klik Posłużył mi za inspirację do stworzenia placka z dyni. I wyszło naprawdę pysznie! Pierwsze zniknęło w ciągu pół dnia. No dobrze, stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze(...)prawie na mąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;) Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi. W drugiej misce mieszamy jajko
Jak gotować i nie zwariowaćdodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś czasie, krótszym niż godzina (u mnie to jest zawsze na oko ale jakieś 45-50 minut, chociaż jak będzie godzinę(...)piekarnika, - czekamy aż się przestudzi, posypujemy cukrem pudrem (albo nie) i ... - dziecko, które nie cierpi jaglanki w postaci śniadaniowej, "wciąga nosem" 2 kawałki jaglankowego placka na podwieczorek :) - A my z nim! :)) To ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś energię trzeba produkować; również jako
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm Piec w 175 stop, przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy , ostudzić, przekroić na 3 placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania(...)kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem. Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Tak samo postąpić z trzecim blatem. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami
Kuchnia Danusipracy.Korzystając z okazji, że jeszcze do upałów nam daleko upiekłam pyszną, przepiękną szarlotkę. Pewnie nie tylko ja mam wyrzuty sumienia po porządnej porcji ciasta, więc co by pokuta była lżejsza, placek zrobiłam bez cukru z mąki razowej. Jedyną słodyczą są bardzo dojrzałe jabłka i odrobina cukru pudru na wierzchu. Polecam :-) Składniki: 2,5 szklanki mąki razowej(...)jabłek garść posiekanej mięty łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder Sposób przyrządzenia: Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać jajka, jogurt, sól. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać ze skorki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dusić chwilę w rondelku pod przykryciem. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować
pieprzny smaczeksmakują jeszcze bardziej. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać również polane śmietaną lub z dżemem. Mojej rodzince bardzo smakowały. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie szybkie placki. Składniki 400 g maślanki 2 jajka cukier według własnego smaku (dałam 2 łyżki) 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 5 suszonych(...)cukrem, a następnie dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki. Figi pokroić drobno i wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. placki na maślance z suszonymi figami
O kuchni z uczuciemdodawać mąki (należy je wymieszać z sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut. Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon(...)białek ubić pianę i połączyć. Piec w 170*C około 30 minut. Krem: Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany Blaty ciasta naponczować. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować z wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g świeżych drożdży 150 g mąki pszennej 350 g mąki orkiszowej 350 ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru W dużej misce rozpuszczam drożdże(...)miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu
Pause Gotowanie!zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam(...)kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem. * w oryginalnym przepisie
Pełny talerzRabarbar w pełni obrodził , więc nie sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru(...)WYKONANIE Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewydrugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć
Anioły w kuchnidrugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć
Anioły w kuchnikuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka. Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym(...)półka) przez 12 - 15 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Opcjonalnie: wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 77 ciasteczek. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec
Gospodyni Miejskatakże kilka łyżek wody. Dusimy do czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy(...)serca dobrze się skleiły. (dodatkowo możemy widelcem zrobić dekoracyjny wzór) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca smarujemy jajkiem a po wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Jeśli zauważymy że ciasto zaczyna nam "płynąć" wtedy przed pieczeniem wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 min. lub do czasu
Radość kipiąca uśmiechem.minut. Jeżeli ciasto klei się do ręki, podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo się rozwałkowuje. Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż(...)chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki. Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się
Chilli Czosnek i Oliwaodpowiednio zwarty i nie będzie wyciekał z rogali w trakcie pieczenia - do twarogu dodać domowy cukier waniliowy oraz żółtko, składniki dokładnie wymieszać - ciasto podzielić na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką - placek pokroić na trójkąty, na każdy szerszy koniec (podstawę trójkąta) nałożyć łyżeczkę nadzienia, dokładnie zalepić ciastem, żeby nadzienie
Smakołyki Berenikimasy. Ciasto powinno być twarde i zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut. Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka wlewamy
Kolizje Smakówdodać cukier, rodzynki, orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części. Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Następnie nałożyć gotową masę makową i zawinąć ciasto razem z makiem
Na słodko lub wytrawnie