pokroić w kostkę i dodać do suchych składników. Wyrobić ciasto ręką, stopniowo dolewając maślankę z jajkiem. Zostawić ciut płynu do posmarowania ciastek. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawać ciastka szklanką. Ciastka smarować resztką maślanki z jajkiem. Piec ok. 30-40 minut. Zjadać ciastka po lekkim ostudzeniu. Można je podawać
Weekendy w domu i ogrodzieMój mięsożerny syn pochwalił moją"robotę". 500 gram mąki razowej 2 jaka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki zimnej wody Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam ciasta. Pokrój na łazanki. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 2 minuty. Odcedź. Zahartuj zimną wodą. pół główki młodej kapusty 2 białe czosnkowe cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka
AZgotuj!Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem
Atlas Smakówmomentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 / 2 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościsól i roztrzepane w mniejszej miseczce jajko. Wsypujemy mąkę, całość mieszamy łyżką. Na blat/matę silikonową posypaną maką wykładamy ciasto i wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykrawamy krążki i pozostawiamy do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu. Po 15 minutach możemy smażyć krążki na suchej, nieprzywierającej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnia propozycja
Moja smaczna kuchniazagotowania. W reszcie mleka mieszamy cukier, żółtka, i obie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Gotowe, schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm, foremkami wycinamy kółka, a następnie wykładamy nimi foremki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy do 15 minut, czyli aż się
Rozpustne gotowanieDodajemy 2 łyżki przesianej mąki z proszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życiezrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Moje rosło około 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Na całej powierzchni rozsmarować dżem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć
Jemy Pijemybazylię i całość mieszamy. Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Blachę do ciasta smarujemy olejem. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę. Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser, szynkę, a na końcu pieczarki. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smak mojego domuświeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu
Wiem co jemletnim mlekiem. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Gotowy rozczyn przelać do miski z przesianą mąką. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą
Domowa Cookierenka Agipołowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki
chili & sugarsame granulki tuńczyka również odsączamy na sicie szczypiorek kroimy dodajemy do jajek wszystkie składniki, miksujemy smażymy pod przykrywką na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąki, 50 dag dżemu, marmolady (lub tradycyjnie bita śmietana), cukier puder do posypki, tłuszcz do formy. Wykonanie: Mąkę posiekać dokładnie z margaryną i dolewając powoli śmietanę wyrobić ciasto. Rozwałkować cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, smarować dżemem i zawinąć w rurki. Ułożyć ( spojeniem do dołu) na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor
Tradycyjna Kuchnia