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
.933. plackowy głód 183

gryczane placki z jabłkiem (w cieście), podane z resztą jabłka i masłem orzechowym~ Ale ja dawno placków nie jadłam... ;) Wracamy do szkoły... Nie mam wcale ochoty - 3 sprawdziany na powitanie... W dodatku z matematyki nic nie ogarniam, bo na ostatnich lekcjach mnie nie było >.< Są tu jacyś fajni wege pasztetów? Jeśli tak - zapraszam na chili&sugar

breakfast of dreams
Dietetyczne pierogi 349

przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia

dom-agi.pl
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 224

Osobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i

kulinarnyJa