ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:169/550)

odświeżanie ciasta 116

wysycha ..Co z nim wówczas zrobić ..Jest kilka sposobów oprócz wcześniejszego zamrożenia /ale mrozimy gdy jest jeszcze świeży natomiast ta porada będzie dla wyschniętych już placków/.. 1.Jednym ze sposobów jest ciasto odświeżone brzoskwiniami..Ciasto kroimy na kawałki wielkości grzanek .na każdy kawałek

Ugotujmy Coś
Żytnie placki z serkiem wiejskim 144

takich chwil warto żyć! mniaaaamm <3 Składniki (około 5 placków)/całość około 370 kcal/: jajko 10g lnu mielonego firmy Oleofarm 30g zmielonych płatków żytnich 0,5 łyżeczki cynamonu 200g serka wiejskiego lekkiego Sposób przygotowani: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Serowiec zasmażany 157

Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części.   2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp(...)Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.   5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.   Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Domowa tortilla 128

ciasto po wyrobieniu przypomina plastelinę). Z ciasta uformować kulę, przykryć folią i odstawić na ok godzinę, by odpoczęło. Następnie ciasto podzielić na 8 kawałków. Każdy uformować w kulkę, odłożyć na 15 minut, a potem rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek(...)średnicy ok 25-26cm. Patelnię mocno rozgrzać, kłaść tortille, smażyć kilkanaście sekund, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a od spodu na ciasto będzie miało brązowe plamki, następnie odwrócić, smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Usmażone placki układać na talerzu, a każdy przykryć ściereczką spryskaną wodą. Zapobiega to wysuszeniu placków. Tortille można przechowywać w lodówce owinięte wilgotną ściereczką i folią

Obiad gotowy
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 138

razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo, na oko- tak aby uzyskać nieklejące się do ręki ciasto. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości jednego centymetra, wykrajać kółka szklanką. Scones smażyć na posmarowanej olejem patelni na złoty kolor.  Podawać z pulpecikami, lekko polane sosem koperkowym.  Smacznego

Cook&Love
Tarta z pieczarkami 163

niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół. Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć zdjąć folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana

Codzienne Gotowanie
Pierogi z kaszą jaglaną 235

cebulę do kaszy i twarogu i znowu mieszamy. Bierzemy się za przyprawianie. Jeśli ktoś lubi pikantne to dużo pieprzu i tak dalej :)  3. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy no bardzo cienki placek. Wykrajamy np. szklanką, kółka. Na środek kładziemy łyżeczką farsz i formujemy pieroga. Przyznam się że nie jestem w tym dobry i zawsze pomaga mi siostra(...)Czynność powtarzamy do wyczerpania się farszu lub ciasta.  4. Gotujemy przez 4-5 minut. Wykładamy na talerz i gotowe :) A dziś udostępniam sympatyczny dla ucha remix świetnego utworu, który już udostępniałem w zeszłym roku. Myślę że idealna nutka na sobotni odpoczynek :)   Vance Joy Riptide  (FlicFlac Edit)   Pozdrawiam  Michał

Gotuj Z Muzyką
Piernik czeski z masą grysikową 192

niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej ,tym lepiej. Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie. Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola. Idealnie się kroi i każdemu smakuje! Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika(...)jajko Dodatkowo powidło śliwkowe. U mnie konfitura jabłkowa z konfiturą z wiśni, z kawałkami owoców ,domowej roboty. Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na 3 porcje, każdą wałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor. W zeszycie nie ma podanego czasu ani temperatury, ale działamy intuicyjnie obserwując placki. Każdy

Z Kuchni Do Kuchni
USTA ADAMA 145

się gotować wyłączamy, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wierzch ciasta smarujemy gdy nasza polewa jest już gęsta, nie spłynie nam wtedy z masy. Placek wstawiamy do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA : Do ciasta można również dodać łyżeczkę cynamonu

Pani na deser
Jajka w cieście francuskim 171

gładką mase i włożyć między 2 warstwy folii spożywczej. 5. Rozwałkować na prostokąt i wstawić do lodówki. 6. Przygotować stolnice z lekko oprószoną mąką, wyłożyć ciasto z lodówki i rozwałkować je na kwadratowy placek. 7. Na środku rozłozyć schłodzone masło,  tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. 8. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić

FITBUuK
paszteciki z pasztetową 194

mamy dobrą i prawdziwą  pasztetową z GS w Żukowie :) Wyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły się

chleba naszego
Pizza dwa smaki 255

wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy. Podziel na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Upiekłam tylko dwie pizze, a z reszty ciasta upiekłam cienkie podpłomyki. Posmaruj jedną połowę pizzy pesto, a drugą romesco. Posyp obficie startą mozzarella, pokrojonymi oliwkami i pomidorami. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku

codojedzenia
Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką 97

wstaw na godzinę do lodówki. Farsz: Polędwiczkę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt dokładnie wymieszaj z ricottą i jajkami Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto czekoladowe na maślance 142

Składniki – porcja na formę 25×25: 2 szklanki maślanki, 1 szklanka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 3 łyżeczki proszku do

Coś bym zjadła
pizza szpinakowo-jajeczna... 172

zbite to dolać ciepłej wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 251

składni ze sobą łączymy. PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu

kulinarnyJa
Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27127

żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce. PRZYGOTOWANIE tarty z kremem mascarpone i truskawkami: Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu

kulinarnyJa