ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:196/550)

Dyniowe racuchy na proszku 145

rząd i w końcu dzisiaj mogłam na spokojnie zrobić jakieś zdjęcia. Dynia z czekoladą to świetne kombinacja smakowa. pamiętacie dyniowe ciasto z czekoladą z przed kilku dni…Podobnie smakują dyniowe placki. Piękne, pomarańczowe i niebywale smaczne. Dyniowe racuchy to prawdziwa jesień na talerzu. Te placki mają dokładnie taki sam kolor jak liście na drzewach. Uwielbiam placki(...)dyniowym puree. Dodaj teraz suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto na racuchy jest gęste ale takie ma być. Nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Możesz użyć patelnię, na której można piec bez dodatkowego tłuszczu. Ja piekłam na maśle. Smaż w odstępach, bo racuchy wyrastają jak puch. Podaj gorące placki polane miodem lub z dżemem z żurawiny.   Spara Spara Spara

codojedzenia
Kruche ciasteczka 204

przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 162

zapewne nadszedł już czas zająć się ciastem. Ciasto wyjmujemy z naczynia w którym wyrastało i ugniatamy krótko formując kulkę, którą następnie wałkujemy na placek o grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika

Markowy smak
Szafranowe bułeczki z pistacjami 186

zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem

codojedzenia
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 191

tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną

Kuchnia od dwojga
Ma'amoul 94

łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej; 2 łyżki oliwy; Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa na nadzienie będzie trochę sypka, pomimo dodatku oliwy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy w dłoniach na niewielki placek grubości 4-5 mm, układamy w foremce, napełniamy wgłębienie foremki nadzieniem i zalepiamy ciastem. Następnie uderzamy foremką w blat stołu lub stolnicy

In my kitchen
Pizza na aromatycznym cieście :) 143

wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy

Zdrowie na języku :P
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 165

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi

Aga w kuchni
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 181

garści rukoli 2 łyżeczki oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć(...)trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry mozzarelli . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją rukolą

Kulinarne przygody Gatity
ryba w cieście 107

nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku. Rybe przyprawiamy z obu stron. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie przenosimy na blache(wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu(...)ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo 40 minut(), pilnujac

w mojej kuchni
Rurki z mięsem 136

marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.    Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm.    Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm. Na brzegu układamy uformowaną porcję(...)farszu i zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę.  Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.    Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Seromakowiec 572

polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca(...)jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam lukrem i suchym makiem. Mimo, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć czasochłonne, rozłożenie pracy na dwa dni znacznie nam je uprości. Jeśli jeszcze nie znacie połączenia tych smaków – polecam, bo warto spróbować. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Seromakowiec appeared first

mojewypiekiinietylko
Naleśniki idealne - przepis podstawowy 283

ciasta jednocześnie przechylając lekko patelnię i zataczając nią w powietrzu niewielkie koła, aby ciasto naleśnikowe było rozprowadzone równomiernie po całym dnie. Nadmiar ciasta odlać do miski. Smażyć na średnim ogniu, aż masa się zetnie. Przewrócić placek na druga stronę i jeszcze krótko dosmażyć. Czynności powtarzać do wykorzystania całego ciasta Smacznego

Pełny talerz
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 154

przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, porcjami wałkować delikatnie na oprószonej mąką stolnicy na grubość palca i wycinać placki. Na środek każdego placka nakładać po łyżeczce marmolady i formować pączki, łączeniem ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się

Wypisz Wymaluj
Ciasto z truskawkami 238

Letnie ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko

Poezja smaku
Rurki z kremem 148

Ciasto szybko zagniatamy, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek o grubości ok 2 mm. Ja podzieliłam tą masę na dwie części dla ułatwienia sobie pracy. Rurkę smarujemy tłuszczem, ciasto kroimy na długie paski szerokości

W kuchennej krainie