ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:124/550)

Placki z kurczakiem i brokułami 159

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo zalewamy stopniowo wodą i mieszamy, aby powstała lekko lejąca konsystencja. Uważajcie, aby nie dodać za dużo wody, bo wtedy wyjdzie ciasto na naleśniki. Smażymy placki na odrobinie tłuszczu. 2. Mięso rozbijamy na kotlety, doprawiamy wedle uznania i smażymy na tłuszczu. 3.Brokuł jeśli mrożony, gotujemy do miękkości. Jak świeży kroimy na różyczki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 243

dolać jogurt naturalny i wyrobić na jednolite ciasto - ja użyłam tu miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto będzie raczej lepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe,  zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę(...)sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu - w ten sposób nie ma niebezpieczeństwa, że chlebek w trakcie pieczenia się rozleci .  Chleb umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać ostrym nożem wrzesz w kilku miejscach - aby para podczas pieczenia nadzienia miała którędy się ulatniać - i posmarowałam

Grunt to przepis!
Ciasto z cytrynowym kremem i truskawkami 171

również słodki. Na spód ciasta można upiec biszkopt lub przyrządzić go z pokruszonych ciastek np. z digestive . Ja upiekłam prosty biszkopt , który podzieliłam na 3 placki. Dwa zamroziłam, a trzeci wykorzystałam do ciasta. Ciasto z cytrynowym kremem Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm lub regulowana obręcz 1 placek biszkoptowy, tutaj przepis 10-12 + 20 truskawek Krem cytrynowy(...)śmietanki kremówki, 36% 150 g cukru skórka i sok z 2 cytryn Upiecz biszkopt według przepisu, który znajdziesz klikając w link. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki. Jeden placek umieść na talerzu i otocz ściśle metalową obręczą. Jeśli nie dysponujesz obręczą użyj tortownicy z otwieranym bokiem. Przekrój 10-12 truskawek na pół i ułóż wzdłuż boku, przekrojoną częścią

codojedzenia
Ciasto kokosowo- ananasowe 169

Nareszcie nadszedł weekend, a w raz z nim oczywiście ciasto ! Obowiązkowo w każdy piątek przed pracą robię placka, dzięki temu w sobotę rano moje ciasto jest już gotowe do zjedzenia 😋 Co tydzień mam zawsze ten sam problem, bo nie wiem jakie ciacho upiec tym razem...bo wszystkie ciasta są tak baaaardzo pyszne! W tym tygodniu, po długim czasie zdecydowałam

kulinarne odsłony pati
Domowy makaron 130

szczyptę soli i zagniatam ciasto dolewając ciepłą wodę , nie za dużo , ciasto nie może być na rzadkie , ale i nie na twarde , jak mamy zagniecione ciasto , odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek . Jak mamy przygotowane wszystkie placki , odkładamy je na godzinkę bądź dwie aby nam dobrze obeschły . Kiedy mamy  już nasze placki obeschnięte , wykładamy(...)stolnicę i kroimy w paski , nakładamy jeden na drugi aż do wyczerpania placka i kroimy bardzo cienko . Jak mamy pokrojone ciasto na makaron , wstawiamy wodę z odrobiną soli , i gotujemy około 8 minut , i gotowe

Mój Smak
Pierogi ze szpinakiem 124

szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi

Bullio
Jabłecznik 165

średnim ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie wsypujemy obie galaretki, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.  Jabłka pozostawiamy do ostygnięcia.  Upieczone ciasto kroimy na dwie części.  Na pierwszy placek nakładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem  i nakładamy pozostałą część masy jabłkowej. Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną ubitą  z cukrem pudrem i połączoną

Pyszności Słodkości
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami 104

był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki mąki ziemniaczanej - mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wyjmujemy z zamrażarki jeżyny, wykładamy

peggiwkuchni
sernik gotowany z galaretką i ciasteczkami 161

zacznie bulgotać. Foremkę do pieczenia wyścielić dokładnie papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, wylać połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę gorącej masy. Odstawić ciasto żeby przestygło. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Na wystudzonym cieście ułożyć ciasteczka i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki. Kroić najwcześniej kolejnego dnia po złożeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi ze szpinakiem 208

szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi

Bullio
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 133

pieprz, ostra papryka w proszku Do mięsa wrzucamy zmiażdżony czosnek i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki. (część ciasta pozostawiamy na zamknięcie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z malinami i budyniem + film 151

pomocą miksera a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy na okrągły placek wielkości formy w której będziemy piekli ciasto . Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie wyrównujemy  i nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym

Smakowite Dania
Kringel, estoński wieniec drożdżowy 201

temp. 200 st. C (grzanie góra-dół). Przygotowujemy nadzienie- mieszamy roztopione masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie wałkujemy je na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy cynamonowym masłem, a następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przekrawamy wzdłuż na pół, zostawiamy przy jednym z końców kilkucentymetrowy nieprzekrojony fragment. Obie części

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto miodowe z masą serową 169

Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha. SKŁADNIKI Na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki  sody przyprawa do pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru(...)margaryny  3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej. Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka

W kuchennym oknie Ewy
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 187

Sezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie

Słodko-Słony Świat Ilony