ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:120/550)

Kakaowe ciastka z krówkami 171

mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części, krówki kroimy na pół. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta, formujmy w rękach płaski placek, na środku umieszczamy pół krówki i formujemy kulkę. czynność powtarzamy z resztą ciasta. Przygotowane kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczamy od góry. Pieczemy

My Culinary Art
Ciasto cytrynowo-kokosowe 179

Kiedy dzień jest upalny, nachodzi ochota na coś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM!   Składniki:   BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej(...)może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4  do posmarowania wierzchu. Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym, naponczować, smarować górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawić na parę godzin, by dobrze stężało

Cakes By Kejt
Calzone 6151

palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około

Bullio
Najprostsze ciasto z rabarbarem 198

Uwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem , ale musiałam wymyślić też coś innego.  Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym

Z miłości do słodkości
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 214

przelać do pozostałej mąki, wsypać sól. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.  Wcześniej przygotować sos. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić

Di gotuje
Zawijana drożdżówka :) 172

wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy aż ciasto nabierze jednolitego, kakaowego koloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy na jasne, bądź jak ktoś woli na odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem(...)odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru i kruszonka się przykleiła. Składniki na kruszonkę wyrabiamy aż składniki się połączą w małe, niekształtne kulki ( na pewno wiecie o co mi chodzi ;D) Posypujemy. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 30 minut 150 stopni, a potem

Zdrowie na języku :P
Miodownik 183

miodu, z powidłami śliwkowymi, chrupiącą warstwą orzechów włoskich otoczonych miodem, a wszystko przełożone delikatną masą z kaszy manny. Ciasto należy przygotować co najmniej 1 dzień wcześniej przed planowanym podaniem, a najlepiej 3 dni wcześniej. Dopiero wówczas całość smakuje wybornie, placki miodowe miękną, i miodownik nie rozpada się przy krojeniu. Jest o świetne(...)rozwiązanie przed większą imprezą. Ciasto wykonujemy 3 dni wcześniej pozostawiamy w chłodnym miejscu i mamy czas na pozostałą organizację imprezy.  Składniki: placki: 25 dag mąki + odrobina do podsypywania rąk i stolnicy podczas wylepiania blaszek ciastem 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mleka 1 łyżka miodu masa

na moim stole...
Makowiec II 201

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

peggiwkuchni
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 186

mnie od robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami(...)cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa. Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Podwać na ciepło

Gospodyni Miejska
Pizza capriciosa 337

ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić(...)minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki,  a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizzowe roladki 236

środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć  kiełbasę, ser żółty.Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.Piec przez 10 minut(...)potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione

Moje domowe kucharzenie
Zawijane pizzerinki 253

środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć  kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut(...)potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem

Moje domowe kucharzenie
Małe placuszki z cukinii 149

patelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia(...)oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy doprawiając szczyptą

Spektrum Smaku
quesadilla meksykańska 183

Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę i paprykę, smażyć kilka minut, następnie dodać fasolę, jeszcze kilka minut potrzymać na ogniu. Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować cienkie, okrągłe placki (aby były idealne można odciąć koła, np od talerza). Każdy placek wkładać na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Smażyć około minuty z każdej strony(...)cieście powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki). Zawartość patelni rozłożyć po równo na 4 placki tortilli, posypać natką pietruszki i mozzarellą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe placki, lekko docisnąć, aby nadzienie rozłożyło się równo. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po kilka minut z obu stron, aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z patelni pokroić w trójkąty. Podawać

6niebo
Placuszki BEZ wyrzutów sumienia 130

ściereczce by osuszyć z nadmiaru wody i zabrałam się do przygotowania ciasta. Ciasto- całkiem jak naleśnikowe. Na 6 kwiatów zużyłam pół litra mleka, jedno jajko, około 5 czubatych łyżek mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ciasto powinno mieć konsystencję pitnego jogurtu, nie powinno być zbyt gęste, gdyż placki mogłyby wyjść zbyt grube i nie dosmażyć(...)się w środku. Trzymając za "ogonek" każdy z kwiatów zanurzyłam w cieście a następnie włożyłam na patelnię z dość mocno rozgrzanym olejem. Miejsca, gdzie ciasto słabiej pokryło kwiaty uzupełniłam dolewając odrobinę ciasta łyżeczką. Należy pamiętać żeby kontrolować temperaturę smażenia. Ciasto zawiera cukier, więc zbyt wysoka spowoduje, że placki szybko się spieką a nie usmażą jak powinny. Gdy placki

Pichceniomania