odpowiednio zwarty i nie będzie wyciekał z rogali w trakcie pieczenia - do twarogu dodać domowy cukier waniliowy oraz żółtko, składniki dokładnie wymieszać - ciasto podzielić na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką - placek pokroić na trójkąty, na każdy szerszy koniec (podstawę trójkąta) nałożyć łyżeczkę nadzienia, dokładnie zalepić ciastem, żeby nadzienie
Smakołyki Berenikimasy. Ciasto powinno być twarde i zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut. Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka wlewamy
Kolizje Smakówdodać cukier, rodzynki, orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części. Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Następnie nałożyć gotową masę makową i zawinąć ciasto razem z makiem
Na słodko lub wytrawnierazem z zimnym masłem. Jak składniki połączą się w drobne grudki, dodać jajo i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę. Schłodzić 30-40 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować cienko pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu. Placek przenieść do formy (niesmarowanej masłem). Podociskać do brzegów i ponakłuwać widelcem. Zapiec w nagrzanym do 190°C (termoobieg) piekarniku przez 10-15 minut. Gruszki obrać, przekroić(...)sokiem z cytryny. Wydrążyć gniazda nasienne gruszek, a do powstałego zagłębienia wsadzić po 1 malinie. W misce wymieszać widelcem lub trzepaczką: śmietanę, jogurt, jaja, cukier i esencję. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki, zalać masą. Piec jeszcze 30 - 35 minut. W połowie pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Jeżeli brzegi za mocno się przypiekają, przykryć ja dookoła folią aluminiową (błyszcząca strona u góry
Pełny talerzblat. Podzielić na tyle części ile chcemy mieć placków. Rozwałkować (podzieliłam na 5 części i rozwałkowałam na 5 nierównych prostokątów o długości 30 cm, żeby później złożyć ciasto jak piramidę) i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Upieczone placki przełożyć dowolnie marmoladą lub kremem a całość polać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproszek do pieczenia. wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i wanilią na puszysto. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź przykrywając ściereczką. Przekrój spód na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie rozetnij każdy placek na dwa spody. W ten sposób uzyskasz 4 spody do przełożenia kremem. Przygotuj krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej(...)Dodaj czekoladę i zmiksuj do połączenia składników. Przystąp do montowania krajanki. Ułóż pierwszy placek na talerzu i posmaruj kremem. Przykryj kolejnym plackiem i rozprowadź krem. Zakończ ostatnim plackiem, posmaruj cienką warstwą kremu wierzch i boki. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przygotuj polewę rozpuszczając wszystkie składniki w kąpieli wodnej. Polej ciasto polewą. Polewa prawie od razu zastygnie jeśli
codojedzeniaPlacki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu(...)pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na 8 części. Rozsypać mąkę na blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną
Tureckie Przepisyzagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego
Kuchnia w czekoladziegładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). Ciasto wychodzi cienkie, jak dla mnie idealne
Domowy Smak Jedzeniamąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę
Mania Gotowaniaprzeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki wyrabiając ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec na blaszce 25 x 30 cm w 180-190 stop przez 15-20 min. 2. Teraz robimy masę śmietanową(...)masłem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę. 3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta. Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Smacznego
Gotowanie...to proste !robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec(...)ciasteczka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 80 ciasteczek, wszystko zależy od wielkości użytych foremek. Mi wyszło 77 sztuk. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 1 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych
Gospodyni Miejskanieprzewiewne miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie lekko rozbijamy ręką, by pozbyć się powierza i wałkujemy na w miarę symetryczny placek grubości około 5-6 mm. Na połowie ciasta lekko odznaczamy szklanką (wykrawaczem czy czymkolwiek mamy, byle o cienkich krawędziach), na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę dżemu (ja użyłam dżemu z dzikiej róży
Kolorowy Przepisownikmąki pszennej; Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180 o C przez 35 minut. Składniki na wkładkę: 8 białek; 8 łyżek cukru; 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów; 3/4 szklanki maku; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 o C w tej samej formie, co ciasto cynamonowe. Składniki na masę: 8 żółtek; 1 op. cukru waniliowego; 3 łyżki mąki pszennej; 1 op. budyniu śmietankowego; 500 ml mleka; 150 g cukru kryształu; 200 - 250 g masła
In my kitchen