ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:189/550)

Metrowiec 806

smarować budyniem złączając na przemian kromki ciemnego i jasnego ciasta aż do wykończenia składników. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, nieco przestudzić i polać gotowe ciasto. Kroić po skosie przez 3 placki. a na działce posadzone truskawki i porzeczki:) Artykuł Metrowiec pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z farszem "pizzowym" 193

przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu  zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie "pizzowe(...)nadmiar wody odparuje.    Na całym naleśniku rozsmarować trochę sosu, następnie na jego połowę wyłożyć ok. 3-4 łyżek farszu, a na wierzch farszu ułożyć plasterek żółtego sera. Placek złożyć na pół, a następnie znów na pół tak aby wyszedł trójkąt. Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na ciepło

Simply Food
Białe brownie czyli placek z fasoli 140

Takie placki z fasoli to samo zdrowie, to pyszny deser, to smakowite śniadanie. Warto pokusić się o upieczenie tego placka bo jest wart spróbowania

Moje Małe Czarowanie
PELNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA 105

soli morskiej 4 łyżki ziaren sezamu oliwa z oliwek do posmarowania placków do grillowania PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Przygotowujemy zaczyn: w miseczce łączymy wodę, jogurt, drożdże oraz mąkę - mieszamy, przykrywamy ściereczką - odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej (aż zaczyn stanie się pełen bąbelków). Krok 2. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, sól, ziarna sezamu, wlewamy zaczyn oraz(...)Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta przez 5-7 minut, aż stanie się miękkie, elastyczne i pozwoli się rozciągnąć w błonę. Krok 4. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek miski lub innego pojemnika do wyrastania ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Krok 5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką

Moja Książka Kucharska
Chinkali-pierogi gruzińskie 126

cebulą oraz posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy, płynu dolewamy tyle, aby mięso ładnie wchłonęło, ale nie pływało, odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, wałkujemy na cienkie placki wielkości dłoni, nakładamy po łyżce farszu, zawijamy i mocno zaciskamy, gotujemy we wrzącej, mocno posolonej wodzie około 15 min. ,mieszając delikatnie, aby nie przywarły

Kuchnia Beaty
Mini pączki bez jajek - HIT!!! 193

mleko. Ciasto wyrabiamy  do momentu aż zacznie nam odchodzić od ręki, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Gotowe ciasto przekładamy  na stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 - 2cm i kieliszkiem wykrawamy kółka. Zostawiamy je na jakiś czas aby podrosły, a w tym czasie w rondelku grzejemy tłuszcz (musi

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto serowo-orzechowe wg siostry Anastazji 1606

Już od dawna miałam ochotę na sernik z orzechami i jest! Ciacho wygląda na pracochłonne jednak takie nie jest. wystarczy upiec sernik, ciasto następnie przekroić je na dwa placki i machnąć szybką masę, gotowe! Przepis inspirowany jest tym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
MIODOWIEC Z KAJMAKIEM 199

ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę. Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami

słodki bratek
Bezglutenowe placuszki ryżowe 155

składniki dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię rozgrzewamy, kładziemy 1 łyżkę oleju kokosowego, czekamy aż się rozpuści. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z dżemem i świeżymi owocami.   Zamiast oleju kokosowego można smażyć na innym tłuszczu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cebulak, czyli Zwiebelkuchen 193

Pyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we

dolcevitainmykitchen
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 144

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym

Słodki Kompromis
Okonomiyaki i podsumowanie konkursu 100

Polsce i nie narazimy się na gniew Japończyków :) Składniki:  - mąka  - woda  - kapusta Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Z mąki i wody wyrabiamy gęste naleśnikowe ciasto i mieszamy z kapustą. Formujemy placki i smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z kremem i orzechami włoskimi o cudownym cynamonowym zapachu 504

Wykonanie KREM Ubij serek razem z miękkim masłem. Następnie dodawaj powoli cukier puder cały czas miksując. Krem wstaw do lodówki, żeby sobie czekał na ciasto. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz

Eat me! Fit me!
Granola piernikowa z mini pierniczkami 184

Masło, melasę, miód i cukier podgrzać w małym garnuszku tylko do połączenia, zamieszać. Dodać przyprawy i szczyptę sody, zamieszać. Do mieszanki dodawać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić 15 minut. Rozwałkować cienki placek, wykrawać niewielkie pierniczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 4-5 minut w 170°C. Smacznego

Pełny talerz
Pierogi z mięsem 226

ciasta ile potrzebujemy, pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta porcja ciasta jest zbyt sypka – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźna – dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy placek, z którego wycinam kółka, na które łyżeczką kładziemy nadzienie w ilości pozwalającej dokładne zagniatanie brzegów po złożeniu. Gotowe wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotować klika

Ania i Marcin gotują