Czas najwyższy już brać się za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. Mniam Nie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst
CoolinarniePLjajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut. Masa serowa: - 0,8 kg twarogu(...)części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze
dom-agi.plmigdałów - 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowego Dodatkowo: - płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba) - śliwki, ilość wg uznania Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem. *Przecier dyniowy: Możemy go przygotować na dwa sposoby: 1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku(...)resztę miksujemy na gładką masę. Ja używam dyni Hokkaido , nie trzeba obierać jej ze skóry, miksuję razem z nią. Ten przecier dyniowy jest troszkę gęściejszy dlatego dodałam do ciasta więcej mleka. Resztę przecieru można zamrozić w pojemniczkach lub spasteryzować w słoikach, lub po prostu zużyć do innych potraw. Suche składniki (mąka, ksylitol, cukier, drożdże, sól, skórka pomarańczowa) mieszamy w misce
Smaczne Zdroweprzygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce
Bullioprzygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce
BullioDokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto na godzinę do lodówki, a następnie odcinać po kawałku i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Faworki są tym smaczniejsze im cieńsze ciasto. Ciasto pokroić na cienkie paski, mniej więcej 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego paska trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć
na moim stole...odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można zamoczyć w ciepłej wodzie
Mama Gotujeodstawić do ostygnięcia. Przygotowanie i lepienie samosa Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli lepimy samosy z okręgów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajka, cukier, mąkę i mleko. Konsystencją powinno przypominać śmietanę. Nasze ciasto było dość gęste, więc mocno oblepiło kwiatki, następnym razem zrobimy chyba trochę rzadsze, żeby placki były bardziej chrupiące. Kwiaty maczamy w cieście uważając, żeby nie urwały się z gałązek i smażymy z dwóch stron na złoto. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem. Na zimno są również smaczne- ja wzięłam
les mirabellesoregano i całość zmiksować na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny. Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigodzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką
Kulinarne przygody Gatityjajko około 2 łyżek mąki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do utartej dyni dodać jajko i mąkę oraz sól - wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja ciasta powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron Posypać ewentualnie cukrem - można dodać do ciasta garść rodzynek, wymieszać i dopiero smażyć
Proste Potrawypierogi zagnieść z podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia
Fabryka pomysłówKokosowe placki bananowe, z borówkami i ubitym mleczkiem kokosowym *całkowicie z mąki kokosowej, mleczkiem kokosowym Tak sobie stojąc nad tą patelnią zastanawiając się, czy będę mieć te śniadanie czy nie, doszłam do wniosku, że to właśnie to w tej mące jest takie fajne, te kombinowanie i stres, czy wyjdzie. 1 : 0 dla Natalii, wyszły świetnie. (przepraszam(...)Dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą i inną strukturę niż zazwyczaj, ale nie zrazić się. Patelnię przetrzeć tłuszczem (polecam olej kokosowy). Nakładać po łyżce ciasta (wyjdzie ok. 5 placków-nie mogą być bardzo grube) Przykryć i smażyć na małym ogniu przez kilka minut(z5min?), odkryć, obrócić na drugą stronę i zwiększyć ogień, smażyć jeszcze kilka minut(ok2min
More food, love and dreamsJakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco. Jeśli wolicie jednak cienki spód to nie ma problemu, dajcie połowę ciasta. Podwójnie serowa pizza szpinakowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekąpieli wodnej (*). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem. Przygotować wierzch. Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta. (Dodatkowo zrobiłam
Di gotujesię pochwalić moją nową foremką do tarty ;), że postanowiłem zrobić jeszcze jedną wersję - nie całkiem klasyczną. Ten placek nie ma typowej zamkniętej formy, a jabłka zalane są masą z maślanki, jajek i mąki. Daje to fajny lekki efekt. Jestem zadowolony :) Składniki: ciasto kruche z tego przepisu (lub z paczki) 6 średnich jabłek - zdecydowanie kwaśnych 3 jajka 6 łyżek cukru
zadanie-gotowaniedodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie. Ma to na celu zmiażdżenie siatki glutenowej, dzięki czemu faworki będą bardzo kruche i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto wałkować, najlepiej partiami, na cienkie placki. Następnie kroić radełkiem (lub nożem) na paski o wymiarach ok. 3x15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewinąć jeden z końców ciasta przez otwór
MyCookBook.plpodzielone ciasto było przykryte folią lub ściereczką tak, żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki
Karo in the Kitchenciasto ale inne[ tutaj , tutaj , tutaj i tutaj ]. Kiedyś piekłam dwa kruche placki, jeden kruszyłam , dodawałam dodatki i wykładałam na kruchy placek posmarowany dżemem...a teraz miałam trochę niezjedzonego ciasta po świętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy manny podpatrzyłam tutaj. 6 łyżek kaszy manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao
Moje domowe kucharzeniecukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany
OstryKęswkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby częsci
Z Majeczką w kuchniwyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta. Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając
Ciastkozercycukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany
OstryKęsSezon na truskawki trwa, więc na niedzielny deser proponuję ciasto kruche z tymi owocami. Dostępność sezonowych owoców jest świetną okazją, by wykorzystać je do różnych ciast
Smakołyki Bereniki