ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:135/550)

PIZZA Z PIECZARKAMI 155

Dodaj mąkę, olej, sól, cukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką aż powstanie jednolita kula. Jeżeli ciasto się lepi dodaj trochę mąki i dalej wyrabiaj. Rozgniataj ciasto dłońmi na gruby placek, a następnie rozciągaj aż do uformowania spodu pizzy. W ten sposób uformowaną pizzę układaj na blasze posmarowanej odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Najlepsze przepisy w styczniu. 135

właśnie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem :) Wegańskie drożdżówki z bananem Deser owsiany z ricotty Naleśniki z serem Naleśniki z kokosowym twarożkiem Świąteczne dekoracje do ciast Wegańskie pączki dyniowe Placki marchewkowe

Poranek na słodko
Kluski z mięsem 181

ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta,  na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą lub rosół, wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut od wypłynięcia. Odławiamy, polewamy usmażonymi

Maminek kulinarny
TARTA TATIN 128

mały ogień ,posypać po nich tymiankiem i zostawić je na 8 minut,dosłownie,.W tym czasie kiedy jabłka będabulgotac i się piwnic w karmel , walkujemy ciasto  na potrzebną nam wielkość patelni.Grubosc placki to 4-5 mm.Zdjać jabłka z ognia, nałożyč na nie ciasto,zawinąć brzegi ciasta do środka nożem i posmarować roztrzepanym żółtkiem.N akłuć ciasto

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem 189

Wszystko smażymy jeszcze kilka minut. Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, posypujemy startym sere

Słodka Strona
Naleśniki - ciasto naleśnikowe 488

patelnię, trzymając ją w powietrzu ruchami kolistymi rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni patelni. Ciasta nie może być zbyt dużo, wtedy wyjdą grube i niezbyt smaczne placki.  Po kilkunastu sekundach lekko podważamy ciasto drewnianą łyżką w celu sprawdzenia czy jest już lekko zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również do lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze

Anielska Kuchnia Ani
Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka 138

posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .  Po naszym czasie wyciągamy wyrośnięte ciasto i zaczynamy odrywać kawałki ciasta , następnie formujemy płaskie placki , na te placki wykładam nasze jagody i zlepiamy formując kulkę , i wykładamy na blachę wyłożoną papierem oraz posypaną mąką .  Jak mamy zrobione wszystkie nasze bułki

Mój Smak
Gruzińskie pierożki po polsku 154

dołeczek, wbijamy jajko. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy miską aby ciasto odpoczęło 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży placek, minimalnie grubszy niż do tradycyjnych pierogów. Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm. Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę

VioletoweKucharzenie
Rogaliki drożdżowe z nutellą 181

wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, jajko, masło oraz mleko. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając do środka tworząc rogalik. Smarujemy rozkłóconym jajkiem

Tagebuch po polsku
Torcik marchewkowy z musem figowym, najłatwiejszy, najsmaczniejszy 125

krem .   Do misy miksera przełożyłam wszystkie składniki za wyjątkiem musu figowego. Utarłam na gładką masę. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam mus figowy.   Zimne ciasto przekroiłam na dwa placki. Dolny posmarowałam masą z musem figowym.     Położyłam drugi placek przeciętą stroną na wierzch i wyłożyłam na niego krem serowy. Wyrównałam powierzchnię i udekorowałam orzechami

Kuchnia u Krysi
PIEROGI Z JAGODAMI 160

oraz stopniowo dolewaj wody. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę wyrabiaj ręką.  Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów.  Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu

Kukuleczki
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 321

ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne. Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy

Ostra na Słodko
CIASTO PIEROGOWE 150

jajko.  Wykładamy na blat, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto ( ok. 7 minut). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2-3 mm., wykrawamy koła ( u mnie  o średnicy 8 cm.). Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła

cool and minty
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 195

wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat i przy pomocy papieru do pieczenia (ja wkładam ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru)  rozwałkować na okrągły placek o grubości ok.3mm. Zdjąć jedną część papieru, ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę, usunąć drugi arkusz papieru, nadmiar ciasta zagiąć do wewnątrz lub odciąć i dokleić w miejsce gdzie

Smaczne Zdrowe
Calzone 176

formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno

Proste-przepisy.pl