ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:111/550)

Domowe bajaderki 188

orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj

Różne smaki w kuchni
Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 487

malinowego ja użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Gotowe

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe tarteletki z malinami 276

Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą noc. Po schłodzeniu powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Można pod spód położyć sobie arkusz papieru do pieczenia, dzięki temu, nie trzeba będzie dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Wykładamy nim tarteletki. Nie trzeba

Ciastkozercy
Szarlotka z bezą kokosową 278

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon,  po odparowaniu jabłka ostudzamy .  Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika

Gorący kąsek
Szarlotka spod samiuśkich Tater 164

zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część ciasta i rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy ( wymiary 25 x 40 cm) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rozwałkowaną część ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Domowe bajaderki 421

posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj

Słodkości i nie tylko
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 202

kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar.   Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość.  Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką(...)znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie

KUCHARNIA
Langosze 2133

kuchni węgierskiej (i również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia(...)pozostałe mleko. Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. (Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.) Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść i podzielić na 4-5 części. Z każdej porcji uformować kulę, spłaszczyć i delikatnie rozciągnąć. (Grubość placka powinna wynosić około 1-1,5 cm.) Smażyć

Di gotuje
Domowa pizza 238

będziecie piec pizzę. Niewielkich rozmiarów kamień można za niezbyt dużą kwotę kupić w zakładzie kamieniarskim. Robiąc to, uprzedźcie sprzedawcę, że kamień będzie miał kontakt z żywnością. Ciasto na pizzę (na trzy placki średnicy 30 cm): 2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oliwy 250 ml letniej wody Sposób przygotowania: Drożdże(...)części, włożyć z powrotem do miski i nakryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, każdą część oprószyć mąką i rozwałkować tak, by uzyskać cienki placek. Przełożyć na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą i dokładnie wylepić brzegi. Wierzch nasmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubione dodatki i ser (używam mozzarelli), posypać oregano

W SMAK
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 161

następnie ugniataj rękoma. Nie zapominaj o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ bardzo się klei.  Wyrobione ciasto pozostaw do ostygnięcia, gdyż ciepłe będzie sprawiać trudności podczas lepienia.  Ciasto rozwałkuj na grubszy placek i za pomocą szklanki wycinaj koła.  PIEROGI: Do dużego garnka wlej wodę (1/2 objętości garnka) i zagotuj.  Do każdego wyciętego z ciasta koła nakładaj

Zdrowie na języku :P
Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3163

wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać na blaszce. Piec przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie ostrożnie wsypać budynie nie przerywając miksowania(...)koniec wlać wolnym strumieniem olej i delikatnie zmiksować. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki.  Na podpieczony placek wyłożyć pianę budyniową, wyrównać, na wierzch poukładać połówki śliwek wypukłą częścią do dołu i lekko docisnąć. Na śliwki zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Smacznego

na moim stole...
Tarta cebulowa 276

dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić

Wyprawy kulinarne
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 242

pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek na drugą stronę. Ciasto można też upiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekoracja: suszone morele zalewam sokiem i zostawiam na kilka godzin do namoczenia.  Sok odlewam

prawdziwe jedzenie
Ciasto ucierane ze śliwkami 661

Lato w pełni, w naszych ogrodach i działkach dojrzewają owoce, także w sklepach ciągle w sprzedaży są owoce sezonowe - maliny, truskawki, śliwki, porzeczki, jagody. Dziś postanowiłam

Smakołyki Bereniki
Bułgarski chlebek - słonecznik 165

grubości około 1 cm. Pierwszy placek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem, znów smarujemy i tak cały czas, aż 4 płaty ciasta położymy. I oczywiście wierzch czwartego placka też smarujemy masłem. Teraz dzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków tak jak tort. Tortownicę o średnicę 26-30 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe placki z mięsem mielonym 204

Pizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 300g mięsa(...)łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią

Szefowa kuchni
Jagodzianki z kruszonką 179

godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.  Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło.  Wycinać z ciasta krążki o średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki.  Na każdy

Kulinarne Inspiracje
Tarta migdałowa z wiśniami 222

ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie na środek wyłożyć wiśnie, jednak pamiętajmy aby pozostawić wolne brzegi 4-5 cm, tak aby zawinąć ciasto na owoce. Brzegi

Niezły Młynek
brytyjski placek na maślance 186

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 350g mąki 200g cukru 250g maślanki 100g oleju 2 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1500 g jabłek (jak najmniej

Domowy Smak Jedzenia
FAWORKI (CHRUST) 239

pęcherzyki powietrza, albo 2) podzielić ciasto na mniejsze części i każdą rozwałkowywać i składać, rozkawałkowywać i składać, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Czynność należy powtórzyć kilkakrotnie. Napowietrzone ciasto rozwałkuj na cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wykrawaj paski ( około 2,5-3 cm x 13 cm ). Każdy pasek natnij lekko na środku i przewlecz jeden koniec ciasta przez powstałą dziurkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem 280

Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu  - zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm) 500 g śliwek 2 szklanki mąki

Moje Kuchenne Rewelacje
Frykasy. 366

niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.  Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.   Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały.  Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem

W kuchni u Moniki
Tarte flambee z serem kozim 179

Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki oleju 125 ml wody 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie   Wymieszałem mąkę, olej, wodę i sól. Zagniotłem w gładkie, elastyczne ciasto. Na podsypanym mąką blacie uformowałem placek. Posmarowałem go jogurtem, posoliłem. Na tak przygotowanym cieście rozłożyłem pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i dymki., plastry koziego sera. Posypałem rozmarynem. Zapiekałem około 20 minut

R'n'G Kitchen
Pociąg z piernika 175

masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać mąkę. Przygotować szablon pociągu. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Mama Gotuje
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 228

lekko rozciągamy palcami, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Ciasto lekko rozwałkowujemy na placek o grubosci ok. 0,5 cm. i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości ok. 1.5 cm i długości ok.12-14 cm. Dwa  paski ciasta przeplatamy

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 384

miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.    Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.     Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.     Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe.    Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz.    Zwijamy w rulony.    Do pozostałego ciasta naleśnikowego

Maminek kulinarny
USZKA WIGILIJNE 258

miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie  z ciasta małych krążków

RAROSSA