ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:142/550)

Rustykalna pizza wiosenna 202

wodzie przez 30sek, następnie odsącz i skrop olejem. 3. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Całość: 1. Piekarnik nagrzej do 200*C. 2. Każdą z 3 części ciasta rozwałkuj na cienki placek i podpiecz w piekarniku przez 3 min. 3. Podpieczone spody pizzy posmaruj bazyliowym pesto. 4. Pokrusz na wierzch fetę i układaj liście botwiny, szparagi i pomidorki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 116

łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekać

Kuchnia Ellie
Placuszki z rybą i warzywami 218

mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kruche ciasteczka 171

masło, posiekać nożem. Następnie zrobić wgłębienie w mące dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Na stolnicę wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubszy placek. Foremki zanurzać w mące i wykrawać ciasteczka. Układać ciastka na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. Przez około 10 minut. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
NALEŚNIK - MINI GIGANT 329

Łyżką wazową wlewać na całą patelnię, jak naleśniki tylko odrobinę więcej ciasta.  S mażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.Kiedy z jednej strony placek będzie już podsmażony,  rozciągnąć łyżką ciasto na brzegi patelni robiąc kleksy po bokach.  Podawać z owocami, jogurtem i cukrem pudrem.  Ja dziś użyłam jagód ze słoika, które dostałam od babci koleżanki

pieprzny smaczek
KETO NALEŚNIKI BOUNTY BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 474

opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Jajka, mleko kokosowe oraz wanilię zmiksować na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki placek. Przewracać na drugą stronę gdy widać, że ciasto jest ścięte. Przygotować farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz opcjonalnie słodzik

Ola la LCHF
Bułeczki z nutellą. 177

ciast robimy po 6 równych kulek .6 białych i 6 ciemnych.Z kilku formujemy podłużne bułeczki nadziewamy masą makową lub innym ulubionym nadzieniem i zamykamy je .Ciemne ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i zawijamy w niego bułeczkę jasną z nadzieniem.Sklejamy od spodu .Na wierzchu ostrym nożykiem robimy lekko ukośne nacięcia , tylko na tej zawiniętej z wierzchu warstwie.Wszystkie gotowe odstawiamy

Ladylaura.
Mini donaty owsiane z piekarnika 162

godziny. Ciasto można też przygotować dzień przed pieczeniem (tak jak ja to zrobiłam) i odstawić na całą noc do lodówki. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek, przy pomocy szklanki o ostrych krawędziach i kieliszka wykrawać kształty małych oponek. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Kuchnia Ellie
Zdrowa lasagne z cukinii i kurczaka 121

moje ulubione warzywo. Idealnie komponuje się z czosnkiem. Są to chyba nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu

wysmienity
Croissant 194

list. Ponownie wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika oraz na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie zabieramy się za wykrajanie rogalików. Ciasto musi być zimne. Ciasto musimy rozwałkować na placek o grubości 6 mm i wykrajamy trójkąty. Każdy trójkąt musimy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Ciastka i ciasta
Racuszki drożdżowe 370

750 ml mleka 20 g drożdży 4 łyżki cukru szczypta soli 1-2 jajka mąka Jajka wybijamy do miski, rozmącamy, następnie mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem

Gotowanie jest łatwe
Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli 94

provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera świeża rukola Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki. Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu z jednej strony. Obracamy, smarujemy grubą warstwą pesto. Na każdy podpłomyk kładziemy kawałki sera, oprószamy ostrą papryką

Moja smaczna kuchnia
Racuchy waniliowe. 859

Tradycyjne racuchy wzbogacone o smak wanilii. W mig pozwolą odrobić straty z  tygodnia dietetycznego . Taka ich natura i nie należy z tym walczyć ;) W

zadanie-gotowanie
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 125

mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto krówka 166

szklance wrzątku. Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. SMACZNEGO!!!  Inspirację znalazłam  tutaj

Malinowo w kuchni
Pierniczki 90

całym jajkiem. Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao oraz masę miodowo-jajeczną. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy pierniczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blasze pierniczki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut. Jeśli chcemy lukrować ciasteczka, po upieczeniu czekamy

Moja smaczna kuchnia
Uszka z grzybami 227

wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą noża wykrawamy z ciasta cienkie paski, które potem dzielimy na kwadraty. 5. Na kwadracikach kładziemy odrobinę farszy, składamy

W kuchni Katie
Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 122

rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 122

rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą

To co kocham
Pierogi z jabłkami 148

części. Lepienie pierogów • Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a jeśli jabłka są duże, to jeszcze cieniej. • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po kawałku jabłka, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę

To co kocham
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 134

praskę czosnkiem. Wszystko blendujemy przy pomocy ręcznego blendera. W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i pozostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cieniutki placek. Wycinamy szklanką kółka o średnicy 7cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierożka. Pierogi układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ryż, jabłko i czekolada czyli puszyste placki z resztek. 181

słodkie rzeczy, może sobie spróbować pierwszej partii. I jeśli zajdzie potrzeba można dosłodzić ciasto, albo więcej dodać czekolady lub też posypać sobie cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wyszło około 15  placków. Pierwsza strona na której się smażą jest równa i gładka, ją to właśnie nazwałam wyjściową. :P Druga z racji jabłek  jest taka pagórkowata

Dieta moja pasja
PIZZA Z PIECZARKAMI 155

Dodaj mąkę, olej, sól, cukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką aż powstanie jednolita kula. Jeżeli ciasto się lepi dodaj trochę mąki i dalej wyrabiaj. Rozgniataj ciasto dłońmi na gruby placek, a następnie rozciągaj aż do uformowania spodu pizzy. W ten sposób uformowaną pizzę układaj na blasze posmarowanej odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Najlepsze przepisy w styczniu. 135

właśnie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem :) Wegańskie drożdżówki z bananem Deser owsiany z ricotty Naleśniki z serem Naleśniki z kokosowym twarożkiem Świąteczne dekoracje do ciast Wegańskie pączki dyniowe Placki marchewkowe

Poranek na słodko
Kluski z mięsem 181

ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta,  na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą lub rosół, wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut od wypłynięcia. Odławiamy, polewamy usmażonymi

Maminek kulinarny
TARTA TATIN 128

mały ogień ,posypać po nich tymiankiem i zostawić je na 8 minut,dosłownie,.W tym czasie kiedy jabłka będabulgotac i się piwnic w karmel , walkujemy ciasto  na potrzebną nam wielkość patelni.Grubosc placki to 4-5 mm.Zdjać jabłka z ognia, nałożyč na nie ciasto,zawinąć brzegi ciasta do środka nożem i posmarować roztrzepanym żółtkiem.N akłuć ciasto

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem 189

Wszystko smażymy jeszcze kilka minut. Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, posypujemy startym sere

Słodka Strona
Naleśniki - ciasto naleśnikowe 488

patelnię, trzymając ją w powietrzu ruchami kolistymi rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni patelni. Ciasta nie może być zbyt dużo, wtedy wyjdą grube i niezbyt smaczne placki.  Po kilkunastu sekundach lekko podważamy ciasto drewnianą łyżką w celu sprawdzenia czy jest już lekko zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również do lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze

Anielska Kuchnia Ani
Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka 138

posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .  Po naszym czasie wyciągamy wyrośnięte ciasto i zaczynamy odrywać kawałki ciasta , następnie formujemy płaskie placki , na te placki wykładam nasze jagody i zlepiamy formując kulkę , i wykładamy na blachę wyłożoną papierem oraz posypaną mąką .  Jak mamy zrobione wszystkie nasze bułki

Mój Smak
Gruzińskie pierożki po polsku 154

dołeczek, wbijamy jajko. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy miską aby ciasto odpoczęło 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży placek, minimalnie grubszy niż do tradycyjnych pierogów. Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm. Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę

VioletoweKucharzenie
Rogaliki drożdżowe z nutellą 181

wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, jajko, masło oraz mleko. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając do środka tworząc rogalik. Smarujemy rozkłóconym jajkiem

Tagebuch po polsku
Torcik marchewkowy z musem figowym, najłatwiejszy, najsmaczniejszy 125

krem .   Do misy miksera przełożyłam wszystkie składniki za wyjątkiem musu figowego. Utarłam na gładką masę. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam mus figowy.   Zimne ciasto przekroiłam na dwa placki. Dolny posmarowałam masą z musem figowym.     Położyłam drugi placek przeciętą stroną na wierzch i wyłożyłam na niego krem serowy. Wyrównałam powierzchnię i udekorowałam orzechami

Kuchnia u Krysi
PIEROGI Z JAGODAMI 160

oraz stopniowo dolewaj wody. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę wyrabiaj ręką.  Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów.  Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu

Kukuleczki
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 321

ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne. Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy

Ostra na Słodko
CIASTO PIEROGOWE 150

jajko.  Wykładamy na blat, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto ( ok. 7 minut). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2-3 mm., wykrawamy koła ( u mnie  o średnicy 8 cm.). Na każde koło nakładamy kulkę farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła

cool and minty
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 195

wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat i przy pomocy papieru do pieczenia (ja wkładam ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru)  rozwałkować na okrągły placek o grubości ok.3mm. Zdjąć jedną część papieru, ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wykleić dokładnie formę, usunąć drugi arkusz papieru, nadmiar ciasta zagiąć do wewnątrz lub odciąć i dokleić w miejsce gdzie

Smaczne Zdrowe
Calzone 176

formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno

Proste-przepisy.pl
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 129

gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizzowe babeczki z kurczakiem i pomidorem 155

Wlewamy do misy. Miksujemy hakiem do powstania jednolitego ciasta. Zagniatamy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 40 minut (do podwojenia objętości ciasta). Po wyrośnięciu blat obsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży placek. Wycinamy z niego 8 kółek o średnicy 12 cm. Placuszki umieszczamy w foremkach na babeczki. Środek smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroimy

VioletoweKucharzenie
LENIWA PIZZA 114

konserwowe pokroić w kostkę. Następnie dodać wszystkie warzywa do ciasta, ser, wędlinę i szczypiorek. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wazową nalewać ciasto tak aby powstał placek na całą patelnię. Smażyć z obu stron na rumiano. Polewać ketchupem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 161

waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę do rogalików, to nakładamy ciasto, z góry dociskamy wałkiem aż oddzielą się trójkąty, przy szerszym brzegu układamy po łyżeczce marmolady lub powideł

Sama słodycz i szczypta chili
domowe nachosy 118

Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką orkiszową oraz solą. Dodajemy miękkie masło i rozgniatamy palcami. Następnie wlewamy gorącą wodę i przy pomocy np. łyżki wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy najpierw długie wąskie prostokąty a następnie trójkąty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
pyszna tarta wytrawna... 121

dobrze wymieszać zimną palmę pokroić na kawałki i z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę, forma silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, trate piec około 40 minut, kroić tartę

W Mojej Kuchni Lubię
W domu: babcine pierogi 221

rozdrabniamy widelcem, dodajemy pocięte w paski pomidory i szpinak posiekany w małe kawałeczki. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się równomiernie rozłożyły. Ciasto wałkujemy na cieniutki placek (ok. 2 mm) i nożem tniemy paski wzdłuż i w poprzek, tak aby powstały kwadraty o boku mniej więcej 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżką farsz

Kuchnia w biegu
W domu: wariacja na temat pierogów ruskich 277

będzie gotowa i kroimy ją bardzo drobniutko. Masło z cebulką wlewamy do twarogu i dodajemy wątróbkę. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli trzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem). Ciasto wałkujemy na cieniutki placek (ok. 2 mm) i nożem tniemy paski wzdłuż i w poprzek, tak aby powstały kwadraty o boku mniej więcej 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżką farsz

Kuchnia w biegu
karpatka z budyniem śmietanowo-kokosowym... 169

wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek i wystudzone podzieliłam na połowę, można też upiec na mniejszych blaszkach dwa osobne placki połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, w drugiej połowie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa pizza hawajska 120

wsypujemy do miski, dodajemy olej, sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym, gładkim ciastem, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto wyciągamy i formujemy placek na pizzę, który następnie smarujemy koncentratem, sypiemy połową sera żółtego, posypujemy odrobiną suszonej bazylii i oregano, układamy szynkę, ananasa, znów posypujemy oregano i bazylią, na wierzch sypiemy

NiePieprz.pl
makowy wianuszek z białek 161

składniki: 1 szkl białek 100 g mąki orkiszowej 30 g mąki ziemniaczanej 150 g maku 150 g cukru pudru 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z patelni 156

minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni)  po około 3 minuty - z obu stron. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu.) Po zdjęciu z patelni posmarować sosem

Di gotuje
GÖZLEME, czyli tureckie placki 138

Każda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 2 łyżki jogurtu naturalnego trochę letniej wody olej do smarowania Składniki (farsz) 100 g białego sera 250 g szpinaku czerwony pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni(...)Zgnieść ser i wymieszać ze szpinakiem i przyprawami. Żeby zrobić ciasto, wymieszać wszystkie składniki bez wody. Wlewać wodę powoli i wyrabiać ciasto. Przykryć i odstawić na 10 min. Potem podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować cienkie i okrągłe placki. Posmarować olejem. Dwa przeciwne boki placka zawinąć do środka, na około 4 cm. Wierzchy boków posmarować olejem. Na środku

Tureckie Przepisy
Faworki 1896

znowu wałkujemy, powtarzamy tę czynność kilka razy – ciasto będzie przez to twardsze, ale za to lepiej napowietrzone (to dzięki temu faworki podczas smażenia ładniej urosną). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm grubości), nożem lub radełkiem wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym

Ciastkozercy
OCZY CARYCY 168

budyniu ciągle miksując. Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy

RAROSSA
Mioduszki 139

miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabianie: - 10 czubatych łyżek cukru pudru - 4 łyżki gorącej wody - posypka Delecta maczek

Kulinarne życie
Racuchy drożdżowe 1156

Pulchne, sprężyste, waniliowe - nie można przestać ich jeść! Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie

Grunt to przepis!
Pierogi z mięsem (szyszki) 164

dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie aby nie wyschło.   Ciasto wałkujemy na cienki placek. Kubkiem wykrawamy koła. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy szyszki. Ja uczyłam się na tym filmiku ;-) to sposób nr. 4 Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort Szwarcwaldzki 183

minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Jeżeli macie zamiar dodać wódki, to zrobić

Passions hobbies life
Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 149

przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli trzeba podsypywać mąką. Wykrajać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką (jeżeli podsypywaliśmy mąką podczas wałkowania

Pełny talerz
Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem 367

szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół

Słodka Strona
Tort czekoladowo marchewkowy 181

składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki. Krem czekoladowo serowy 270 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 kakao 350 g homogenizowanego serka 85 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka

codojedzenia
Pierogi z dynią. 135

biały ser,  puree z dyni , starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu

Radość kipiąca uśmiechem.
Śmietanowy kokosek na białkach 149

studzimy. Śmietankę ubijamy na puch, dalej miksuj ąc dodajemy cukier pude r i śmietan-fixy. Wiórk i kokosowe pr ażymy na złoto na suchej patelni, studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki . Na dolny placek wyk ł adamy połowę kremówki, nakrywamy drugim plackiem, smarujemy resz tą ubitej śmietanki. W ierzch obsypujemy prażonym kokosem. C hłodzimy w lodówce przez

Gotowanie moimi oczami
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 182

jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki, a jeżeli będzie zbyt gęste – mleka, bądź wody. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Ja jej nadmiar z patelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić pieczarki i dusić 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec

Ania i Marcin gotują
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 143

doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty

Moja smaczna kuchnia
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 172

zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana    Zdrowy

Powiedz dietom nie
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 203

podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Wszystko wymieszałam i dobrze wyrobiłam. Najlepiej ręką. Wlałam jeszcze kilkanaście łyżek zimnej wody. Mięso będzie wtedy pulchne.   Z ziemniaczanego ciasta uformowałam dość grube placki wielkości dłoni,  do środka wkładałam  mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) dokładnie zlepiłam  i formowałam podłużne, owalne kształty.Wyjdą nam wtedy cepeliny. Okrągłe

potrawyregionalne
pizza z czosnkiem niedźwiedzim i ze szpinakiem, pomidorami, cukinią... 157

sól, mąkę i hakiem robota zamieszać wsypać czosnek niedźwiedzi, wlać olej i wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasto rozwałkować na cienki placek, ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, rozsmarować szpinak uduszony z czosnkiem, kucharkiem na maśle na szpinaku ułożyć kawałki pomidorów

W Mojej Kuchni Lubię
Tort "kwiatek" 146

chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy

Radość kipiąca uśmiechem.
Moje Jagodzianki. 132

czsie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Jagody płucze i odsączam na sitku. Przesypuje do miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam. Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia i zlepiam jak pierogi. A następnie w rękach formuje okrągłą lub podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układam na brytfanke wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z jagodami. 126

listki i inne paprochy) i odcedzam na sitku. Zostawiam na chwile aby dobrze odciekły i trochę przeschły. Przekładam do miski i wsypuje cukier oraz mąke. Delikatnie mieszam. Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na srodek każdego nakładam łyżeczke jagód i zalepiam brzegi. Z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów. Wode

Radość kipiąca uśmiechem.
Chruścik, chrust, faworek 125

żółtek , mąki, śmietany, masła, cukru, wódki i startej skorki z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt bardzo się klei, można dodać mąki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy prostokąty o wymiarach około 9 x3 cm. Przecinamy w środku otwór i przekładamy jeden brzeg przez ten otwór. Smażymy na oleju na złoty kolor. Trwa to bardzo

Smaki Ewy
Karpatka 157

Jajko dokładnie szorujemy oraz wyparzamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko oraz po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy.  Masę wykładamy na upieczone ciasto i przykrywamy drugim plackiem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 158

mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. 2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem. 3. Dowolnie podawaj naleśniki. Ja ponieważ sezon truskawkowy sie już skończył, podałam duże

AZgotuj!
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 141

Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 182

brzegów ciasta cukier puder do posypania.  Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw do lodówki do schłodzenia minimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła  - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania

AZgotuj!
Drożdżówki z budyniem 147

dłonią (ewentualnie może być wałkiem jeśli wolicie). Teraz potrzebny nam będzie jakiś kubek, szklanka, czy coś podobnego o średnicy dna nieco mniejszej niż nasze spłaszczone kulki ciasta. Musimy w tych plackach porobić wgłębienia, w które będziemy nakładać budyń. Ja się posłużyłem dnem butelki od piwa. To akurat zawsze mam przy sobie, staram się nigdy nie rozstawać z piwem

Marder&Marder Manufacture
Miodownik z orzechami 784

orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować

Wanilia i Kardamon
Pierniczki szczęścia 114

ilością. Gdy uznamy, że ciasto jest wystarczająco plastyczne i ładnie się formuje, wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy sobie po porcji ciasta i rozwałkowujemy na placek. Za pomocą foremek wycinamy różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ja osobiście polecam wycinać grubsze pierniczki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

My simple kitchen
Chlebek długoterminowy 105

rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek. Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce. Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Z placków możemy zrobić piramidę, smarując dowolnym powidłem lub bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Niby pizza z boczniakami 210

dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać za kilka godzin np. tak jak ja rano. Ciasto uformować w okrągły placek. Najlepiej palcami. Ja z braku czasu rano użyłam wałka. ok. 100 ml domowego sosu (dałam warzywny z przewagą pomidorów i papryki) mała cebula (wzięłam czerwoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Proste ciasteczka czekoladowe 219

uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez

Ciastkozercy
Pancake pełnoziarniste 158

jogurt  Jajko i mleko mieszamy trzepaczką w  misce.  Dodajemy mąkę i kakao,  mieszamy do  połączenia składników.  Na rozgrzanej patelni  formujemy placki z 2 łyżek ciasta,   przerzucamy na drugą stronę, gdy na  powierzchni pojawią się bąbelki powietrza .  Placuszki podałam polane łyżką miodu oraz z  ulubionymi owocami i jogurtem naturalnym

Cukier&Puder
CIASTO UCIERANE MEGA CYTRYNOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE 226

ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor. Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów. SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) Na dużą proszę podwoić składniki! CIASTO: * masło – 100 g * cukier – 100 g * migdały

Ostra na Słodko
Chlebek /pita wypiekana na patelni z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym 152

blacie posypanym mąką. Podzielić rozwałkowane ciasto na pół a następnie obie połówki na 6 części - Ulepić kulki ( powinny być wielkości piłki golfowej) z każdej z 6 części ciasta - Kulki rozwałkować na placki grubość 3 mm - Placki ponacinać ostrym nożem w równoległe paski zostawiając 3 cm brzeg - Piec po 2-3 minuty z każdej strony na patelni. Jeśli macie

Pora na pora i pomidora
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 167

łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy

vegetanie
Szybka pizza z tortilli 157

kolejny zawieruszony przepis...na  pizzę z tortilli...prosto i szybko..zamiast ciasta drożdżowego używamy kilku placków tortilli .. tortilla pesto ser żółty dowolne dodatki Ułożyć jeden placek tortilli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pesto, posypać cienko startym serem i przykryć drugim plackiem tortilli. i znów to samo..można wykorzystać 2, 3 lub 4 placki tortilli.Na ostatni

Moje domowe kucharzenie
pizza z kiełbasą i czarnymi oliwkami 183

mozzarella 100 g kiełbasy 10 czarnych oliwek bez pestek 5 pomidorków koktajlowych suszone oregano wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Blachę natłuszczamy oliwą, wykładamy na nią ciasto i formujemy okrągły placek. Na wierzchu rozsmarowujemy sos, układamy porwaną na kawałki mozzarellę, pokrojoną w plastry kiełbasę, oliwki przekrojone wzdłuż, pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypujemy oregano. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocna Baba z jajami ;) 159

bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować

Pełny talerz
Oczy Carycy 415

utrzeć z miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.  Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placek z serem białym 115

biały , który pozostał mi w lodówce postanowiłam wykorzystać i upiekłam pyszny placek z jego dodatkiem , ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec i ciasto  gotowe . Do kawy nadaje  się  świetnie. składniki na 4 porcje 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 20 dag sera białego ok 3/4 szklanki mąki

Smakowite Dania
Pierogi z mięsem + film 133

składników. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajko i gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej

Smakowite Dania
Ciasto ajerkoniakowe 376

minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino, ostudzić i nasączyć bardzo lekko oba placki. Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować

Passions hobbies life
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 161

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu

Zawsze głodna!
Karnawałowe róże z konfiturą malinową 180

kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans.  Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości  krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki.  Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem.  Olej rozgrzewamy do około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 101

przemian z masłem dokładnie mieszając. (W razie potrzeby dodać więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do miski). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozkładać stopniowo dżem i zawijać w roladę. 5. Ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp

A Ty Smakuj Mnie
Pierożki z twarogiem na słodko 89

przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na bok aby odpoczęło. 2. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotować farsz. Wszystkie składniki ze sobą połączyć za pomocą widelca. 3. Ciasto rozwałkować na cienki placek, za pomocą szklanki wykroić kółka. 4. Na każde kółko nałożyć część farszu i dokładnie skleić pierożki. 5. Pierożki ugotować i podać np. z jogurtem naturalnym/kwaśną śmietaną

A Ty Smakuj Mnie
Rustykalna tarta z jabłkami 165

skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut

Taste Of My Day
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni 166

zaczyn i gnieść, gnieść, gnieść, aż będzie wyrobione i elastyczne. Krok 3 Podzielić ciasto na pół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Krok 4 Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy

CoolinarniePL
Włoskie paluszki chlebowe 111

drożdżami i ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać po kawałeczku i rolować na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą

Słodkie Przyjemności
Krakersy 165

rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście.Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.Podawać jako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 393

mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia... Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu). Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami.  Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 194

cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia domowa Ani
Jak przygotować ciasto na pierogi? 271

szczypta soli mąka do posypania blatu Przygotowanie: Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku.  Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują

Moja smaczna kuchnia
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1031

końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół

Słodka Strona
Faworki 238

puder do posywania     Sposób przygotowania:   1. Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy na placek. 2. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy kawałek ziemniaka. Placek kroimy w paski o szerokości ok. 3cm i długości 8-12cm.   Nacinamy

Gotuj Z Muzyką
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 167

godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie. PLECIONKA: Parówkę podgotowujemy w wodzie z dodatkiem chili. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Układamy na środku parówkę. Zamykamy ( na bok ). Rozcinamy ( tak by przeciąc parówkę ) w odstępach ok. 1,5 cm. Skręcamy kawałki z parówką na prawą i na lewą

Ostra na Słodko
Ciasteczka z patelni / walijskie 401

kosteczki margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy. Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki. Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta, wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm. Wycinamy ciasteczka ( można szklanką … foremkami ) Patelnię delikatnie natłuszczamy( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony. Uważamy

Ostra na Słodko
Pierniczki malowane 178

Wodę podgrzać z cukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika . Przestudzić . Do miski wsypać mąkę z sodą i solą , wbić jajko i wlać przestudzoną masę . Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek o grubości 2-3 mm , wykrawać dowolne kształty.. Piec ok 10 min 1 170'C Po wystudzeniu udekorować wg własnej fantazji :) Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 303

solą, pieprzem i bazylią. Studzimy.  Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół

Słodka Strona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 358

oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół

Słodka Strona
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 250

powstać miękkie ciasto. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm. Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny też wystarczą). Wałek ciasta

W kuchni Katie
Babeczki z mięsem 150

Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.    Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.    Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 204

Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.    Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.    Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.    Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.    Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.    Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym

Maminek kulinarny
Pysio 320

Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.  Gotować aż zgęstnieje.  Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.  Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.  Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.  Posypać wiórkami kokosowymi.  Wstawić do lodówki na 3 godz

Kuchnia Danusi
Amoniaczki 290

posmarowania ciastek cukier kryształ do posypania Wykonanie: Mąkę rozetrzeć z margaryną. Śmietanę, żółtka, cukier puder i waniliowy , amoniak rozmieszać razem. Wlać masę do mąki i wyrobić ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy  nożem  lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Quiche z zielonymi szparagami 112

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól

Anioły w kuchni
Smalczykowe paluchy. 120

ogrodowymi 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Jajko do posmarowania Ziarna do posypania paluchów. Wykonanie dziecinnie proste. Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać  tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita

Kulinarny karnet Christophera
gotowanie z neoflam 161

jajko 1 szkl woda ciepła 2 łyżki olej Sól truskawki cukier Etapy przygotowania CIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody  zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi i gotować w osolonym wrzątku ok.3 minut od wypłynięcia

Kuchnia Danusi
Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką 147

mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe.  NADZIENIE:  Brzoskwinie wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do brzoskwiń wsypać łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać krążki specjalną foremką do pierogów. Na środek krążka nałożyć nadzienie i zacisnąć foremkę. Gotowe pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Pierogi wybierać łyżką cedzakową

Kuchnia Danusi
Pierogi z truskawkami 168

ciepła, 2 łyżki olej, 1 szczypta Sól, 400 g truskawki, 4 łyżki cukier PRZYGOTOWANIE CIASTO  Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki.  NADZIENIE  Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi i gotować w osolonym wrzątku ok.3

Kuchnia Danusi
Calzone 242

pizzy. Odstawić. Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę przecieru pomidorowego i ketchupu, wyłożyć nadzienie, bardzo starannie sklejać pierogi. Piec ok. 25 minut. Przestudzić

Praktyczna pl
Moja ulubiona Pizza dwa smaki 212

użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Pieczarki, pomidora i kulki mozzarelli pokroić w plasterki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami, a na drugiej szynkę szwardzwaldzką i pomidora. Mozzarellę ułożyć na wierzchu. Posypać ziołami

Mania Gotowania
Pizza z mąki owsianej 555

woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Dodać swoje ulubione składniki. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni

Mania Gotowania
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 136

swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę.   Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie.   Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy

SMYKWKUCHNI
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 157

chciało się skleić dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Kiedy wszystkie składniki się połączą formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 2. Wałkujemy ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo mąką, żeby później ciasteczka

Kraina Tysiąca Smaków
Śniadaniowe placuszki gryczano-ryżowo-kokosowe 173

dotyczy oczywiście nie tylko kuchni, tak mam generalnie. Natomiast kuchni dotyczy temat ostatnio przeze mnie odkryty, czyli wypieki bez glutenu:)   Zaczęłam od ciast owocowych, teraz siedzę w plackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego wymyślę (albo uznam, że to już wystarczy i zacznę szukać nowych dziewiczych terenów do odkrycia;) Póki co dzisiaj placki(...)cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli uważasz, że za późno na naukę, to dla ciebie zawsze było

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 191

cebulą, doprawić solą i pieprzem. Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić. Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską. Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować

kolorowotorcikowo
Shortbread z ziołami 214

Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25/30 minut

Mia Cucina Sofieta
Faworki babuni- chrusty 447

śmietana do podlania oliwa do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy, dolewamy troszkę śmietany. Jeżeli ciasto jest za twarde- podlewamy więcej śmietany - lub za miękkie- podsypujemy mąką.  Ciasto rozwałowujemy na cienki placek. Tniemy na paski wzdłuż na szerokość ok 2 palców, a pózniej na małe . Każdy mały paseczek, nacinamy na 1-2 cm. Przewijamy go. Faworki wrzucamy na gorący

Smaki Edyty
Calzone 259

oliwą miski. Przykryć folią i odstawić do czasu podwojenia objętości (ok. 1h). Uderzyć pięścią w ciasto (by pozbyć się powietrza). Podzielić na 4 równe porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka kruche 156

trakcie gdy ciasto jest w lodowce przygotowujemy brytwanke w ktorej bedziemy piec  Nastepnie wlaczamy piekarnik na 180 °   Po wyjeciu ciasta z lodowki dzielimy ciasto i walkujemy na placki ok 2cm  Wycinamy ksztalty ciastek i ukladamy na brytwanke  Wkladamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy kazda partie ciastek ok 5min   Gotowe ciastka przystrajamy wedle wlasnego gustu

Klaudynkowa kuchnia
Bułeczki drożdżowe z budyniem ;) 210

Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut

Czerwona Porzeczka
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 120

Prosty placek z truskawkami i rabarbarem. Do wykonania nawet w najbardziej spartańskich warunkach, nawet na campingu  czy w wakacyjnym mieszkaniu, pod warunkiem, że mamy dostęp do piekarnika :) Tutaj nie potrzeba wagi i miksera. Wystarczy miska i łyżka. Takie ciasto jest nie tylko świetne na drugie śniadanie lub poobiedni deser, ale również jest doskonałe na wprawki kuchenne dla początkujących

Posadzone i zjedzone
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 356

wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje(...)rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami - moje są ustawione tak, jak grają nasi piłkarze. Biało-czerwone przekąski podajemy jako przekąskę i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem. Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki miodu garść rodzynek garść żurawiny garść płatków migdałowych Kaszę jaglaną gotujemy

My Chcemy Jeść
Ciasto szpinakowe "leśny mech" 123

zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i owoce. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny

Gotowanie moimi oczami
Pierogi z jagodami + film 113

jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 litra jagód 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki cukru szczypta soli przepis Z mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na dość cienki placek i wycinamy szklanką lub kubkiem krążki . Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem. Na osolony wrzątek wrzucamy

Smakowite Dania
Sernik prawie krakowski 180

masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy

Mia Cucina Sofieta
Kruchy placek z jabłkami 295

mała dziewczynka a teraz już duża gdy wpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :)  Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki: 4,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 kostki margaryny 5 żółtek + 1 całe(...)jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, posmarować jabłkami, i zetrzeć na tarce pozostałą 1/2 ciasta (można tą część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec w ok. 180 stopniach przez 45-60min, aż góra będzie zarumieniona. a tu chętny na placek

Biały fartuszek
Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami 108

czasie pieczenia, a mąż jak to mąż… uwielbia wyskubywać kruszonkę z jeszcze gorącego ciasta. Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego ilość cukru jest tu naprawdę niewielka. Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo wyszło z foremki i nie ciemniało. Jeśli lubicie gruuubą warstwę serową, możecie użyć większą ilość sera(...)wymieszać. Kruszonka Podane składniki rozetrzeć na kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę serową. Śliwki tniemy na połówki, wyjmujemy pestki, układamy wnętrzem do góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/placek-drozdzowy-warstwa-serowa-sliwkami/ BosowKuchni Artykuł Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Grzybowe placuszki z kurkami 159

kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta

Posadzone i zjedzone