skoroszytu mamy:) Prosty w przygotowaniu, pyszniejszy z każdym dniem ... Ponieważ w domu były jeszcze dekoracyjne gwiazdki ze świąt posypałam nimi ciasto ... choć mam nadzieje, że to na pożegnanie a nie na przywołanie zimy. Serdecznie polecam :) Składniki : Placki : 4 szklanki mąki (1 szklanka = 0,25 l) 1 szklanka cukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu(...)cytryny Polewa : 125 g margaryny lub masła 2 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego Wykonanie : Placki : Margarynę roztopić z miodem, odstawić na chwilę do ostygnięcia. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować lub rokleić palcami na blasze (o wymiarach
cucinareTroszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki na sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (o pojemności około(...)odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Stolnicę oprószamy mąką i każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek. Powinien on mieć wymiary pasujące do patelni, na której będziemy smażyć tortillę. Nie powinien być większy. Nie musi natomiast być idealnie okrągły. Cały urok tych domowych placuszków polega
Smak mojego domuniej nie przywiera. To piszę na podstawie doświadczenia z poprzednimi liniami, a także na podstawie moich obserwacji przy używaniu tej patelni na przykład smażąc dyniowe placki, czy jabłka w cieście. Dlaczego akurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick(...)zawsze smażenie na adrenalinie i lekkim wkurzeniu, bo placuszki nasiąknięte tłuszczem, po dwóch schabowych trzeba było myć i wymieniać olej na patelni, bo się panierka paliła dość szybko, placki ziemniaczane to już była masakra, albo lekko przypalone, a jak ładnie to często surowe w środku, oooo i kotlety mielone, albo surowe albo przypalone. Ale ok, praktyka czyni mistrza, wiedziałam
Blondynka Gotujelubi proste ciasta z owocami ręka w górę ;) Bo proste nie znaczy mniej smaczne od tych, które są bardziej pracochłonne prawda? A dzisiejsze ciasto, to właśnie taki prosty placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. Dlaczego kardamonową? Bo uwielbiam tę przyprawę i staram się ją "przemycać" wszędzie tam gdzie się tylko da ( ale tak szczerze, to najchętniej dodawałabym(...)wszystkiego ;) ). Nie jest on jednak tu niezbędny - kruszonka z dodatkiem cynamonu będzie równie pyszna. Placek wzbogaciłam dodatkowo otartą skórką z cytryny, dzięki temu smak jest bardziej "żywy", jeżeli oczywiście można tak powiedzieć.. :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Polecam na weekend. W końcu sezon na śliwki w pełni, trzeba to wykorzystać :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Opowieści z piekarnikapośrednictwem – również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka
W mojej kuchniMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się nie przyklejało. Teraz za pomocą okrągłej foremki
Świat Ciastadelikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek ( maksymalnie 5 mm). Na cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około 2-3 cm od brzegu, zwijamy jak roladę, zaś końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Każdą struclę dwukrotnie zawijamy w papier
Rozpustne gotowaniepewnie tak już zostanie. Kozy to placki smażone na oleju z zsiadłego mleka, mąki, jajka, cukru i sody. Wszystkie składniki zagniata się na dość luźne ciasto i wałkuje na okrągły placek. Następnie kroi się go na pasy, najpierw w pionie, później w poziomie, uzyskując duże kwadraty. Smaży się potem na małym ogniu na jasnozłoty kolor z obu stron
Wiem co jembyły najlepsze placki jakie kiedykolwiek jadłam! Nie mówię, że to najlepsze ricotta hotcakes , to ogółem najlepsze placki ! Podaję przepis i polecam, polecam, polecam! A jeśli już o przepisach mowa, do wczorajszego wpisu dodałam przepis na ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~100g ricotty ~jajko ~25g mąki pszennej razowej ~15g mąki pszennej 'zwykłej' ~10g mąki ziemniaczanej ~cukier/stevia ~40ml mleka (u mnie(...)razem mąki i proszek do pieczenia, tę mieszankę przesiać do masy serowej. Białko ubić na sztywną pianę dodając ok.3 krople soku z cytryny* i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie i smażyć placki z obu stron, na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *sok z cytryny sprawdza się dużo lepiej niż sól przy ubijaniu białek! :) Moje ostatnie 'odkrycie
breakfast of dreamswody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek grubości 1 mm ( u mnie wyszedł okrągły, więc możesz użyć np. okrągłej blaszki do pizzy ) . Przed pieczeniem ponacinałam ciasto na kawałki ( około 10 w miarę równych części
apetytnapieczeniePołączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ . Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia: 175 °C Wielkość formy : Ciasto: kostka margaryny do pieczenia 250g
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem
Słodkości i nie tylkoKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :) Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki , która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaaromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie. Kupilam dzis koszyczek pieknych,soczystych,pachnacych sliwek.Pierwsza czesc przeznaczylam na dlugo juz oczekiwany placek ze sliwkami.Druga czesc zostanie spozytkowana jutro na knedle.To ciasto nie moze nie smakowac,jest tak bardzo owocowe i pyszne.Sliwki w tym ciescie w towarzystwie gruszek i wody rozanej smakuja nadzwyczaj delikatnie.A druga opcja(...)czarnego jest rownie harmonijna.Ciasto upieklam w kwadatowej foremce o boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia! Skladniki na ciasto: 250 g masla 350 g maki 100 g cukru 1/2 lyzeczki soli 1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania kratki) 100 ml zimnej wody Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednak różne języki :) W każdym razie łączy ich również religia, a nawet można powiedzieć, że jej specyficzna odmiana, zakazana przez władze kościoła. Sama arepa czyli płaskie smażone placki z mąki kukurydzianej, pochodzi z tak znanej fanom serialu Narcos Kolumbii oraz mniej znanej Wenezueli :) Farsz zapożyczyłem z północnego krańca Ameryki Łacińskiej - Meksyku - kraju, który zasłynął tym, że był(...)kukurydza konserwowa - papryka czerwona - koncentrat pomidorowy Do mąki kukurydzianej dodajemy trochę oleju oraz wody i ugniatamy ciasto. Nie będzie się to trzymało kupy tak jak ciasto na prawdziwą pizzę, dlatego, żeby usmażyć placek tej wielkości, należy najpierw nalać trochę oleju, a następnie położyć na tym ciasto. Przy przekładaniu będzie trochę gimnastyki, dlatego polecam metodę "na talerz". Cebulę kroimy
Kryzysowa Książka Kucharska