ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:131/550)

Domowa turecka bułka do kebaba 298

ciasto na gładką kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ładnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 1-1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz robimy dziurki widelcem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Gotuj z Mąką
Pizza z serowymi boczkami 136

miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut. Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek. Smaruję sosem pomidorowym, układam poszarpane salami, mozarellę z kulki pokrojonej na plastry, posypuję czarnymi oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem. Brzegi pizzy zawijam wkładając

MojaQchnia.pl
Twarogowe racuchy na kefirze 204

misce łączymy wszystkie składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu. 2 Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch). 3 Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu

Kuchnia Bazylii
Reniferkowe brownie 138

szpatułki i przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę

Kolizje Smaków
SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE 217

łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cebula ********************* Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut. W tym czasie szatkujemy kapustę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 183

Cebulkę podsmażamy na oleju, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.  Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się

kulinarne odsłony pati
PIZZA Z MIELONKĄ 223

wymieszać z mąką oraz z otrębami,dodać ciepłą wodę,olej i sól.Wyrobić ciasto,odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry,podsmażamy.Ciasto wałkujemy na okrągły placek,układamy w wysmarowanej foremce na pizzę,smarujemy koncentratem pomidorowym.Następnie układamy na nim zmieloną mielonkę,pieczarki,posypujemy przyprawami i startym żółtym serem.Odstawiamy na 20 min. i pieczemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Puree z dyni 215

Zapraszam dzisiaj na puree dyniowe. Zawsze jesienią robię w domu puree z dyni i wykorzystuję je potem do przyrządzania chleba, ciast, deserów, naleśników czy placków. Polecam Składniki: 2 kg dynia piżmowa lub inna Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w kawałki. Wyjmujemy łyżką pestki. Miąższ dyni wraz ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
FIT SZARLOTKA z płatkami owsianymi 189

Mężem, nie wiadomo, który bardziej zmęczony :). Pół soboty oczywiście w kuchni. A teraz już tylko odpoczynek i relaks! A żeby go dopełnić to jeszcze po małym kawałku placka! Zapraszam! Składniki na ciasto: 1 szkl mąki tortowej 1 szkl płatków owsianych garść orzechów włoskich 1/4 szkl cukru brązowego szczypta soli 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżka zimnej wody Składniki

Trufelkowo
Hucułka 116

podzielić na 2 części i zostawić trochę na kruszonkę. Kruszonkę włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek (2 porcje po 3 białka + 2 łyżki cukru) Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Pozypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką. Piec około 40 minut. Drugi placek zrobić

Zielona Kuchnia
Bagietki czosnkowe 376

dodatkowo oprószać nią dłonie, aby ułatwić sobie pracę. Każdą część ciasta uformować w kulę - obracając je w dłoniach jednocześnie delikatnie naciągać górną powierzchnię do dołu: Następnie kulę ciasta rozpłaszczyć dłońmi na placek: Placek zwinąć ciasno w rulonik i czynność powtórzyć - raz jeszcze rozpłaszczyć na placek i ponownie zwinąć w rulonik: Każdy rulonik uformować w bagietkę, delikatnie rolując

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka z rabarbarem 119

posypania Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i odstawiamy na chwilkę aby odpoczęło. Rabarbar pozbywamy wierzchnich włókien. Wiórki kokosowe mieszamy z jajkiem, białkami i cukrem na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy paski o szerokości około 15 cm i na długość rabarbaru. Smarujemy masą kokosową i układamy rabarbar. Zawijamy ruloniki i kroimy na 5 cm rurki. Smarujemy po wierzchu

Pieguskowa Kuchnia
SMAŻONE PIEROŻKI Z MASŁEM ORZECHOWYM 260

szkl * oliwa – 2 łyżki * sól – 1 łyżka NADZIENIE: * masło orzechowe Firmowe 100% Crunchy Primavika SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę lub kapelusze. Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej

Ostra na Słodko
Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej 209

cukinię. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać do przyrządzenia sałatki jako pysznego dodatku do grilla, mięsa czy ryby. Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii , cukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa

codojedzenia
Kurczak zawinięty ze szpinakiem... 125

zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :)  Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron,  ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie

chleba naszego