ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:148/550)

Pankejki, pomarańcze i żurawina 129

nieśpiesznie zrobioną, poranną porcją pankejków. Dzisiaj wersja zimowa - z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną. PANKEJKI z SOSEM POMARAŃCZOWYM i ŻURAWINĄ Składniki: placki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła (przed dodaniem do ciasta musi być rozpuszczone) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru(...)szczypta soli sos: 1/2 tabliczki białej czekolady sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny  Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni. sos: Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną

Bon appetit mon amie
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 265

pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło:  Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone jabłka. Posypuję owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę

W kuchni Karmel-itki
Crostata z morelami i czereśniami 235

Crostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy(...)Dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia lub krótko miksujemy. Tortownicę lub formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy ok. 3/4 ciasta i rozsmarowujemy po całym dnie. Układamy połówki moreli. Pomiędzy morele wtykamy połówki czereśni albo układamy maliny czy borówki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto (nie musi dokładnie przykryć wszystkich owoców). Wstawiamy

Poezja smaku
OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM 142

środku ,każdego placek musi mieć zrobiony otwor w środku.Czas pieczenia okolo 20-2 5minut w 200stopniach C w zależności od piekarnika . Upieczone ciasto jest lekko zarumienione z wierzchu..... .WAŻNE ......po wyciągnięciu upieczonego placka od razu wierzch i boki smarujemy maslem.... aby góra i boki były miekkie Gotowe. Wystarczy umieścić je na stole i smacznego Gdy ciasto rośnie

w mojej kuchni
Chaczapuri "3 sery" z miętą 164

jajek, zostały jakieś resztki serów,  pół paczki drożdży, na wpół uschnięta mięta na oknie... Wychodzi więc to, co na załączonym obrazku. Bieda placek albo jak kto woli "chaczapuri" :) ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka 2% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru  sól, pieprz Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i łyżeczki(...)ciasto jest zbyt gęste - dodajemy trochę mleka, gdy zbyt rzadkie - trochę mąki. Odstawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na środku każdego nakładamy farsz, zawijamy brzegi do środka i  zlepiamy je u góry jak tobołek.  Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, układamy placki

bistro mama
Pizza Margherita - Najlepsza! (idealne ciasto do pizzy) 180

mozzarella pokroiłam na plastry grubości około 3 milimetrów. Ustawiłam piekarnik na 220-240 stopni i zajęłam się ciastem. Uderzyłam pięścią w wyrośniętą kulkę ciasta, aby pozbyć się powietrza i rozkręciłam ją w rękach na cienki placek, w taki sposób aby boki były troszeczkę grubsze niż środek. Możesz rozwałkować ciasto wałkiem, ale będzie różnica w wyglądzie, w smak jednak pozostanie

Blondynka Gotuje
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 403

bazylię, oregano. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozcieńczone mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji(...)polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę można dodać według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje ulubione, więc nie koniecznie możecie nimi się sugerować. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i po ostudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce

Truskawkowa Fiesta
Ciasto Migdałek 380

składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Dodatkowo: 6 białek 180 g cukru kryształu 100 g płatków migdałów Pieczemy oddzielnie 3 kruche placki. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy(...)masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy placki, na wierzch dajemy placek pokryty migdałami. The post Ciasto Migdałek appeared first on Made

Made By Mom And Son
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1744

śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane zdecydowanie zyskały. Ja podsunęłam myśl, aby po odwróceniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe racuchy z bananami 383

resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - banany pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z ciastem - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około

Smakołyki Bereniki
Chaczapuri adżarskie 2463

pieprzem (solić nie trzeba, gdyż słona jest feta), mieszamy. Wyrośniete ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy je na podłużne placki. Na środek wyładamy farsz. Brzegi ciasta zwijamy do środka, końce ciasta łączymy ze sobą, formując łódeczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na około 9 minut do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Tarta z fasolką szparagową i bobem 232

godzinę. Formę do tarty  26 cm średnica smaruję. Ciasto przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję na cienki placek wielkości formy do tarty. Od ciasta zrywam arkusz papieru i przekładam na drugim arkuszu do formy, odrywam drugi arkusz i dociskam ciasto palcami do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Malinowa pantera 273

białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Masa budyniowa: 3 szklanki mleka  2 budynie malinowe(...)cukrem, a następnie przecieramy na sitku, by pozbyć się pestek.  Do musu malinowego dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści. Wykładamy na poprzedni placek i przykrywamy ostatnim. Ja swoje ciasto dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną czekoladą

Cynamonowe szczęście
Pierogi z mięsem i kapustą 198

smaku  Bella Bis słonina do okrasy Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek. 2. Farsz: Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy,studzimy,odciskamy dobrze z nadmiaru wody. 3. Obrane(...)szklimy na niewielkiej ilości oleju po czy dodajemy do farszu który doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem,szczyptą przyprawy gajowego i jarzynką . 4. Na rozwałkowany placek kładziemy po łyżeczce farszu zawijamy ciasto i wykrawaczką,  wycinamy pół krążki pierogów po czym zlepiamy brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na wrzątek osolonej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia

Wanilia i Kardamon
Tarta z jabłkami i miodem 152

cukru 4 jabłka( najlepiej kruche - użyłam jabłek lobo) 1,5 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki.  2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy i nakłuć ciasto widelcem . 3. Jabłka ułożyć na spodzie i polać miodem

A Ty Smakuj Mnie