ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:187/550)

Cebulaki drożdżowe- ślimaki 203

mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.  Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.  Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie placuszki z makiem 156

kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kolorowa babka drożdżowa 204

części. Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao, do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze. Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły. Rozwałkowujemy na dość grube placki i kroimy na dowolne kawałki. Układamy w dowolnej kolejności w natłuszczonej formie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Studenckie naleśniki 199

parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć w nie parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć z 2 stron na rumiany kolor. Przed podaniem

Kuchenne aromaty
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 224

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i

Moje Kuchenne Rewelacje
Karpatka według Ewy Wachowicz 618

budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wielkanoc 2015. Słodko 178

migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)    Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka) Kruszon z jabłkami Tort obłędnie czekoladowy Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek Cynamonowy placek z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie
Jabłka w cieście lewandowo- maślankowym 215

Składniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie

Luźna Kuchnia
Pierogi ruskie 187

stopionym masłem, masłem z cebulką  lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć  sprytnegourządzenia  do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię  nadziewane placki    przypiekane na blasze lub patelni. Tym razem jako nadzienie posłuzyła mi mozzarella

Zakamarki mojej kuchni
Domowe bułki 196

wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ciasto jest bardzo elastyczne). Ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasta (zrobiłam 10 bułeczek), rozgnieść na placek i zrobić sakiewkę. Zwinięcie ułożyć do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża naciąć bułki. Posypać lekko mąką.  Przykryć ponownie ścierką

Amatorka kuchenna
Domowe tortille ze smalczykiem 185

godzinę.   Następnie ciasto posypać mąką,  podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie

Jadło i czytadło
Biszkopt z jabłkami 156

Coś ostatnio praca mnie pochłonęła, przyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy

dom-agi.pl
Ciasto "Krówka" 273

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają

Kuchnia Pełna Pasji
Kruche ciasteczka z okienkiem 395

przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami" (fot.1) . Układać

Świat Ciasta
Pierniczki na kubek 223

odstawiamy do przestudzenia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stole na cienki placek - kilka milimetrów grubości. W razie potrzeby możemy podsypać sobie na spód mąkę. Wykrawamy pierniczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około

Ciastkozercy