ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:204/550)

Cynamonowe choinki 249

haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać). Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremką choinki. Choinki ukłdać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym(...)stawrdnienia na około 2 - 3 godziny. Konsumować po całkowitym stwardnieniu lukru. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 50 ciasteczek. Szklanka = 250 ml. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące.  Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec

Gospodyni Miejska
Ciasto miodowe z jabłkami i bitą śmietaną 167

mąki pszennej dałam typ 550 - 25 dag masła - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki sody - 3/4 szklanki cukru pudru 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut, na złoty kolor. Jabłka: - 2,5 kg jabłek - 2 suche galaretki 1. Jabłka obrać zetrzeć(...)rondlu gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto. Masa śmietankowa: - 500 ml śmietany 30-36 % - 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto. Po złożeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, zawijamy w dużą torbę foliową i odstawiamy na kilka godzin

Apetyczna babeczka
Puszyste placuszki na maślance 155

maślance robi się naprawdę szybko. Mogą być podawane na wiele sposobów – z dżemem, owocami, posypane cukrem pudrem. Owoce możecie dodać również do samego ciasta, przed smażeniem placuszków. Nie wiem czemu, ale właśnie placki kojarzą mi się z wakacjami. Takie placki solo, rzadko gościły w moim rodzinnym domu, częściej były placki ziemniaczane czy z jabłkami. W każdym(...)jednolitą masę. Smażymy na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placuszki/ BosowKuchni   Artykuł Puszyste placuszki na maślance pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 171

coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy(...)przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek o średnicy 12 cm i/lub 8cm wyciąć spody

KUCHARNIA
Strucla z marmoladą 170

rośnie dość wolno. Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam ponownie miksrem) i podzielić na 2 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm).  Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę. Tak przygotowane rolady położyć(...)wymiarach 28x35 cm. Z podanych składników wychodzą dwie strucle o długości 35 cm. Suche drożdże można zastąpić świeżymi (24 g), przy czym wówaczas należy zrobić rozczyn. Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem. Najlepszym mlekiem do ciast drożdżowych jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2% z uwagi na swoje walory smakowe. Marmoladę można zastąpić dżemem czy powidłami. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Przepis na pizzę z boczkiem 162

Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek.  Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem(...)Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wsunąć na spód piekarnika. Piec 15-20 minut. Wyjąć i na gorące ciasto położyć, szpinak (lub rukolę), skropić olejem z chilii, według uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.  Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z truskawkami 228

naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju(...)widelcem i dodajemy do posłodzonego sera. Mieszamy. 3. Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy. 5. Gotowe placki smażymy jeszcze chwilkę na patelni z odrobiną masła. A teraz smacznego

Mama z miasta
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 135

miseczce: masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku. Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam ale nie za bardzo cienko. Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową Następnie posypałam je startym parmezanem. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba papieru do pieczenia. Wstawiłam

potrawyregionalne
Gwiazda drożdżowa z makiem 137

dokładnie połączą, wlewamy masło i wyrabiamy ciasto do momentu aż masło zostanie wchłonięte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok godzinę. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, następnie każdy placek rozwałkowujemy w okrąg trochę mniejszy od blaszki, na której będziemy piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze(...)pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie kroimy je jak tort na 16 kawałków, pamiętając, aby pozostawić nienacięty okręg w środku. Następnie wywijamy po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie). Powtarzamy tę czynność ze wszystkimi parami. Ciasto przekładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowy tort z cukinii 144

smakuje owsianka  czy kasza ugotowana na mleku... Ale! Uczę się tutaj pieczenia zupełnie innych słodkości niż tradycyjne cista przeznaczone na poranny posiłek. Wegańskie placki kokosowe, pełnoziarniste bułeczki, chlebki bananowe czy magiczne czekoladowe ciasta z... cukinią ! Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do spożywania gorących śniadań. Tym bardziej cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję. Dodatkowym plusem jest wykonanie

Gawron w rosole
Placki, naleśniki i omlety bez mleka 230

Zebrałam tu 5 najważniejszych przepisów dla osób na diecie bezmlecznej. Polecam też osobom na diecie bezglutenowej przejrzenie moich przepisów na placki i naleśniki na mące

prawdziwe jedzenie
Dyniowe rogaliki drożdżowe 175

jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne(...)dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści. 2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy

UgotujmyTo.pl
ŚLIWKOWE CIASTO Z DYNIĄ I PUSZUSTĄ PIANKĄ 232

Trzeba sięgać po to co daje natura. A teraz akurat daje owoce i warzywa w jesiennym wydaniu. Dlatego postawowiłam upiec sezonowe ciasto. Miało być tylko śliwkowe

kuchniabellissima.wordpress.com
Babeczki orkiszowe z budyniem 198

opakowania budyniu. Zamiast 250 ml mleka bierzemy 200 ml, tak aby budyń do nadziania babeczek był gęstszy. Budyń odkładamy przykryty do wystygnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placek grubości ok 3-4 mm i wycinamy krążki, którymi wylepiamy metalowe foremki. Każdą babeczkę nadziewamy łyżeczką budyniu. Budyniu nie nakładamy zbyt dużo(...)podczas pieczenia babeczki się nam nie rozklejały. Każdą babeczkę przykrywamy drugim krążkiem i zalepiamy. Najłatwiej "przykrywki" wyciąć foremką na babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w 180oC przez 30-35 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe i przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Makowiec z papają 190

mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.       Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek formujemy na kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie(...)owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne :)      Moja ilość składników jest podana dla jednego makowca, jest on jednak dosyć mały i mam wrażenie, że lepiej piec od razu kilka

sama złodycz