ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:164/550)

Pierogi z żółtym serem+ film 232

dodajemy żółtko, stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi zlepiając ich brzegi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym

Smakowite Dania
Bułeczki cynamonowe + film 212

potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ( ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek w kształcie prostokąta, wierzch smarujemy miękkim masłem, posypujemy równomiernie cukrem oraz cynamonem a  następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku, rulon kroimy na kawałki o grubości około

Smakowite Dania
Pyszna szarlotka klasyczna 248

szczyptą soli i 0,5 szk. cukru. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą. Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę pianę. Ścieramy drugą część ciasta i posypujemy nią górę placka. Pieczemy jeszcze ok 30-40 min. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/pyszna-szarlotka-klasyczna/ BosowKuchni   Artykuł Pyszna szarlotka klasyczna pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Serowe oponki 134

przecisnąć przez praskę, można zrobić to dwa razy. Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać ser, żółtka, cukry, ocet, śmietanę i sodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Po kawałku rozwałkowywać na placki grubości około 1 cm i wykrawać kółka np. szklanką, a następnie środek wykrawać np. kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Wykrojone środki można zagnieść na nowo lub smażyć

talerz przyjemności
Faworki 161

łyżki śmietany - cukier puder do posypania - olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać pozostałe składniki dokładnie ugniatać przez około 20 minut. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na placki jednakowej grubości. Pokroić je na pasy radełkiem lub nożem, zrobić w środku każdego paska nacięcie i przewinąć. Uformować faworki i przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Smażyć w szerokim

Kulinarne życie
,,Ciasto z melonem’’ 416

sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek biały

Podróż w kulinaria
Włoski pieróg 208

Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę zeszklić pod przykryciem, dodać resztę składników i poddusić do odparowania wody, doprawiać farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło,  posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć na pół formując

Wanilia i Kardamon
Pani Walewska 219

Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób.   Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym(...)studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki z pieczarkami 148

takiej samej wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić

moj przepis na
Uszka z wiśniami 132

szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 1,5-2 kilogramy wiśni Sposób przygotowania: Umyte wiśnie drylujemy, umieszczamy na sicie i pozostawiamy . Z podanych składników z składników zagniatamy ciasto. Cienko wałkujemy na okrągłe placki, podsypujemy mąką . Układamy jeden placek na formie do robinia uszek, w zagłębienia układamy wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem, podsypujemy mąka, wałkujemy dość mocno. Formę odwracamy wyjmujemy uszka

Bajeczna Kuchnia
,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’ 151

szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego

Podróż w kulinaria
Pizza z rukolą,pomidorkami i prosciutto 195

Piekarnik mocno rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 275C) najlepiej ok. 30 minut przed pieczeniem. Jeżeli pieczemy na blasze, powinna być ona również dobrze rozgrzana. Gdy ciasto odpocznie uformować je w placki rozciągając i równocześnie obracając, aby miało mniej więcej jednakową grubość. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć ser. Przygotowaną pizzę przełożyć na blachę na dolnym poziomie piekarnika. Piec

Pełny talerz
Rożki łakomczuszki 164

płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylewać po łyżce ciasta . Wypukłą stroną łyżki uformować krążki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec az ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki. 6 . Czekoladę rozpuścić i maczać w niej brzegi ostudzonych rożków. 7 . do miski wlać śmietanę dodać pozostałą część cukru pudru

Eli Gotowanie
Placuszki na serkach homogenizowanych. 204

Ponadto: sos do polania placuszków, ja użyłam złocisty syrop ( golden syrup ). Przygotowanie:  Przygotować odmierzone składniki. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać .  Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto ( dwie łyżki na jeden placek). Jeżeli masz grubą patelnię lub taką, na której można smażyć bez tłuszczu to tak usmaż placuszki. Natomiast jeżeli nie posiadasz takiej patelni, lekko ją naoliw. Smażyć

W kuchni u Moniki
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 154

maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem

Smaki Ewy