ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:116/550)

PĄCZKI PIECZONE 231

zrobi się elastyczne i błyszczące. Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam(...)pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.  Piekłam  przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać

potrawyregionalne
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 174

mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy(...)plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem,  odstawiamy raz jeszcze na ok 1 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30 minut w temp

Słodka Kraina Wypieków
540. Wytrawnie, z serem. 166

Mąkę z solą przesiewamy do miski robimy małe wgłębienie na środku wlewamy wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto na jednolitą kulkę. Pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na jakieś 20min. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię na jak największym ogniu, a ciasto rozwałkujemy na okrągły placek(na blacie oprószonym mąką) i przekładamy go na patelnię, zmniejszamy odrobinę ogień i po jakiś 2min

More food, love and dreams
Uszka z kapustą i grzybami 287

wyrabiać ciasto. Dodajemy odrobinę wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej wody jaką dodajemy do ciasta zależy do rodzaju mąki, więc trzeba dodawać stopniowo. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy kwadraty. Następnie na środek wykładamy farsz* i lepimy uszka: najpierw zaginamy na pół po przekątnej. Przykładamy palec do trójkąta i zlepiamy rogi razem na palcu(...)Robimy tak z całym ciastem i farszem. Następnie gotujemy uszka. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody, czekamy aż wypłyną. Wyjmujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Jeśli chcemy uszka mrozić to wówczas gotujemy je krócej, około 1 minuty. Następnie układamy je na desce w zamrażalniku. Kiedy zamarzną to przesypujemy odpowiadającą nam ilość do woreczka. Jest to doskonały sposób by za jednym

Kolizje Smaków
Cherry pie 216

następnie na nie kładziemy czereśnie wraz z sokiem, który ewentualnie puściły i masło pokrojone w piórka( ja zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne).  Czereśnie przykrywamy plackiem zrobionym z pozostałego ciasta i dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy

Mia Cucina Sofieta
Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 182

bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno rozgrzana - umieszczamy na niej placek. Podpiekamy na średnim ogniu przez około(...)przykrywką i pieczemy około 5-7 minut, aż ser się roztopi. Podajemy od razu. Smacznego :) I nieodmiennie zapraszam do polubienia profilu Ewa Kuchennie na facebook! Ciasto można zamrozić, ja czasami smażę wszystkie placki, a te, których nie jesteśmy w stanie zjeść - mrożę. Przy następnej okazji rozmrażam i posypując ulubionymi składnikami piekę w piekarniku. Zapraszam do obejrzenia moich faszerowanych tortilli

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Torcik serowy 200

szczyptę soli, żółtko i skórkę cytryny. Wszystko zagnieść i owinąć folią aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki na 1 h. Ciasto rozdzielamy na dwie części i każą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, z rozwałkowanego placka wycinamy okrąg o średnicy 26 cm i pieczemy po 8-10 minut w 200 C każdy placek na złotobrązowy kolor(...)serową. Wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na 2,5 h. Ciasto wyciągamy z tortownicy, ściągamy pergamin z boków, na wierzch układamy 12 kawałków ciasta (układając z nich równy placek) Wszystko posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA – zdrowa wersja (wegańskie) 419

Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i wodę, polecam razową macę z firmy Sonko ), dzięki czemu wymyśliłam zdrową wersję tego ciasta! Lekko zmieniłam również krem – tak, aby całość była zdrowa i wegańska. Do kremu użyłam cukier, ale równie dobrze możesz(...)placki macy (najlepiej zobaczyć filmik), a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem. Ciasto pozostaw na co najmniej 10 godzin, aby maca zmiękła. Najlepiej włóż go do lodówki

Via Gusto
Oczy carycy 162

mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą połowę kremu. Przykrywamy wszystko(...)drugim plackiem. Polewa W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Wystudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego

na moim stole...
Ciastka Francuskie 306

folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.) 3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde(...)białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości). 4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione. Wykładamy i jemy ;) Dzisiejsza muzyczka ode mnie ;) Gdy jej słucham przeżywam 7 minut dobrej "fazy

Gotuj Z Muzyką
Faworki tradycyjne ( chrust ) 212

sól. Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta makaronowego. Na oprószonym mąką blacie/stolnicy - wałkować ciasto na dość cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawać paski szerokości około 3x15 cm, każdy pasek naciąć po środku i przełożyć koniec - tworząc supełek. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę(...)temperatury, wrzucając na tłuszcz jeden kawałek ciasta - jeśli zaraz wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy przystąpić do smażenia. Usmażone faworki kłaść na ręczniku papierowym, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładać na talerz/ tacę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Placek ze śliwkami 156

szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :) Składniki 25 dag (1 i 1/4 szklanki(...)szklanki) przesiać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 13 dag margaryny utrzeć dodając stopniowo 8 łyżek cukru i kolejno 3 jajka. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki. Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać

Z notatnika
Stefanka 250

masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą? :) Placki: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3/4 kostki masła (można użyć margaryny) 1/2 szklanki płynnego miodu 3 jaja 1/2 szklanki cukru(...)podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowy z orzechami na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 171

patelni. Wystudzić i dodać do kremu. Krem można odstawić do lodówki, aby masa zestaliła się nieco jeśli byłaby zbyt rzadka. Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem porzeczkowym. Ciasto przekroić na 4 placki. Każdy placek nasączyć sokami i smarować kremem składając tort. Boki i górę również wysmarować kremem. Czekoladę posiekać nożem i obsypać nią boki, lekko dociskając czekoladę(...)kremu. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić i rozsypać na górze ciasta. Czy wiesz, że?... Czekolada jest wrażliwa na wysoką temperaturę , więc nie wkładaj jej do garnka i nie stawiaj na ogniu - zważy się. Najlepiej stopić ją w kąpieli wodnej: przełóż ją do miski, a miskę ustaw na garnuszku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody. Średnica miski powinna być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą 217

oleju, sery pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec

Obiad gotowy
Kruchy placek makowy 236

domownicy lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak  i ciasto to nawet mi zasmakowało. Teraz upiekłam taki kruchy placek z masą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają mi coraz bardziej smakować.  składniki: kruche ciasto

Monia miesza i gotuje
Sernik w kruchym cieście. 215

cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu

Rozpustne gotowanie
Pierogi z truskawkami z sosem. 246

szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby się za mocno kleiło dodać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki jak również niezbyt gruby placek. Podsypywać od spodu mąką by ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Szklanką powycinać kółka. Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z łyżką cukru.  Kłaść po kilka kawałków na wycięte kółko

W kuchni u Moniki
Przedwakacyjne ciasto z borówkami 222

czerwone porzeczki...). W każdym razie - polecam Wam je ogromnie, szczególnie, że akurat mamy pełnię jagodowego sezonu, a te kuleczki prosto z lasu sprawdzą się w tym cieście znakomicie zamiast amerykańskiego odpowiednika. Puszysty placek borówkowy Składniki: (na formę o wymiarach 22x30 cm) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki kawowo-orzechowe 191

zamrażalnika. Gorącą kawę wlewam do rondelka i wsypuję cukier. Gotuję syrop kawowy do nitki. Studzę, wbijam żółtka i wsypuję zmielone orzechy. Wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam  do wyczerpania ciasta.  Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki  kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z jabłkami 562

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości.   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty o wielości boków ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać jabłka, ciasto złożyć bokami do siebie, tak aby powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto

Jadło i czytadło
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 443

jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki

OstryKęs
Drożdżowe odrywane bułeczki 223

ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).  Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej(...)formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :)  Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli za szybko nam się przypiekają z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową. Po tym czasie wyciągamy bułeczki i delikatnie studzimy, a następnie opcjonalnie polewamy

charlotte gotuje
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 439

jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania