ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:146/550)

RUBASZNY MAKOWIEC 195

minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru. Krok

Moja Książka Kucharska
Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany czyli poWeekendowe Łakocie odc.127 162

owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno przypaść Wam do gustu :) Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki owsianej po 120 g cukru i masła 2 jajka, rozbełtane 220 ml mleka, ciepłego 30 g drożdży łyżeczka cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Migdałowe dachówki 163

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki okrągły placek o średnicy około 10 cm. Czynność powtarzamy (ciasta powinno wystarczyć na 10-12 ciasteczek). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż placuszki zarumienią się na krawędziach. Wyciągamy i jeszcze ciepłe przewieszamy

My Culinary Art
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 159

płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy

Kuchnia w czekoladzie
Razowe naleśniki z nutellą i bananem 193

oliwy 0,5 szklanki wody gazowanej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju. Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy. Smacznego

na moim stole...
Babeczki z grzybowym farszem 166

jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).    Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.    Rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.    Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.    Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Prosty drożdżowy przekładaniec. 155

rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem. Piec około 50-60min w temp.170stop. Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto mleczna kanapka. 188

łyżce kaszki, cały czas miksując.  Gdy już wykorzystamy całą mannę, wsypujemy mleko i dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić,  jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch  smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem(...)się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy na na ciasto i kręcimy łyżką po powierzchni robiąc wzorki przypominające marmurek. Jest mlecznie? Jest! Jest czekoladowe ciasto? Jest! A że lubię skróty, to i w tym przypadku nie ma ubijania, długiego miksowania. Jest do tego lekko wilgotne, aromatyczne i w ogóle przepyszne.  Tylko robić i jeść

Dieta moja pasja
Ciastka piwoszki + film 168

dużych oczkach i wlewamy piwo. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środku każdego ciastka kładziemy po pół łyżeczki konfitury lub marmolady. Tak przygotowane ciasta

Smakowite Dania
Krokiety z pieczarkami i serem w chrupiącej panierce 148

CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem  lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni najlepiej z cienkim dnem.  Na placek naleśnikowy rozsmarowujemy na środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta

Gotuj z Mąką
Placki z kiełbasą i pomidorami 174

Placki, omlety, fritaty, naleśniki i podobne smażone czy pieczone placki to moje specjalności. Szybkie przygotowanie, dodatkowy atut, kilka minut w kuchni a cały stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami(...)sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam rózgą mąkę z mlekiem i jajkami. Kiełbasę, pomidora i cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję do ciasta, przyprawiam, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku

Zasmakuj Kuchni
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 115

rózgą. Dodać masło i postawić garnek na ogniu. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta krążki (powinno ich wyjść około 40 szt). Połową krążków wykleić foremki, do środka nałożyć budyń

Kuchnia w opałach
Kluski z mięsem 176

formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 4. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !
Placek z nektarynkami - galette 161

miski, posypać cukrem, mąka, startą skórką, polać sokiem z cytryny, wymieszać.  Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek ok 30 cm średnicy. Na środek ciasta nałożyć nektarynki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30  - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce

Stare Gary
Ciasto (placek) z malinami - proste, szybkie i bardzo smaczne 196

zapraszam Was na prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z malinami w roli głównej. Ciasto malinowe jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Taki placek zasmakuje chyba każdemu. Przygotowałam dziś to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze - moje kochane małe łasuchy (i ja) je wprost uwielbiają, a ja widząc dziś na targu wspaniałe, czerwone maliny nie mogłam się

Słodkie okruszki
Szybkie batony energetyczne 146

gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto tniemy na batony ok 2x5 cm i zapakować w papier śniadaniowy.  Z porcji wychodzi ok 15 batoników

Niezły Młynek
Pizza z szynką i pieczarkami 167

króciutko ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy  na czas przygotowania składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie  smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia