środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć kiełbasę, ser żółty.Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.Piec przez 10 minut(...)potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione
Moje domowe kucharzenieśrodku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut(...)potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem
Moje domowe kucharzeniepatelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia(...)oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy doprawiając szczyptą
Spektrum SmakuKurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu. Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza). Każdy placek wkładać na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć około minuty z każdej strony(...)cieście powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki). Zawartość patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty. Podawać
6niebościereczce by osuszyć z nadmiaru wody i zabrałam się do przygotowania ciasta. Ciasto- całkiem jak naleśnikowe. Na 6 kwiatów zużyłam pół litra mleka, jedno jajko, około 5 czubatych łyżek mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ciasto powinno mieć konsystencję pitnego jogurtu, nie powinno być zbyt gęste, gdyż placki mogłyby wyjść zbyt grube i nie dosmażyć(...)się w środku. Trzymając za "ogonek" każdy z kwiatów zanurzyłam w cieście a następnie włożyłam na patelnię z dość mocno rozgrzanym olejem. Miejsca, gdzie ciasto słabiej pokryło kwiaty uzupełniłam dolewając odrobinę ciasta łyżeczką. Należy pamiętać żeby kontrolować temperaturę smażenia. Ciasto zawiera cukier, więc zbyt wysoka spowoduje, że placki szybko się spieką a nie usmażą jak powinny. Gdy placki
PichceniomaniaPRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą ,i cukrem. Mieszamy z jajkami , olejkiem , posiekaną margaryną i śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na wymiary blachy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy po 20 minut w 190C. Tak , placki wychodzą twarde i proszę się tym absolutnie nie martwic(...)dodajemy żółtka , budyń i mąkę. Całość dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy do gotującego się mleka/napoju. Szybko mieszamy do powstania budyniu. CAŁOŚĆ: Na blasze zostawiamy jeden płat ciasta , przykrywamy częścią kremu , układamy kolejny placek , znów budyń , ostatni placek i ostatnia cześć budyniu. Całość gęsto posypujemy drobno pokruszonymi herbatnikami i wstawiamy do lodówki – najlepiej na noc – wtedy smaki
Ostra na SłodkoPozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól
Martyna Cookspieczenia - jedną częścią ciasta wylepić dno formy; jeśli ciasto się klei, podsypać je lekko mąką - ciasto posypać równomiernie bułką tartą - nałożyć nadzienie, wyrównać - drugą część ciasta, podsypując mąką, rozwałkować na placek wielkości formy - placek delikatnie przełożyć na nadzienie, przylepić do boków formy, żeby przykrył całe nadzienie - wierzch ciasta nakłuć widelcem, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut
Smakołyki BerenikiPozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól
Martyna Cooksmascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy nowe krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką
KuchcikoweLovekapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła boki z ciasta. Odłożoną część ciasta uformować w wałeczki i ułożyć na wierzchu tarty lub rozwałkować
Pełny talerzPyszne placki ziemniaczane ...zajadane z sosem Develey ..sos niby do hot dogów..ale z plackami tez było pysznie..do ciasta dodałam przyprawę do mięsa Knorr..też przyprawa niby typowo do mięsa, ale do placków tez się nada. 1 kg ziemniaków sól,pieprz, majeranek przyprawa Knorr 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki kukurydzianej
Moje domowe kucharzeniesernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie do kawki? U mnie niestety na jednym się nie kończy 😊 Zapraszam! Składniki: ciasto: mąka pszenna 50 dag, masło 25 dag, cukier puder(...)cukier 10 dag, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z części zostawiamy na stolnicy, a pozostałe wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę. Pieczemy
kulinarne odsłony patikulę i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je nożem na 8 części promieniście. Każdą część ciasta rozwałkujemy na okrągły placek, który również dzielimy na 8 części promieniście. Na szerszą część powstałych w ten sposób trójkątów nakładamy konfiturę z róży. Na jeden trójkąt dajemy około 1/4 łyżeczki- ważne(...)żeby nie dać za dużo nadzienia bo wypłynie, a rogaliki nie będą takie smaczne (nadzienie zdominuje łagodny smak drożdżowego ciasta). Zwijamy rogaliki, układamy na blasze wyłożonej papierem (nie za blisko bo trochę rosną), smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem, orzechami lub kokosem. Pieczemy około 15 minut, aż będą złote. Smacznego
les mirabellesCiasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa. /źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkamasę. Placki przekładać kremem, również ostatni na górze, następnie posypać go kawą/ kakaem/pokruszonymi herbatnikami. Mi zostało troszkę ciasta, więc wykrawałam z niego gwiazdki, upiekłam i ozdobiłam nimi ciasto :) Odłożyć ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby placki nasiąkły masą. Smacznego
The Sweet Damselolej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem na prostokąty, na środku każdego prostokąta robimy podłużne nacięcie, po czym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw(...)rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę. Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, by można przystąpić do smażenia. Faworki smażymy partiami, obustronnie na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową na papier pergamin lub siatkę, by faworki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy
Smakowy Rajktórym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję(...)zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 30 minut 150 stopni, a potem na kolejne 20 minut podkręcamy do 180 stopni
Zdrowie na języku :P