ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:108/550)

19 SANTE znaczy zdrowie - Otrębowe ala tortille dobrze nadziane 141

bądź jeden grubszy placek tortilli. Jeśli zamierzamy podać jak standardową tortillę to najlepiej zrobić dwa. Jeśli chcemy zjeść tak jak ja to lepiej zrobić jeden placek. Rozgrzać teflonową patelnię, wylać ciasto, zmniejszyć gaz i opiekać po 3 minuty placek z każdej strony. Zapraszam na stronę sklepu Sante   0raz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Warzywny placek z serem i szpinakiem 148

fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim i zajadamy moi mili zajadamy, zachęcam do zrobienia. Warzywny placek z serem i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Snickers 148

Snickersa, ale w nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers"   , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki(...)mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia. Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta. Masa  budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy

kulinarne odsłony pati
Snikers 412

wielkość blaszki . Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :) Upiec 2 placki . Na trzecim  surowym placku rozłożyć ciepłą masę orzechową i także upiec. Placki piec około 10/ 15 minut W TEMP 18 stopni. Ciasto z orzechami pieczemy troszkę(...)dłużej. Warstwy ciasta: 1 blat ciasta nasączyć wodą  z miodem i posmarować masą budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy . Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami. SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 174

mamy wiele rodzajów mąki i różne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie rozpadną i czy nie wyjdzie jakiś gnieciuch albo tzw. „podeszwa” ? Wybór mąki ma decydujący wpływ na to, jaki będzie produkt finalny. A przecież(...)pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów            Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego, np.   do placków i blin             typ 650   mąka pszenna bułkowa  – stosuje się ją   do wypieku rozmaitego pieczywa

Kuchnia u Krysi
Podpłomyki z zaatar 211

zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować je na cienkie placki . Mimo wszystko do wypieku tego rodzaju chleba najlepiej pasuje pszenna mąka. Można się pokusić i wybrać mąkę wysoko proteinową. Taką mąkę można kupić z szanujących(...)dalej. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo je uformować. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie wsyp zaatar do moździerza, dodaj pokrojony czosnek i oliwę. Gnieć do połączenia składników. Wyłóż wyrośnięte na oprószoną mąką stolnicę, złóż kilka razy i pozostaw ciasto na 10 minut. Podziel ciasto na porcje i rozciągając palcami formuj placki. Ułóż

codojedzenia
Faworki bezglutenowe 196

żółtka sól, ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku robimy nacięcie. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor

Pan i Pani Smith w kuchni
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 175

nasze zagraniczne wyjazdy przynosiły coraz to smaczniejsze doświadczenia.  Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu!  Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła(...)Rozdrobnione pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem, cukrem oraz dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku (Asia z Kwestii Smaku gotuje sos, ja tego nie robię) . Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Placki

KUCHARNIA
tortille pszenne - przepis na domowe placki 195

mąki a nie odwrotnie. Tak czy inaczej wyszły bardzo smaczne placki.  Uwaga dodatkowa  - placki, zimne,prosto z lodówki,  są pyszne z masłem i solą !  składniki ( podaję tak jak w przepisie -  na ok 12 placków) 0,5 l mleka 500g mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie(...)patelnię bez dodatku tłuszczu, kulki rozwałkować na bardzo cienkie placki, podsypując mąką , i smażyć po ok 20 sek z każdej strony. W czasie gdy jeden placek się smaży - wałkować kolejny. Ciasto jest naprawdę miękkie i wałkuje się bez wysiłku - wygodny jest mały wałek. Tortille można przechowywać prze ok 3 dni w lodówce, (przed podaniem wrzucać na gorącą patelnię

Stare Gary
Ciasto orzechowo - jabłkowe 238

ciasto orzechowo-jabłkowe. Podam przepis taki jak jest w oryginale, ponieważ ta porcja jest na prodziż, a ja robiłam w blaszce i niestety ze składników na ciasto nie wyszły mi 3 placki tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały(...)galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min). 3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając. 4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce conajmniej na 1 godz. Smacznego

charlotte gotuje
Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy 160

połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi (dzięki temu owoce nie utoną w cieście). Układamy przygotowane truskawki i morele (naprzemiennie) i posypujemy je kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy jest ciastem(...)blogów: - Smaczne przepisy – lody truskawkowe - Moje domowe kucharzenie – ciasto z truskawkami - Czarna od kuchni – kostka z truskawką - Sama słodycz u Asi – pyszne ciasto z fantą i truskawkami - Izioni pyszne smaki – kremówki z bitą śmietaną - Na Ciasteczkowych Papierach – truskawkowiec - Kuchnia i podróże – Ciasto truskawkowe z likierem Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę

mojewypiekiinietylko
Naleśniki na serwatce z musem brzoskwiniowym 141

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lubię różnorodność w naleśnikach - nie tylko w związku z farszem, ale również w cieście. Dodatek serwatki sprawił, że placki są delikatne, elastyczne i  smażąc nawet bardzo cieniutkie - nie łamią się, ani nie rwą. Miękki naleśnik idealnie komponuje się z musem brzoskwiniowym, ale możecie użyć zwykłego dżemu lub ulubionego dodatku. Pycha! (około 11 dużych sztuk(...)dodać serwatkę, masło, cukry, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. (Ciasto będzie delikatniejsze, jeśli zostanie odstawione na około 10-15 minut.) Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować mus. Umyte, obrane i pokrojone brzoskwinie umieścić w garnuszku. Dodać

Di gotuje
Marcinek . 207

zajmie nam ok 1,5 godziny , ale efekt smakowy wart jest zachodu.  Gdy już wszystkie placki będziemy mieć gotowe  to już będzie z górki , wystarczy przełożyć je śmietaną i cierpliwie odczekać przynajmniej 12 godzin :) Składniki  : forma 26 cm Ciasto: pół szklanki śmietany (u mnie 12%)(125ml) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół kostki masła (125g) pół szklanki(...)średnicy  (u mnie 26 cm) Rozgrzewamy piekarnik do 170'C. Każdą część ciasta kolejno rozwałkowujemy bezpośrednio na spodzie tortownicy lub przygotowanym papierze . Ja pomagałam sobie rozprowadzać ciasto również rękoma. Rozwałkowany placek jest cieniusieńki, przezroczysty niemal.Blaszki nie smarujemy niczym przed pieczeniem , placki nie będą przywierać, Pieczemy każdy placek ok 6-7 min do minimalnego zezłocenia. Nie przedłużamy

Malinowa Kawiarenka
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 138

suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce

Dieta moja pasja
Makaron ze szpinakiem 182

dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać  lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić  na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić

Moje domowe kucharzenie