mieszamy. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec 25-30 minut), najlepiej sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Podczas pieczenia należy przygotować krem. W tym celu potrzebujemy wysokiego, do którego przekładamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o średnicy większej, niż średnica formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą
Moja Delicjamiejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę). Tak przygotowane ciasto odstawiam pod ściereczką jeszcze na 10 minut. Następnie wkładamy samo ciasto do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Lekko podpieczony spód pizzy
Słodkie okruszkimiejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę). Tak przygotowane ciasto odstawiam pod ściereczką jeszcze na 10 minut. Następnie wkładamy samo ciasto do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Lekko podpieczony spód pizzy
Słodkie okruszkiłyżki cukru - 100 gram drożdży* Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do plastikowego, szczelnego worka i moczymy w zimnej wodzie do wyrośnięcia ciasta. Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze
Życie zamknięte w smakuminut do wyrośnięcia. Ser mieszamy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę i pokrojone jabłka i zawijamy ciasto do środka. W powstały dołek nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnierozsmarowujemy pierwszą część kremu, na kremie układamy delicje (każdą delicje moczymy kilka sekund w przygotowanym wcześniej ponczu) czekoladą do dołu, lekko wciskając w ciasto. Na delicje wykładamy drugą część kremu i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wykładamy trzecią część kremu, pokrojone w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w połowie przewidzianej na opakowaniu
Walijskie Pichcenieopcjonalnie zioła: majeranek / tymianek / zioła prowansalskie Wszystkie produkty łączymy i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Ciasto pieczemy ok 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, następnie układamy składniki tarty i zapiekamy
Taste Of My Daywyrobione na kulę - użyłam około 1,5 szklanki wrzątku gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku po wypłynięciu
W Mojej Kuchni Lubiętłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis: gotujmy.pl Składniki(...)śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula. Pokroiłam nożem na 3 części i każdą z części trzeba rozwałkować. Placek musi być cienki , podsypywać, aby ciasto nie przywarło do stolnicy. Wycinać paski o szer. 3 cm i długości 10 cm ( tak jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego
Różne smaki w kuchnitłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis z gotujmy.pl Składniki(...)śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula. Pokroiłam nożem na 3 części i każdą z części trzeba rozwałkować. Placek musi być cienki , podsypywać, aby ciasto nie przywarło do stolnicy. Wycinać paski o szer. 3 cm i długości 10 cm ( tak jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać paseczki wedle swojego
Słodkości i nie tylkonajmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni, na podwieczorek w środku tygodnia albo na piknik. Obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka. *proporcje na dużą blaszkę(...)piekarnika Składniki: na ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli dodatkowo: 2 szklanki jagód 2 łyżki masła 3-4 łyżki mąki 2 łyżki cukru żółtko Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić na chwilę, żeby ruszyły. Następnie rozczyn wlać do pozostałej mąki, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut, aż stanie się odpowiednio elastyczne. Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli macie problem z prawidłowym formowaniem ciasta
Food SquareWybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem dodajemy sol i oliwe Ugniatamy ciasto Pierogi: Masa serowa Ciasto na pierogi Ciasto dzielimy na dwie czesci Rozwalkowujemy cienki placek Wycinamy w nim kolka Na kazde kolko nakladamy farszu ( ok jednej lyzki) i zlepiamy razem ( ja sobie pomagalam zlepiaczem do pierogow(...)ciagle az nam sie nie skonczy ciasto Zlepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie 6 minut od mometu wyplyniecia pierogow na wierzch Pierogi ugotowane nakladamy na talerze. Polewamy je roztopionym maslem i posypujemy cukrem Smacznego
Klaudynkowa kuchniasobą i wyrabiamy ciasto, do momentu az przestanie sie kleić do rąk...odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formujemy na małe porcję i znowu odkładamy do wyrośnięcia... Po wyrośnięciu wałkujemy kulki na małe placki o grubości nie większej niż(...)nagrzanego piekarnika na 7-10 min. ...wyjmujemy z piekarnika gdy góra lekko z ciemnieje... Wyciągamy blachę przykrywamy folią aluminiową na kilka chwil...pod folia placki powinny dojść w środku Jeśli kulki ciasta rozwałkujemy bardziej to wyjdzie nam idealny chlebek pita do kebabów
NaKońcuJęzykaDziś kolejne wypiekanie na śniadanie :-) Tym razem placki pochodzące z bloga Kwestia smaku . Delikatne, aromatyczne, w oryginalnym przepisie smaży się bez tłuszczu, ja dodałam masło klarowane. Moja córcia nie mogła się nachwalić :-) Czyż to nie piękny początek dnia? SKŁADNIKI 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła 2 - 3 łyżki cukru(...)misce mieszamy jogurt, jajka, olej, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy ciasto - jedna łyżka cista na jeden placek; lejemy w odstępach, bo placki rosną podczas smażenia. Smażymy na niewielkim płomieniu na złoty kolor (ok.2,5 minuty), a następnie kładziemy na plackach
Czary - gary w kuchniDelikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika. biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pianka: 2,5 szkl. śmietanki 36% 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej(...)sztywno,powoli wlewać przestudzoną płynną czekoladę i miksując na wolnych obrotach połączyć razem oba składniki. Gotową masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przyłożyć drugim plackiem biszkoptowym. Delikatnie docisnąć,blaszkę z ciastem wstawić do lodówki by pianka dobrze stężała. Masę kajmakową należy rozsmarować na całej powierzchni drugiego biszkoptu. Na patelni roztopić masło,dodać cukier puder i wsypać słonecznik. Smażyć
Kolorowa kuchnia Elkismarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki o grubości palca. Środek powinien być cieńszy niż boki. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano i osączamy na papierowym ręczniku. Usmażone(...)rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski pieróg. Smażyć w oleju na rumiano, albo upiec
Kulinarny karnet Christopheradziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Placki na jogurcie naturalnym. Nie myśl sobie, że tylko te dwa placki były zjedzone na śniadanie :) Korzystamy z tego, że jeszcze mamy truskawki. II Śniadanie 10:00 Sok wyciśnięty z: jabłek, ogórka zielonego, jarmużu(...)użyciem tego warzywa. Do tej pory nie mogę zrozumieć dlaczego cukinie traktowaliśmy po macoszemu. Jest świetna i ostatnio nawet ciasto czekoladowe z niej zrobiłam. Skład placków to cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych plackach nie było chęci na podwieczorek. Kolacja 19:00 Chleb zapiekany z wołowiną, sałatą, pomidorem i ogórkiem. Niezły hamburger
lady-och-mistrzyni.blogspot.comCiasto uderzamy po kilka razy wa\u0142kiem z ka\u017cdej ze stron, aby je napowietrzy\u0107.\r","Ciasto dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 wa\u0142kujemy na cienki placek.\r","Kroimy w poprzeczne pasy o wysoko\u015bci ok 2,5 - 3 cm.\r","Ka\u017cdy pasek o ile wyszed\u0142 zbyt(...)cukru waniliowego Sposób przygotowania Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 min. Ciasto uderzamy po kilka razy wałkiem z każdej ze stron, aby je napowietrzyć. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Kroimy w poprzeczne pasy o wysokości ok 2,5 - 3 cm. Każdy pasek
Mieszam w Garnku