ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:158/550)

Irlandzki placek jabłkowy z maślanką. 168

się pochwalić moją nową foremką do tarty ;), że postanowiłem zrobić jeszcze jedną wersję - nie całkiem klasyczną. Ten placek nie ma typowej zamkniętej formy, a jabłka zalane są masą z maślanki, jajek i mąki. Daje to fajny lekki efekt. Jestem zadowolony :) Składniki: ciasto kruche z tego przepisu (lub z paczki) 6 średnich jabłek - zdecydowanie kwaśnych 3 jajka 6 łyżek cukru

zadanie-gotowanie
Faworki, czyli chrust 129

dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie. Ma to na celu zmiażdżenie siatki glutenowej, dzięki czemu faworki będą bardzo kruche i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto wałkować, najlepiej partiami, na cienkie placki. Następnie kroić radełkiem (lub nożem) na paski o wymiarach ok. 3x15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewinąć jeden z końców ciasta przez otwór

MyCookBook.pl
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 245

podzielone ciasto było przykryte folią lub ściereczką tak, żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki

Karo in the Kitchen
Bajaderka 167

ciasto ale inne[ tutaj , tutaj ,  tutaj  i  tutaj ]. Kiedyś piekłam dwa kruche placki, jeden kruszyłam , dodawałam dodatki i wykładałam na kruchy placek posmarowany dżemem...a teraz miałam trochę niezjedzonego ciasta po świętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy manny podpatrzyłam  tutaj. 6 łyżek kaszy manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao

Moje domowe kucharzenie
Tarta jagodowo-malinowa 261

cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany

OstryKęs
PIZZA MOTYLEK 167

wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze do pieczenia. Dociskam zeby częsci

Z Majeczką w kuchni
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 172

wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta. Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając

Ciastkozercy
Tarta jagodowo-malinowa 344

cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany

OstryKęs
Ciasto kruche z truskawkami 311

Sezon na truskawki trwa, więc na niedzielny deser proponuję ciasto kruche z tymi owocami. Dostępność sezonowych owoców jest świetną okazją, by wykorzystać je do różnych ciast

Smakołyki Bereniki
Placki z jabłkami na sodzie 179

danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru, jak to jest przy drożdżowych racuchach.   Placki z jabłkami na sodzie Składniki: – 2 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) – 2 szklanki mleka – 1-2 jajka – pół(...)miski i dokładnie łączę z sobą, możemy do tego użyć miksera. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Od razu dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Smażę na gorącym oleju, nakładam i formułuję placki za pomocą łyżki. Obsmażam z każdej strony do zarumienienia się. Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.   Podaję na ciepło z konfiturą

Kuchnia co dnia
Placek ze śliwkami jak u babci :) 185

więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1/3 szklanki mleka(...)margaryny. Do wystudzonej margaryny wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy małymi porcjami proszek wymieszany z mąką, dodajemy mleko i wszystko mieszamy na gładką jednolitą masę. Wkładamy ciasto na blachę wielkości ok. 32x24 cm, na wierzch układamy ciasno połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 C. Kruszonka : 3 łyżki masła

vegetanie
Metrowiec 184

domach znajomych:) Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę(...)łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową. Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy

Blondynka Gotuje
Ciasto pomarańczowe 178

składniki biszkopt* 6 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżeczka soku z cytrynymasa* 5 pomarańczy* 4

Mix smaku
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 192

klasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia's Restaurant. Ponoć to jedno z miejsc, które trzeba koniecznie w Nowym Jorku odwiedzić. Sama kuchnia soul food stoi na straży dobrego(...)własną recepturę sweet potato pie , inspirując się głównie oryginalnym przepisem Sylvi Woods. Kluczem idealnego nadzienia są przyprawy m.in.: wanilia, cynamon i mój ukochany kardamon. Ciasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód: 220 g mąki

Food Square
Placki bananowe z sosem czekoladowym 181

słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak trzeba bardziej uważać przy przewracaniu placków - są bardzo miękkie. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany same w sobie są bardzo słodkie. Lubimy jednak połączenie bananów z czekoladą i stąd uzupełnienie sosem z gorzkiej czekolady, które nam wszystkim bardzo(...)rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać. Smacznego

Pełny talerz
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 127

sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki(...)delikatnie placek na drugą stronę i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków. Sos pomidorowy Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj

Food Square
tarta z agrestem - ciasto z agrestem 99

jajko, 100 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka ekstraktu waniliowego,   farsz: 2 kromki suchego placka drożdżowego, 50 g mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier,   1 żółtko, 2 łyżki śmietany,   masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić(...)kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki.  Suchy placek drożdżowy zmiksować, wymieszać z migdałami.  Formę do tarty wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie migdały. Na nich ułożyć agrest, posypać cukrem pudrem

królestwo garów
Karnawałowe kruche faworki 443

śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem, czyli napowietrzyć. Owinąć w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na możliwie jak najcieńsze placki i pokroić w wąskie paski o wymiarach ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcię, przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta. Faworki

Z miłości do słodkości
Galette - rustykalna tarta z jeżynami 172

Dodac jajko i  zagniesc do polaczenia skladnikow w zgrabna kule.Odlozyc do lodowki na 30 minut umyc,odszypulkowac i osuszyc na papierowym reczniku jezyny rozwalkowac schlodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubosci 0,5 cm na ksztalt okregu o srednicy okolo 35 cm.Brzegi nie moga byc  rozwalkowane za cienko,bo przy zakladaniu popekaja na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto snikers 170

margaryny - 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-snikers/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('3bb61c46eb70177462bce72e13976b7c').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Ciasto snikers appeared first

dom-agi.pl