ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:146/550)

Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 240

formy niż autorka, gdyż chciałam aby ciasto było większe, odpowiednie na dwie osoby. Nie żałowałam swojej decyzji, gdyż ciasto mocno rośnie :) Na rozciągnięte ciasto umieszczone w formie wyłożyłam cebulę, a na koniec wędzone szproty. Odstawiłam placek na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Na koniec wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut do czasu

Blondynka Gotuje
Ciasto Pani Walewska 1113

masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut  jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek(...)powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa. Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :) Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia  Przepis podkradziony

W Moim Magicznym Domu
Pizza hawajska 207

sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę.  Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut).  Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.  Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego

Bon appetit mon amie
Domowa pizza 178

sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę.  Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut).  Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.  Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego

Bon appetit mon amie
Miłosny Przekładaniec 384

ciasto dedykuję mojemu ukochanemu mężowi, który w Walentynki obchodzi urodziny :) Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni. Ciasto: 100 gram miękkiego masła, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 250 gram cukru, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka sody, 600 gram mąki. Połączyć(...)mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego. Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę.  Posypka:  obcięte reszki pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki zmielonych orzechów. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin i ....smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza ze szpinakiem 167

wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę, nie zastanawiałam się dłużej, co by tu wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu   Kwestia Smaku .  Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 30 g świeżych(...)całkowitego odparowania wody. Dodać łyżkę masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.  Cebulę i mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na placki o średnicy ok. 25 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć placki. Rozłożyć na nich plasterki mozzarelli, szpinak, cebulę i posypać parmezanem. Odstawić

pink envelope
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 146

ciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby(...)jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut. Przed podaniem obsypujemy świeżą natka pietruszki. Możemy podać również sos czosnkowy

VioletoweKucharzenie
3 składnikowe wegańskie kotleciki ziemniaczane, czyli niebanalny obiad z banalnych składników 537

ciasto nie kleiło się do rąk. W sumie to ciasto jak na kopytka. Ciasto podziel na 8 w części, z każdej uformuj okrągły placek. Na środku umieść łyżkę szpinaku. Zawiń brzegi ciasta i uformuj kulkę. Szczerze, to najprościej robi się to na oprószonych mąką dłoniach, ale sama robię zdjęcia podczas gotowania i trudni byłoby mi to pokazać Kotleciki smaż

greenscarf
Serowe krakersy z pieprzem 206

połączą i ciasto będzie zagniecione. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około  3 - 5 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym

Gospodyni Miejska
Amerykańskie pączki. 197

minut). Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy (ciasto jest luźne, dzięki temu ładnie wyrośnie). Z ciasta formujemy gładką kulę, a następnie wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Szklaną wycinamy okrągłe placuszki, a w środku każdego wycinamy dziurkę (za pomocą małego kieliszka lub niewielkiej zakrętki od butelki). Ścinki zagniatamy w kulę(...)znów wałkujemy na placek grubości 1 cm, wycinamy pączki i tak do wyczerpania ciasta (zostawiamy małą ścinkę np. ze środka jednego pączka, przyda nam się do sprawdzenia czy olej jest wystarczająco gorący). Gotowe placuszki układamy na gładkiej ściereczce i przykrywamy drugą ściereczką, po około 20 minutach placuszki obracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 15 minut

Rozpustne gotowanie
PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM I JARMUŻEM (BEZ DROŻDŻY I GLUTENU) 186

płatków drożdżowych, ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto:  Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem na formie. Ewentualnie palcami dogniatamy ciasto dopasowując do kształtu formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Cebulak 183

Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka(...)posmarowania później ciasta. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut. Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

Gotuj z Rumcajsem
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 191

Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut (zalecane jest na 1,5 godziny przez autorkę przepisu).  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypujemy płatkami migdałów, malinami i wiśniami bez pestek. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne

bistro mama
Kora Orzechowa 354

dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy(...)alkoholu ( delicje układamy czekoladą do góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą  galaretką. Uwagi: Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze ostygną. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Smacznego

kgwjanczewo
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 206

Podziel ciasto na 14 części. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia.  Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka

Chilli Czosnek i Oliwa

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję