ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:178/550)

Orzechowiec II 270

pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie mieszając. Drugą część ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym, na wierzch ciasta rozprowadzamy karmel orzechowy. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa 2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, wlewamy do gotującego(...)powstały grudki . Ugotowany budyń studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz margarynę, dokładnie wszystko ucieramy. Masę budyniową wykładamy na pierwszy upieczony placek, przykrywamy drugim z karmelem orzechowym.  Ciasto upiekła Basia Smacznego

kgwjanczewo
Makowiec z roladkami w kruchym cieście 141

takie same prostokąty. • Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady. • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno ciasto. Masa kremowa • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać(...)masłem, na gotujące się wlać pianę białkową i gotować cały czas mieszając, aby nie przypalić masy. Składanie ciasta • Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ja użyłam prostokątnej z odpinanym bokiem. • Na dnie położyć cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej. • Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą. • Ciasto odstawić

To co kocham
Szafranowe ciastka karmelowe z pomarańczową nutą 166

jednolitą całość. Podziel na dwie części i zroluj. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie. Rozwałkuj oba na raz na placki o szerokości 10 cm. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 10 -12 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 2 minuty i pokrój placki pod kątem na podłużne ciastka o szerokości

codojedzenia
Focaccia z pomidorkami 196

zaczyn. Wszystko wyrabiam dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części. Formułuję z nich dwa placki grubości około 1 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W placki wciskam pomidorki koktajlowe. Odstawiam całość do ponownego wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu(...)smaruję ciasto oliwą i posypuję przyprawami. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika :  190  °C Czas pieczenia: 30   minut Źródło przepisu: Z chaty na końcu świata  +modyfikacje

Kuchnia co dnia
Pierogi z mięsem 171

minut. Konsystencję ciasta możemy regulować dodając niewielką ilość mąki lub wody. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki grubości 2-3 mm i wykrawamy maszynką albo szklanką krążki. Napełniamy je ostudzonym nadzieniem i zaklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-5 minut od chwili wypłynięcia(...)rozpuścić we wrzącej wodzie. Mąkę zalać wrzącą osoloną wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie  przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut. Dalej postępujemy jak w przypadku wyrabiania ręcznego Zamrażanie pierogów Nadmiar surowych pierogów można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ruskie jak u mamy 180

ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układać

cooklife
KRUCHE CIASTECZKA W 3 WERSJACH 177

tylko do połączenia składników(można od razu wyrobić rękoma).  Ciasto podzielić na 3 w miarę równe części: 1) Pierwszą część rozwałkować na cienki placek i pokruszone jajka Kinder niespodzianki lekko wwałkować w ciasto. Następnie ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok.20 minut.  2) Drugą część ciasta posypać zcukrzonym karmelem trzcinowym

Smaczne Zdrowe
Zapiekana tortilla z oscypkiem 178

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można

Bullio
Zapiekana tortilla z oscypkiem 357

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można

Bullio
Zapiekana tortilla z oscypkiem 441

Tortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można

Bullio
Na Dzień Dziecka placki ziemniaczane „jak za dzieciaka” – przepis 179

olej – taką ilość, żeby placki w nim swobodnie „pływały”. Następnie nakładam na rozgrzany tłuszcz plackowe ciasto i smażę na złoto. Warto sprawdzić wcześniej, czy olej jest dobrze rozgrzany wrzucając nań odrobinkę ciasta. Jak skwierczy i wypływa to znaczy, że jest ok. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwuję ze śmietaną oraz kawiorem i/lub wędzonym łososiem

Kate's Kitchen
Pełnoziarniste naleśniki pomarańczowe 156

wytrawnym nadzieniem. Tym razem podałam je z kremową ricottą oraz korzennym dżemem pomarańczowym, połączenie idealne na zimowe śniadanie. Zanim zamieszczę przepis muszę się Wam przyznać, że te idealne proporcje ciasta opatentował mój Mąż, bo to on w naszym domu jest mistrzem w robieniu naleśników. :) Składniki (na ok 12 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka(...)łyżce nasion (siemię lniane, sezam, słonecznik) Dodatkowo: dżem pomarańczowy Stovit serek ricotta 1 pomarańcza płatki migdałowe Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą i smażymy placki (ja ponieważ dodaję olej do ciasta, smażę na suchej patelni). Usmażone naleśniki smarujemy serkiem ricotta oraz dżemem pomarańczowym, a następnie dekorujemy plasterkami pomarańczy i płatkami migdałowymi

Cynamonowe szczęście
Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta 160

ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem

R'n'G Kitchen
Pizza z salami i oliwkami 120

wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw

Bea(u)ty kitchen
Świąteczne bułeczki z orzechami 294

siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ok 0,3 cm. Placek smarujemy częścią nadzienia i zwijamy w roladkę. Z pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki

Niezły Młynek
Sękacz domowy- przepis podstawowy 307

smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy  po całej tortownicy na cieniutkie placki..Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż zarumieni się nam góra ciasta.. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na upieczony spód kładziemy powtórnie 3 łyzki ciasta rozsmarowujemy i pieczemy ponownie aż zarumieni się nam góra. Powtarzamy czynność

NaKońcuJęzyka