ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:110/550)

Tarta z budyniem kokosowym i żurawiną 206

łyżeczka ksylitolu  szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy kulkę i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (moja tym razem prostokątna) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków.Ciasto najlepiej rozwałkować między

Przysmaki Karolki
TARTA ZE ŚLIWKAMI, BUDYNIEM I MIGDAŁAMI + FILMIK 213

według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 ) Na ciasto wylewamy budyń, na to rozkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną 158

miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.  2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około

kruche babeczki
RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 218

części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką. Placki smarujemy białkiem i układamy na nich porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy przestrzenie miedzy ciastem i farszem. Ciasto kroimy na kwadraciki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Podajemy ciepłe, polane oliwą

Kulinarne Fantazje Marioli
Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali 135

także użyć bulionu) i dokładnie mieszamy. Krok 2 Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy 7- 8 cm. Krok 3 Z mięsa formujemy kuleczki, po czym nakładamy na krążki z ciasta. Zawijamy ciasto do góry tak, aby powstał

Kuchnia Bazylii
Koszyczek drożdżowy 160

drożdże Delecta , cukier i cukier cytrynowy Delecta . Wbić jajko, dolać wodę z mlekiem, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na długi placek, radełkiem wykrawać cienkie paseczki. Miskę żaroodporną lub foremkę na babkę obłożyć folią aluminiową i ustawić do góry dnem. Paseczki ciasta przyklejać pionowo w równych odstępach. Następnie przeplatać

Smakołyki Asi
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 232

żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku przenosimy je nad foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem

Karo in the Kitchen
Jesienny skrzat. 173

uczuć, gdy to co przygotowałam tak bardzo wszystkim smakuje i tak szybko znika. I tak było właśnie z tym ciastem.      Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem

Rozpustne gotowanie
Śląskie ciasto drożdżowe z serem 203

Ciasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki fajny zwyczaj noszenia ciasta przed weselem dla znajomych, a czasem i gości weselnych. Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu

Smakowy Raj
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 167

kremówki3 jajkasól, pieprzDodatkowo:1 opakowanie rukolimargaryna i bułka tarta do wysmarowania formySkładniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na duży placek i następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Następnie samo ciasto podpiekamy w piekarniku przez 10 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z grzybowym farszem 257

cebulę mielimy w maszynce.    Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym  i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy.    Smażymy placki naleśnikowe.    Nakładamy porcje farszu.    Zawijamy naleśniki.      Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka a jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy

Maminek kulinarny
Dzien jablka i francuska klasyka. 207

zimnego, posiekanego na kawalki masa zagniatamy gladkie ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy do lodowki na godzine. Foremke do tarty lub tortownice smarujemy tluszczem. Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac na okragly placek nieco wiekszy niz foremka do tart lub tortownica. Przekladamy ciasto do foremki i wyklejamy wysoki brzeg. Spod ciasta gesto nakluwamy widelcem. Jablka kroimy na pol, po wykrojeniu

Przysmaki Karolki
Ciasto karmelowe warstwowe 164

dokładnie wymieszać. Przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem) Składanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie. 200

Sezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki

Kubki smaku
Domowe bajaderki 172

orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj

Różne smaki w kuchni
Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 469

malinowego ja użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Gotowe

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe tarteletki z malinami 256

Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą noc. Po schłodzeniu powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Można pod spód położyć sobie arkusz papieru do pieczenia, dzięki temu, nie trzeba będzie dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Wykładamy nim tarteletki. Nie trzeba

Ciastkozercy
Szarlotka z bezą kokosową 264

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon,  po odparowaniu jabłka ostudzamy .  Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika

Gorący kąsek
Szarlotka spod samiuśkich Tater 145

zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część ciasta i rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy ( wymiary 25 x 40 cm) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rozwałkowaną część ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić

Na słodko lub wytrawnie