ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:119/550)

Niebo w gębie 168

piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu kiedy lekko zbrązowieje. Następnie przygotowujemy kolejne części ciasta. Drugą część ciasta wykładamy do formy i ścieramy na nią jabłka na grubych oczkach. Ja użyłam gotowe jabłka ze słoika mojej roboty. Jabłka przykrywamy trzecim plackiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia. W między czasie robimy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy(...)kwaśna można dodać więcej cukru lub dodać bitą śmietanę waniliową w proszku. Jak ciasto wystygnie wykładamy na nie połowę bitej śmietany i przykrywamy 3 plackiem a na niego pozostałą część śmietany. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Miodownik z powidłami 324

łyżki   PRZYGOTOWANIE: Ciasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.  Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem  Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor.  Krem  Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować.  Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając(...)części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta.  Polewa:  Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru.  Składanie ciasta:  Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem.  Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą. (function

Kuchnia Danusi
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 290

placki, będzie jak znalazł! Co jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego przetworzonego cukru. Po pierwsze w cieście jest słodki banan, a po drugie naturalny syrop klonowy, którym polewa placki ma w sobie wystarczająco dużo słodyczy. Wypróbowałam jej przepis i jest doskonały. Dlatego dzielę się nim z wami. Placki(...)suchych składników, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto powinno mieć półpłynną, lepką konsystencję i brązowawy kolor) . Na dobrze rozgrzaną patelnię dodać masło, ostrożnie wlewać ciasto w ilości wedle własnych preferencji (aktorka preferuje placki o średnicy nie większej niż 10 cm) . Smażyć placki przez ok. 1-1.5 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru) . Podawać polane syropem klonowym

Jem więc Jestem
Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc 208

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowy placek z owocami 195

Prosty placek drożdżowy który zawsze się udaje. Możemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć(...)wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x30 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce  i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. W sezonie placek piekę z owocami natomiast zimą

Monia miesza i gotuje
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 150

swojej kuchni. No ale nie byłabym sobą, gdybym dorzuciła tylko do środka ciasta kawałki tego owocu, chciałam by ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia(...)jeszcze większą wilgotność i naturalną słodycz (można ograniczyć dodatek cukru). Krem jest delikatny, subtelny w smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według

Cooking Monster
PĄCZKI PIECZONE 186

zrobi się elastyczne i błyszczące. Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam(...)pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.  Piekłam  przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać

potrawyregionalne
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 136

mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy(...)plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem,  odstawiamy raz jeszcze na ok 1 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30 minut w temp

Słodka Kraina Wypieków
540. Wytrawnie, z serem. 135

Mąkę z solą przesiewamy do miski robimy małe wgłębienie na środku wlewamy wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto na jednolitą kulkę. Pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na jakieś 20min. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię na jak największym ogniu, a ciasto rozwałkujemy na okrągły placek(na blacie oprószonym mąką) i przekładamy go na patelnię, zmniejszamy odrobinę ogień i po jakiś 2min

More food, love and dreams
Uszka z kapustą i grzybami 253

wyrabiać ciasto. Dodajemy odrobinę wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej wody jaką dodajemy do ciasta zależy do rodzaju mąki, więc trzeba dodawać stopniowo. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy kwadraty. Następnie na środek wykładamy farsz* i lepimy uszka: najpierw zaginamy na pół po przekątnej. Przykładamy palec do trójkąta i zlepiamy rogi razem na palcu(...)Robimy tak z całym ciastem i farszem. Następnie gotujemy uszka. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody, czekamy aż wypłyną. Wyjmujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Jeśli chcemy uszka mrozić to wówczas gotujemy je krócej, około 1 minuty. Następnie układamy je na desce w zamrażalniku. Kiedy zamarzną to przesypujemy odpowiadającą nam ilość do woreczka. Jest to doskonały sposób by za jednym

Kolizje Smaków
Cherry pie 185

następnie na nie kładziemy czereśnie wraz z sokiem, który ewentualnie puściły i masło pokrojone w piórka( ja zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne).  Czereśnie przykrywamy plackiem zrobionym z pozostałego ciasta i dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy

Mia Cucina Sofieta
Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno rozgrzana - umieszczamy na niej placek. Podpiekamy na średnim ogniu przez około(...)przykrywką i pieczemy około 5-7 minut, aż ser się roztopi. Podajemy od razu. Smacznego :) I nieodmiennie zapraszam do polubienia profilu Ewa Kuchennie na facebook! Ciasto można zamrozić, ja czasami smażę wszystkie placki, a te, których nie jesteśmy w stanie zjeść - mrożę. Przy następnej okazji rozmrażam i posypując ulubionymi składnikami piekę w piekarniku. Zapraszam do obejrzenia moich faszerowanych tortilli

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Torcik serowy 168

szczyptę soli, żółtko i skórkę cytryny. Wszystko zagnieść i owinąć folią aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki na 1 h. Ciasto rozdzielamy na dwie części i każą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, z rozwałkowanego placka wycinamy okrąg o średnicy 26 cm i pieczemy po 8-10 minut w 200 C każdy placek na złotobrązowy kolor(...)serową. Wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na 2,5 h. Ciasto wyciągamy z tortownicy, ściągamy pergamin z boków, na wierzch układamy 12 kawałków ciasta (układając z nich równy placek) Wszystko posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA – zdrowa wersja (wegańskie) 355

Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i wodę, polecam razową macę z firmy Sonko ), dzięki czemu wymyśliłam zdrową wersję tego ciasta! Lekko zmieniłam również krem – tak, aby całość była zdrowa i wegańska. Do kremu użyłam cukier, ale równie dobrze możesz(...)placki macy (najlepiej zobaczyć filmik), a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem. Ciasto pozostaw na co najmniej 10 godzin, aby maca zmiękła. Najlepiej włóż go do lodówki

Via Gusto
Oczy carycy 133

mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą połowę kremu. Przykrywamy wszystko(...)drugim plackiem. Polewa W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Wystudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego

na moim stole...