ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:144/550)

Cebularze lubelskie 194

niego sól i wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, masło i roztrzepane jajko, a następnie wyrabiaj ciasto przez 30 minut tak, by odstawało od ręki. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Podziel ciasto na 12 części, rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 15 - 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia(...)blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz z cebuli i maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę na podrośnięcie, tak aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości. Nagrzej piekarnik do do temperatury 200 °C. Wstaw blachę z cebularzami i piecz je około 15 minut, do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu wyjmij cebularze z piekarnika

Grahamka, weka i kajzerka
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 124

ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.  Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.  Następnie nałożyć zimny farsz

Codziennik Kuchenny
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami, gotowe w godzinę 165

Bardzo proste i szybkie ciasto. Jest to chyba najstarszy przepis w mojej rodzinie. Mamuśka robiła go bardzo często, dodając różne owoce. Ciasto rozpływa się w ustach

Kuchnia Pokoleń
Focaccia z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką 191

państwo. Przez wieki w małych królestwach rozwijały się odrębne kuchnie. W nich wszystkich równolegle istniały i ewoluowały jakieś odmiany placka chlebowego, który teraz nazywamy pizzą. Pizza znana z Neapolu nie jest jedyną słuszną. W zależności od regionu Włoch ciasto na pizzę może być cienkie lub grubsze, w kształcie koła, prostokąta czy owalu. Ciasta różnią też składem. Opowieść Marco bezpośrednio(...)warsztatach. Uczyliśmy się dwóch rodzajów ciasta - na pizzę neapolitańską i rzymską. Marco zaprezentował nam też nieznany mi wcześniej sposób pieczenia pizzy . Nie formowaliśmy okrągłych cienkich placków, nikt też nie podrzucał ich w powietrzu. Ciasta nastawione poprzedniego dnia. Te zrobione na zajęciach wzięliśmy do domu.  fot. Akademia Kulinarna Whirpool Ja formująca focaccię na warsztatach :) fot. Akademia Kulinarna Whirpool Marco Ghia

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik gotowany na miodowym cieście 389

masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę(...)zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wieloowocowy placek z jogurtowymi galaretkami 149

Pewnie nie ma osoby która nie lubi ciasta. Jedni bardziej inni mniej ale wszyscy za nimi przepadają Najbardziej lubię ciasta „mokre” a dodatkowo z owocami to pychota. Dzisiejsze ciasto to właśnie pychota, wilgotne i dodatkowo z owocami. Składniki: Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie podane w cytrynce   http://ewysmaki.blogspot.com/2014/10/cytrynka-puszyste-ciasto.html#comment-form ) 5-6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)jogurty, dalej mieszamy. Pozostawiamy do tężenia. Placek nasączamy płynem z kompotu i układamy pokrojone brzoskwinie. Gdy galaretka będzie już lekko tężała wylewamy ją na ciasto. Gdy całkowicie stężeje nakładamy kolejny placek, nasączamy i postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio. Owoce, galaretka z jogurtami. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 221

przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą Proporcje na 3 placki Czas przygotowania: 160-180 minut Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek(...)wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie szpinak płuczemy i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Puszysty śliwkowiec 212

Placek na tzw. "niespodziewanych gości" do zrobienia praktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców. Składniki: - 75 dag śliwek - 40 dag masła - 40 dag cukru pudru - 6 jajek - 60 dag mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem(...)łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 273

oraz cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości. Kapustę gotujemy z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączamy. Pieczarki łączymy z ugotowaną kapustą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek. Dzielimy na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz, zawijamy do środka. Kroimy na małe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta

VioletoweKucharzenie
Staropolski piernik dojrzewający 161

być piwnica, komórka lub dolna półka w lodówce. Ciasto przechowujemy w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką. Po leżakowaniu wyciągamy nasze ciasto, dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na placki ( ja piekłam w blaszce 35,5x23,5 cm). Z racji, że ciasto jest bardzo twarde wymaga to trochę siły, ale uwierzcie mi da się. Pieczemy przez

Cynamonowe szczęście
PIEROGI z KASZĄ GRYCZANĄ, BIAŁYM SEREM i MIĘTĄ 132

osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę.  Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odłożyłam trochę farszu i dodałam do niego posiekaną miętę. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.  Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu

Fiołkowe Talerze
RUBASZNY MAKOWIEC 219

minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru. Krok

Moja Książka Kucharska
Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany czyli poWeekendowe Łakocie odc.127 185

owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno przypaść Wam do gustu :) Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki owsianej po 120 g cukru i masła 2 jajka, rozbełtane 220 ml mleka, ciepłego 30 g drożdży łyżeczka cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Migdałowe dachówki 175

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki okrągły placek o średnicy około 10 cm. Czynność powtarzamy (ciasta powinno wystarczyć na 10-12 ciasteczek). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż placuszki zarumienią się na krawędziach. Wyciągamy i jeszcze ciepłe przewieszamy

My Culinary Art
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 174

płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy

Kuchnia w czekoladzie
Razowe naleśniki z nutellą i bananem 205

oliwy 0,5 szklanki wody gazowanej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju. Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy. Smacznego

na moim stole...
Babeczki z grzybowym farszem 181

jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).    Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.    Rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.    Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.    Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Prosty drożdżowy przekładaniec. 174

rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem. Piec około 50-60min w temp.170stop. Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy

Kulinarny karnet Christophera