ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:101/550)

Przygotowania do Świąt! 169

zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm.  Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam

Chocolate Stop Tempting
Uszka z kapustą i grzybami 222

ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka

Świat Domowej Kuchni
Serwetniki słodkie kurki 231

świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj ). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1) . Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować

Świat Ciasta
Mini strucle z marcepanem 181

dalej wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 5 cm (fot.1) . W środek każdego kółeczka włożyć wałeczek z marcepanu, o średnicy około

Świat Ciasta
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami 223

Składniki na największą blachę z piekarnika:Ciasto drożdżowe:500 g mąki pszennej30 g drożdży150 ml mleka 3,2%80 g cukru100 g masła2 jajkaszczypta soli1 opakowanie

Świat Ciasta
Migdałowe trójkąty 160

cytryny, cukrem, żółtkami i masłem zagnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić przez minimum 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm i wykroić z niego trójkąty w trzech rozmiarach (fot.1) . Ciastka przełożyć na blachę i piec około 10 minut. Konfitury podgrzać w małym rondelku. Wymieszać

Świat Ciasta
Makowiec klasyczny 292

jeszcze tam ugniatamy ciasto.   2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość ok. 5-6 mm. 3. Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej: 4. Potem

Gotuj Z Muzyką
Szarlotka na kruchym cieście 250

lodówki. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy ciastem ( brzegi mają wystawać ). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda , kroimy na plasterki. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowujemy drugi placek. Przykrywamy jabłka. Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190C ok.60 min. Dekorujemy czekoladą

Ostra na Słodko
Proste ciasto z rabarbarem 378

Proste ciasto z rabarbarem... Puszyste, słodkie ciasto. Z kawałkami kwaśnego rabarbaru. Oprószone cukrem pudrem. Szybkie, smaczne, tanie. Idelane do kawy.  Zapraszam! Składniki: 250 g margaryny

Gospodyni Miejska
Pierogi z kapustą i grzybami 209

ostudzić. Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć farsz i zlepiać pierogi

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka jaglana :-) 252

temperatury 200 stopni przez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru.  Uwaga!!! Zanim wyciągniesz z formy poczekaj aż dobrze wystygnie w innym przypadku ciasto popęka.  Do placka proponuję cydr

pieprzny smaczek
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 347

rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podajemy polane płynnym miodem lub syropem z agawy, lub klonowym itp. Smacznego

Smaczne Zdrowe
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE 244

galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3  łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem.      Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy:  http://www.skworcu.com.pl

Z Majeczką w kuchni
Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką 254

Ciasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu DomogródBardzo fajnie komponuje się z nim lekko

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 192

oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze. * jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki . ** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy

charlotte gotuje