ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:112/550)

Jagodzianki z kruszonką 163

godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.  Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło.  Wycinać z ciasta krążki o średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki.  Na każdy

Kulinarne Inspiracje
Tarta migdałowa z wiśniami 201

ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie na środek wyłożyć wiśnie, jednak pamiętajmy aby pozostawić wolne brzegi 4-5 cm, tak aby zawinąć ciasto na owoce. Brzegi

Niezły Młynek
brytyjski placek na maślance 168

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 350g mąki 200g cukru 250g maślanki 100g oleju 2 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1500 g jabłek (jak najmniej

Domowy Smak Jedzenia
FAWORKI (CHRUST) 217

pęcherzyki powietrza, albo 2) podzielić ciasto na mniejsze części i każdą rozwałkowywać i składać, rozkawałkowywać i składać, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Czynność należy powtórzyć kilkakrotnie. Napowietrzone ciasto rozwałkuj na cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wykrawaj paski ( około 2,5-3 cm x 13 cm ). Każdy pasek natnij lekko na środku i przewlecz jeden koniec ciasta przez powstałą dziurkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem 262

Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu  - zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm) 500 g śliwek 2 szklanki mąki

Moje Kuchenne Rewelacje
Frykasy. 339

niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.  Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.   Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały.  Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem

W kuchni u Moniki
Tarte flambee z serem kozim 164

Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki oleju 125 ml wody 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie   Wymieszałem mąkę, olej, wodę i sól. Zagniotłem w gładkie, elastyczne ciasto. Na podsypanym mąką blacie uformowałem placek. Posmarowałem go jogurtem, posoliłem. Na tak przygotowanym cieście rozłożyłem pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i dymki., plastry koziego sera. Posypałem rozmarynem. Zapiekałem około 20 minut

R'n'G Kitchen
Pociąg z piernika 148

masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać mąkę. Przygotować szablon pociągu. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Mama Gotuje
Drożdżowe warkoczyki na ostatki 206

lekko rozciągamy palcami, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Ciasto lekko rozwałkowujemy na placek o grubosci ok. 0,5 cm. i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości ok. 1.5 cm i długości ok.12-14 cm. Dwa  paski ciasta przeplatamy

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 365

miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.    Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.     Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.     Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe.    Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz.    Zwijamy w rulony.    Do pozostałego ciasta naleśnikowego

Maminek kulinarny
USZKA WIGILIJNE 234

miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie  z ciasta małych krążków

RAROSSA
Jabłecznik z patelni 191

jabłecznika. Zawsze i wszędzie jest pyszny a aromat jabłek, cynamonu i wanilii to połączenie takie że kusi oj kusi. W taki oto sposób dołączyłam do wydarzenia Ciasto na niedzielę - Jabłecznik . Taki placek to 40 - 45 minut roboty by potem delektować się przepysznym ciastem, zapraszam zatem na znakomity deser. Jabłecznik z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta czekoladowa 241

jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Przenieść na formę do tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem

UgotujmyTo.pl
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 157

ręcznikiem i zostawić w cieple na 40 minut do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z budyniem 707

cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie) - ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką - drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia - ciasto delikatnie

Smakołyki Bereniki