mąki kukurydzianej, sól, czosnek, łyżka oliwy. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki
Z miłości do słodkościcukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI
Moje Kuchenne Rewelacjeczekolady mlecznej Przygotowanie: Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy 0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady i 2-3 borówki, formujemy pierożki. Pierogi gotujemy
Niezły Młynekwyrobić na gładkie ciasto. Odrywać z niego kawałki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować je na placki o średnicy około 10-15 cm. Ziarenka czarnuszki rozsypać po plackach i wwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 7 minut, aż na chlebkach pojawią się bąble i lekko
wyzwania kuchenneWyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przełożyłam do naczynia z oliwą i odstawiłam na min 30 min. (przykryte bawełnianą ściereczką), aby ciasto opiło się tłuszczem. Z ciasta zrobiłam bardzo cieeeeenki placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną
bastalenaSmażymy na rumiano z każdej strony i odsączamy na ręcznikach papierowych. Jeśli chcemy uzyskać kształty kwiatków należy skorzystać z gotowej metalowej formy (ok. 1-1,5 łyżki ciasta na jeden placek) i następnie małym kieliszkiem wycinąć kółko w środku każdego placuszka. Przepis na sos: Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnuszka, dodajemy wody, cukru
Emcia Pichciowoców i warzyw. Już mi się tęskni za wiosną , ale póki ich nie mamy, trzeba wykorzystać to co jest. Wracając do jabłuszek.... na tapecie mamy ostatnimi czasy - placki, chipsy, jabłka w cieście ,ciasto w jabłkach yyy pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka i placek i babka hihi. I jakoś nam się nie przejadły... Czytaj więcej
Farmażonyzimnej wody (sł) 4. mąka i otręby (k) 5. kakao (g) 6. pokrojone drobno 3/4 gruszki Na rozgrzaną patelnię wylałam ciasto tworząc 3 placki i na małym ogniu smażyłam z jednej strony i po przewróceniu chwilę z drugiej. Po zdjęciu z patelni posypałam pozostałą gruszką i zjadłam:) "W życiu można liczyć tylko na siebie
Zdrowa Kuchnia Sowyciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako oko. Formyjemy kuleczkę na ogonek. Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem Wkładamy
Smaki Edytyjabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy
Słodkości i nie tylkoszczypte soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchniaSkoro juz jestesmy przy ciastach to moze teraz juz udany placek, a mianowicie mowa o szarlotce. Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Teraz kwestia jablek 5 duzych jablek 3 lyzeczki cynamonu 2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier
Klaudynkowa kuchniaczekolady do dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków do wyboru jest sporo, jednak(...)mocno wyczuwalny jest miód, co jest zdecydowanie na plus. Można rozpuścić je w mleku i w ten sposób uzyskać gorącą czekoladę. Ja jednak uwielbiam dodawać je do ciasta albo na wieżę gorących placków i... poczekać, aż się rozpuszczą. :) - czekolady mlecznej w pomarańczowej polewie Te pastylki zaciekawiły mnie najbardziej, ze względu na dość niespotykany kolor. Co ciekawe, jest to biała
Poranek na słodkowykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku - odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm) - na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka(...)przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie) - placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku - formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką - rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości) - każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry - formę przykryć ściereczką, pozostawić
Smakołyki BerenikiPlacek Gerbeaud pochodzi z legendarnej Cafe Gerbeaud, znajdującej się w samym centrum Budapesztu. Deser jest przepyszny i nie jest pracochłonny. Tradycyjnie podawany jest na uroczystości i specjalne okazje. Składniki: 25 dag. margaryny 50 dag. mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta soli 4 dag. drożdży 10 łyżek mleka Do przełożenia: 30 dkg. posiekanych orzechów włoskich(...)drożdże, dodać 1 łyżkę cukru.Wlać mleko podsypać mąką .Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.Potem dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto rękami, następnie oprószyć mąką, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego rośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na trzy równe części. Prostokątną
Smaczne Potrawy