ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:142/550)

RUBASZNY MAKOWIEC 229

minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru. Krok

Moja Książka Kucharska
Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany czyli poWeekendowe Łakocie odc.127 194

owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno przypaść Wam do gustu :) Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki owsianej po 120 g cukru i masła 2 jajka, rozbełtane 220 ml mleka, ciepłego 30 g drożdży łyżeczka cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Migdałowe dachówki 182

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki okrągły placek o średnicy około 10 cm. Czynność powtarzamy (ciasta powinno wystarczyć na 10-12 ciasteczek). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż placuszki zarumienią się na krawędziach. Wyciągamy i jeszcze ciepłe przewieszamy

My Culinary Art
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 182

płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy

Kuchnia w czekoladzie
Razowe naleśniki z nutellą i bananem 214

oliwy 0,5 szklanki wody gazowanej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju. Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy. Smacznego

na moim stole...
Babeczki z grzybowym farszem 190

jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).    Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.    Rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.    Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.    Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Prosty drożdżowy przekładaniec. 180

rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia. Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową. Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem. Piec około 50-60min w temp.170stop. Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto mleczna kanapka. 209

łyżce kaszki, cały czas miksując.  Gdy już wykorzystamy całą mannę, wsypujemy mleko i dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić,  jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch  smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem(...)się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy na na ciasto i kręcimy łyżką po powierzchni robiąc wzorki przypominające marmurek. Jest mlecznie? Jest! Jest czekoladowe ciasto? Jest! A że lubię skróty, to i w tym przypadku nie ma ubijania, długiego miksowania. Jest do tego lekko wilgotne, aromatyczne i w ogóle przepyszne.  Tylko robić i jeść

Dieta moja pasja
Ciastka piwoszki + film 190

dużych oczkach i wlewamy piwo. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środku każdego ciastka kładziemy po pół łyżeczki konfitury lub marmolady. Tak przygotowane ciasta

Smakowite Dania
Krokiety z pieczarkami i serem w chrupiącej panierce 209

CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem  lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni najlepiej z cienkim dnem.  Na placek naleśnikowy rozsmarowujemy na środku pieczarki, posypujemy startym serem, następnie składamy boki - lewy i prawy do środka, a następnie zwijamy krokieta

Gotuj z Mąką
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 135

rózgą. Dodać masło i postawić garnek na ogniu. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta krążki (powinno ich wyjść około 40 szt). Połową krążków wykleić foremki, do środka nałożyć budyń

Kuchnia w opałach
Kluski z mięsem 199

formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 4. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !
Placek z nektarynkami - galette 182

miski, posypać cukrem, mąka, startą skórką, polać sokiem z cytryny, wymieszać.  Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek ok 30 cm średnicy. Na środek ciasta nałożyć nektarynki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30  - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce

Stare Gary
Szybkie batony energetyczne 167

gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto tniemy na batony ok 2x5 cm i zapakować w papier śniadaniowy.  Z porcji wychodzi ok 15 batoników

Niezły Młynek
Pizza z szynką i pieczarkami 189

króciutko ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy  na czas przygotowania składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości ok 40 cm , najlepiej zwilżyć sobie dłonie olejem wtedy ciasto idealnie z nami współpracuje, następnie  smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Czekoladowy placek z serową kratką 178

Wersja tego placka powinna być nieco inna ale o wszystkim napiszę :) Muszę dodać ,że jest bardzo mięciutkie  no i co za tym idzie ? Przepyszne :) dzisiejszymi testerkami były dziewczyny z roku :) Składniki: 280 gram cukru 220 gram mąki 5 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 3 łyżki kakao 500 gram zmielonego białego(...)miałam białego sera więc dałam serek homogenizowany waniliowy) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania szczypta soli Papier do pieczenia Szpryca do dekoracji ciast Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli. Żółtka natomiast ucieramy z  około 180 cukru dodając również wodę i olej, Dokładnie miksujemy. Do masy

W Moim Magicznym Domu
Pszenne tortille 132

więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta  czystą ściereczką  i odstawić na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają. Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić

Stare Gary
Tarta z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 215

końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy.  Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą,  równomiernie ją rozsmarować , posolić i popieprzyć.   Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienkie placek i wyłożyć nim posmarowaną masłem foremkę. Można też foremkę wyłożyć papierem do pieczenia Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem

Stare Gary
tarta z duszonym porem i łososiem 162

minut (lub zamrażarki na 15). Pora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pora i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy odrobiną soli. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę

Cook&Love
tarta z kurczakiem i pieczarkami 628

łyżkę masła i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy aż cała woda odparuje, a pieczarki zaczną nabierać złotego koloru. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę

Cook&Love
Capucino z chmurkową pierzynką 152

Polecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam  pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam...  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy

Kubki smaku
Chałka żyrafa. 172

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min. Po tym czasie ciasto ( białe i czarne) dzielimy na 5 równych części. Każdy biały kawałek rozwałkowujemy na podłużny placek o długości około 50 cm. (ciasto jest bardzo cienkie więc trochę pracy musimy w to włożyć)Ciasto kakaowe rolujemy na wałeczek ( jak na kopytka) o takiej samej długości co biały. Ciemne ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka Zebra 193

Babka Zebra Placek Zebra to klasyk. Uwielbiam do niego wracać, bo jest prosty, smaczny, pięknie wygląda i sprawia uśmiech na twarzyczce mojej córki:) Nie ma co się rozpisywać na temat smaku. Po prostu jest to babka waniliowo - kakaowa. Wilgotna i tyle w temacie. Jedna z lepszych jaką piekłam. Składniki: 5 jajek szklanka oleju 3/4 szklanki białej oranżady (tym razem(...)się udało) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki kakao 2-3 łyżki mąki do jasnego ciasta Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie

na moim stole...
Biszkopt I 192

ciasto ma być rozprowadzone równomiernie- nie róbmy więc dołka na środku ciasta :D 3. By sprawdzić czy biszkop się upiekł, należy wykałaczkę bądź zapałkę wbić w placek, jesli te są suche nasze ciasto jest gotowe, jesli jest mokry- ciasto potrzebuje jeszcze kilka/kilkanaście minut. 4. Biszkopt będzie bardziej puszysty jeśli zamiast ubijać całe jajka razem, ubijemy osobno białka

KreatywnePiny
Razowa focaccia z czarnuszką 147

wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje

My Chcemy Jeść
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 109

razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę na posmarowaną masłem formę, druga połowa zostanie nam na przykrycie(...)rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali

Kolorowy Przepisownik
Domowy makaron jajeczny 218

potrzeba dosypać nieco więcej mąki - wszystko zależy od wielkości jaj. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Zagniecione ciasto nakrywamy miską i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach, ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na cienki placek. Placek kroimy na paski, szerokości, wedle uznania, od 5-10 cm., a nawet szersze. Paski ciasta - jeśli mamy maszynkę do makaronu - przepuszczamy przez nią

kolorowotorcikowo