ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:157/550)

Donaty na Tłusty czwartek 121

smalcu do pieczenia Przygotowanie : Ser zmielić, jajka utrzeć z cukrem Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać utarte jajka i pozostałe składniki i zagnieść ciasto Ciasto rozwałkować na dość cienkie placki ( u mnie ok. 0,5 cm) i wykrawać szklanką krążki Smażyć od razu na głębokim tłuszczu, po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Przepis z "Łęczyckiej Kuchni Regionalnej" M. Cieślak(...)smażenia zużyłam 1 kg smalcu, jeśli ktoś zdecyduje się na olej też wyjdzie go co najmniej litr. Garnek w którym smażyłam wkładałam na raz 8 donatów, z resztek wykrawanego ciasta można smażyć fantazyjne ciasteczka

Proste Potrawy
Chlebek "Pita" 106

ciasto do piekarnika musi być już nagrzana, a nie, że wsadzamy blaszkę razem z ciastem jak się robi zazwyczaj. Gdy piekarnik się nagrzeje kulki ciasta kładziemy na obsypany mąką blat i rozpłaszczamy je na placki grubości około 3-5 mm. Ja to robię za pomocą deski do krojenia, którą zwyczajnie naciskam na kulkę ciasta. Jest ona akuratna

Jedzeniomania
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 243

następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła(...)ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 2 łyżki wody

Cynamonowe szczęście
Ciasto z "pazurkami" 211

szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą. Masa:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową

Salonik smaków
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 165

krupczatki i owoce do ciasta np.śliwki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy tłuszcz i schładzamy.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże ,1 łyżeczkę cukru,1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,żółtka,sól,wszystkie składniki łączymy,i dosypujemy przesianą mąkę,całość wyrabiamy 5 min.,dodajemy schłodzony tłuszcz i wyrabiamy nadal,aż ciasto go wchłonie całkowicie(...)czubkami palców,aż powstanie kruszonka. Na obficie wysmarowanej tłuszczem  blasze wykładamy ciasto drożdżowe,na nie układamy owoce i skórkę pomarańczową,oraz posypujemy kruszonką.Zostawiamy na 30 min.do wyrośnięcia.Pieczemy w temp.160st. przez ok.50 min.Gdy widzimy że boki odchodzą od blaszki a kruszonka jest zrumieniona wyjmujemy placek z piekarnika.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chlebowe placki 138

taki placek był pierwszym moim daniem  samodzielnie zrobionym . Polegało to na tym że każdego dnia ktoś inny trzymał miske z mąką i wyrabiał ciasto , potem każdy dostawał kawałek ,rozklepywał go na cienki placek i biegł do swojej kuchni i piekl na blasze kuchenki.Z gotowym plackiem wracało się na podwórze i razem jedliśmy.  Z biegiem lat trochę(...)podsmażam na rozgrzanym oleju . Do miski wsypuje mąke, dodaje oliwę, warzywa ,sól i gorącą wodę. Dokładnie mieszam , ciasto musi być zwarte ale nie twarde . Formuje walek kroje talarki i każdą część rozgniatam na cieki placem . Trzeba podsypać mąką aby placek nie przywarł do stolnicy . Smarze na suchej patelni . Smakują bardzo dobrze z cząstką masła . dipem pomidorowym,czosnkowy, Same

Eli Gotowanie
Placek z borówkami amerykańskimi + film 129

Placek z borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki . Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach . Najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami lub bitą śmietaną. składniki na tortownicę 19 cm  30 - 40 dag borówek amerykańskich  200 g cukru 150 g margaryny 350 g mąki pszennej łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania przepis(...)kruszonkę i odstawiamy na 15 minut do lodówki . Dno tortownicy posmarowanej tłuszczem wysypujemy jedną częścią kruszonki a na warstwie kruszonki układamy borówki amerykańskie . Wierzch owoców posypujemy pozostałą częścią kruszonki . Placek pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i jeszcze ciepły kroimy

Smakowite Dania
Ciasto drożdżowe z kruszonką 150

się chce, by wyszło. Najważniejsze, by się nie poddawać i pichcić dalej :) PS. Jak już przy którymś takim drożdżowym cieście pisałam, dla jednych to ciasto, dla innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ½ kg mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 120g

Smakowy Raj
Tarta z borówką amerykańską 208

masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym blacie rozwałkowujemy je na placek o średnicy nieco większej niż nasza forma. Następnie ciasto przenosimy na tortownicę (posiadam formę z powierzchnią non-stick, więc nie muszę jej natłuszczać) i wyklejamy dokładnie jej brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowe drożdżówki z czekoladą 141

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść i podzielić na 15 równych części. Każdą część ciasta rozgnieść na niezbyt cienki placek, na środek ułożyć 1 kostkę czekolady lub 1 łyżeczkę nutelli, zlepić jak pierożka i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem pergaminowym. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia(...)st.C około 20-30 minut. Po upieczeniu drożdżówki lekko przestudzić, wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. Uwaga: 1. Pamiętaj, by składniki na ciasto drożdżowe miały temperaturę pokojową ( składniki wyłóż wcześniej z lodówki); 2. Jeżeli drożdżówki robisz z nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona

In my kitchen
Placuszki chałwowe z bananem (z pastą tahini) 149

potrzeby można dosypać odrobinę mąki - najlepiej ryżowej.) Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na jeden placek; można robić większe).  Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. Pastę tahini i inne produkty można nabyć

Di gotuje
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 177

Czyli drożdżowe ćwiczenia relaksacyjne :) Pieczenie placka drożdżowego to idealny, jak dla mnie, środek odstresowywujący w przypadku utrzymującego się stanu permanentnego wkurzenia na Pana Męża .  Jak tak sobie pogniotę ciasto przy wyrabianiu, pozbijam je dosadnie pięścią po wyrośnięciu i pomacham wałkiem przy jego formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się(...)ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.   Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty

Grunt to przepis!
Ciasto Bezikowe 184

dzisiaj coś co podbiło moje serce. Ciasto bezikowe, proste, słodkie ale bez przesady i do kawy idealne. A jak weźmiecie do ust pierwszy kęs to poczujecie jego chrupkość, mmm jak o nim pisze to ślinka mi cieknie.  Składniki:  beza 4 białka 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka(...)idealna bita śmietana. Dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie.  Biszkopt przecinamy na pół, na dolny placek wykładamy połowę masy, układamy górny placek i wygładzamy drugą połową masy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1h aby masa zgęstniała.  Smacznego

Niezły Młynek
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 201

naleśników, w każdym razie naszym śniadaniem najadłaby się spokojnie 4 osobowa rodzina (i jeszcze by zostało ). Składniki na około 40 sztuk placków takich jak na zdjęciu (smażyłam po 3 placki na patelni o średnicy 26cm): – 5 jaj – 500 ml mleka – 100 g roztopionego masła – 100 g cukru (0,5 szklanki) – szczypta soli(...)dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo

Relaxtime
Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) 255

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni.    Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska lekko puchata. Rano jak weszłam do kuchni, zobaczyłam na termometrze -24 C i zamarzyłam o czymś pysznym i ciepłym. Tak padło na pancakesy. Pyszne są naprawdę, a na dodatek proste(...)zrobiłam eksperyment i na niektóre nalane na patelnie porcję położyłam łyżeczkę masła orzechowego i znowu zalałam ciastem – wyszły boskie :) Kolejne pomysły na nadzienia już mam, więc testy będą trwały.        Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem

Kuchnia na wzgórzu