ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:119/550)

Stefanka 228

masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą? :) Placki: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3/4 kostki masła (można użyć margaryny) 1/2 szklanki płynnego miodu 3 jaja 1/2 szklanki cukru(...)podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowy z orzechami na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 156

patelni. Wystudzić i dodać do kremu. Krem można odstawić do lodówki, aby masa zestaliła się nieco jeśli byłaby zbyt rzadka. Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem porzeczkowym. Ciasto przekroić na 4 placki. Każdy placek nasączyć sokami i smarować kremem składając tort. Boki i górę również wysmarować kremem. Czekoladę posiekać nożem i obsypać nią boki, lekko dociskając czekoladę(...)kremu. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić i rozsypać na górze ciasta. Czy wiesz, że?... Czekolada jest wrażliwa na wysoką temperaturę , więc nie wkładaj jej do garnka i nie stawiaj na ogniu - zważy się. Najlepiej stopić ją w kąpieli wodnej: przełóż ją do miski, a miskę ustaw na garnuszku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody. Średnica miski powinna być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą 203

oleju, sery pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec

Obiad gotowy
Kruchy placek makowy 215

domownicy lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak  i ciasto to nawet mi zasmakowało. Teraz upiekłam taki kruchy placek z masą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają mi coraz bardziej smakować.  składniki: kruche ciasto

Monia miesza i gotuje
Sernik w kruchym cieście. 199

cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu

Rozpustne gotowanie
Pierogi z truskawkami z sosem. 205

szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby się za mocno kleiło dodać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki jak również niezbyt gruby placek. Podsypywać od spodu mąką by ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Szklanką powycinać kółka. Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z łyżką cukru.  Kłaść po kilka kawałków na wycięte kółko

W kuchni u Moniki
Przedwakacyjne ciasto z borówkami 205

czerwone porzeczki...). W każdym razie - polecam Wam je ogromnie, szczególnie, że akurat mamy pełnię jagodowego sezonu, a te kuleczki prosto z lasu sprawdzą się w tym cieście znakomicie zamiast amerykańskiego odpowiednika. Puszysty placek borówkowy Składniki: (na formę o wymiarach 22x30 cm) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki kawowo-orzechowe 171

zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy do nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam  do wyczerpania ciasta.  Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki  kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z jabłkami 538

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości.   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty o wielości boków ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać jabłka, ciasto złożyć bokami do siebie, tak aby powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto

Jadło i czytadło
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 402

jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki

OstryKęs
Drożdżowe odrywane bułeczki 205

ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).  Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej(...)formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :)  Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli za szybko nam się przypiekają z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową. Po tym czasie wyciągamy bułeczki i delikatnie studzimy, a następnie opcjonalnie polewamy

charlotte gotuje
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 407

jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki

OstryKęs
TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC 164

białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy(...)śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus. Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada

słodki bratek
Calzone 183

palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około

Bullio
Pizza śniadaniowa - Pizza z jajkiem 150

Weź arkusz papieru do pieczenia i podsyp mąką lub kaszką kukurydzianą.  Ułóż kulę ciasta ns pizzę na papierze do pieczenia, rozpłaszcz dłońmi, następnie delikatnie rozciągaj ciasto na brzegach, aż uzyskasz placek o pożądanej grubości i wielkości. Możesz też zrobić 2 mniejsze pizze.  Na cieście rozłóż tartą mozzarellę, pieczarki pokrojone na plasterki. oraz pomidorki koktajlowe przepołowione na pół

Chilli Czosnek i Oliwa