ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:193/550)

Ciasto marchewkowe z kremem 198

gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier puder Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając

Cynamonowe szczęście
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 226

tarce o drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebulaki drożdżowe- ślimaki 156

mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.  Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.  Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie placuszki z makiem 108

kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kolorowa babka drożdżowa 161

części. Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao, do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze. Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły. Rozwałkowujemy na dość grube placki i kroimy na dowolne kawałki. Układamy w dowolnej kolejności w natłuszczonej formie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Studenckie naleśniki 157

parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć w nie parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć z 2 stron na rumiany kolor. Przed podaniem

Kuchenne aromaty
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 180

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i

Moje Kuchenne Rewelacje
Karpatka według Ewy Wachowicz 564

budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wielkanoc 2015. Słodko 137

migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka)    Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka) Kruszon z jabłkami Tort obłędnie czekoladowy Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek Cynamonowy placek z jabłkami

Szybko Tanio Smacznie
Jabłka w cieście lewandowo- maślankowym 176

Składniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie

Luźna Kuchnia
Pierogi ruskie 151

stopionym masłem, masłem z cebulką  lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć  sprytnegourządzenia  do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię  nadziewane placki    przypiekane na blasze lub patelni. Tym razem jako nadzienie posłuzyła mi mozzarella

Zakamarki mojej kuchni
Domowe bułki 140

wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ciasto jest bardzo elastyczne). Ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasta (zrobiłam 10 bułeczek), rozgnieść na placek i zrobić sakiewkę. Zwinięcie ułożyć do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża naciąć bułki. Posypać lekko mąką.  Przykryć ponownie ścierką

Amatorka kuchenna
Domowe tortille ze smalczykiem 139

godzinę.   Następnie ciasto posypać mąką,  podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie

Jadło i czytadło
Pyszne truskawkowe drożdżówki w kształcie serca 195

wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na około 5 mm i posmarować dżemem. Placki zawijamy w rulon, składamy na pół, naciąć ostrym nożem ciasto od strony zagięcia do 3/4 długości. Ciasto wywinąć tak, aby stworzyć kształt serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. Przykryć

cooklife
Biszkopt z jabłkami 118

Coś ostatnio praca mnie pochłonęła, przyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy

dom-agi.pl