ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:185/550)

Ciabatta z czarnymi oliwkami 212

zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi pomidorami Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkujemy na placek grubości ok 1 cm. Smarujemy z wierzchu oliwą (pędzlem lub po prostu ręką), po czym składamy na trzy-cztery razy, wkładamy z powrotem(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja stawiam je koło ciepłego kaloryfera). W tym czasie ciasto dobrze wyrośnie (zdjęcie obok). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy ręką i przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i tniemy na kawałki pożądanej wielkości. Przekładamy na kratkę wyłożoną nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia i odstawiamy

W SMAK
Dietetyczne ciasto / "Cielak" otrębowy 160

placek robiłam już wiele razy ale dawno temu ;) wczoraj sobie o nim przypomniałam i już jest dziś na drugie śniadanie ;) Składniki: 3 jajka 8 łyżek otrębów 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 30 rozkruszonych tabletek STEWII 2-3 łyżki serka homogenizowanego 300g sera(...)miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do masy otrębowej białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Quiche z wędzonym łososiem i pomidorkami 165

mąką, dodać żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek ciut większy niż średnica formy.  Formę natłuścić masłem. Przełożyć do niej ciasto i dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić

wyzwania kuchenne
Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę 417

pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy pod ściereczką, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji. Smażymy tylko do momentu gdy na cieście zrobi się widoczna skórka – nie długo, nie do zrumienienia i nie do czasu aż pojawią się na cieście bąble. Tortille mają zostać miękkie i elastyczne. Porcję ciasta z przepisu z powodzeniem można pomnożyć, a gotowe ostudzone

Karo in the Kitchen
Klasyczne pączki 192

podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 239

tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.   Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy. Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy.  Ciasto zwijamy w rulon

Mia Cucina Sofieta
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 184

mąkę pszenną, jajko trochę soli i wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już

Rozpustne gotowanie
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 204

połączą, wrzucamy do miski suszone owoce i raz jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, kroimy na porcje, jakie nam się marzą, studzimy

Spektrum Smaku
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 182

ręce polewając olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk) Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc okrągłe placki Piecyk nagrzać do 180 stopni C Formę na tartę posmarować margaryną i wysypać mąką. Ułożyć pierwszy placek i wyłożyć(...)niego porcję masy makowej. Ułożyć na masę drugi placek i wyłożyć na niego masę. Następnie trzeci, wyłożyć masę i przykryć całość czwartym plackiem Teraz najprzyjemniejsza część :) Na środku, np. kieliszkiem, zaznaczamy sobie środek ciasta Nożem dzielimy nasze ciasto na 12 części nie przecinając na środku naszego kółeczka po kieliszku Łapiemy obiema rękami sąsiadujące trójkąty i skręcamy oba jednocześnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rurki z kremem 171

kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy   wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki.   Ciasto rozwałkowałam (między dwoma arkuszami papieru) na placki   o grubości około  1 - 1,5 mm. Radełkiem wycinałam paski o szerokości   około 2   cm i długości około(...)Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremki do rurek posmarowałam masłem. Paski ciasta nawijałam na foremki zaczynając od węższej strony do szerokiej. Najlepiej zostawić margines niezawiniętego ciasta na foremce, żeby łatwiej było potem zdjąć upieczone rurki. Na tackę wysypałam cukier i obtoczyłam w nim rurki tylko od góry i po bokach.     Rurki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Knedle z morelami II 141

każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia

bistro mama
Ciasto makowo- cytrynowe 142

cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 190

ugniotłam wszystko na jednolitą masę  praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować, aż w końcu doszłam do wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc(...)krok z nawiązką wyrabiając ciasto do prawie całkowitego zmęczenia rąk. I co? I dalej ciasto zachowuje się jak klasyczne ciasto kruche, a nie elastyczne ciasto na pierogi! Zaczęłam kombinować co mam dalej robić: farsz smakuje przepysznie, ciasto wyszło mi fajne, tylko nie na pierogi i jak to razem sklecić, żeby wyszło coś jadalnego...? Może skleić jeden wielki pieróg z nadzieniem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto "Stefanka" 164

margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około(...)margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami lub kolorową posypką) i odstawiamy do zastygnięcia

Kolorowy Przepisownik
Ciasto na pizzę na zakwasie 163

Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę wody, jeżeli zbyt rzadkie dosypać mąki. Zagniecione ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek (podsypując lekko mąką), przełożyć na łopatę - używam zawsze papieru do pieczenia i razem z nim zsuwam pizzę do piekarnika. Posmarować placek oliwą z oliwek(...)ułożyć ulubione składniki. Piec przez około 10 do 15 minut aż ciasto nabierze złotego koloru a ser się roztopi. UWAGI: *Zakwas którego używam ma 100% hydracji ( na 100 g dodawanej mąki dodaję 100 g wody)  **Jeżeli nie będziemy piekli od razu, to po zagnieceniu ciasta możemy podzielić je na 2, 3 części, każdą zawinąć w polaną oliwa folię, włożyć

Stare Gary
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 346

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 8 cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać

O kuchni z uczuciem
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 153

razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej wody. Wyrobione ciasto wstaw z powrotem do miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na placek. Dwa przeciwległe boki okręgi złóż do środka, a końcówki po obu stronach dokładnie zlep. Środek ciasta odciągnij na zewnątrz, formując łódkę. Dokładną instrukcję formowania ciasta znajdziesz

Food Square
Drożdżowe rogaliki z wiśniami 111

miejsce. Ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść, podzielić na 4 lub 5 kawałków i każdy wałkować na okrągły placek, który dzielimy na 8 części.Na każdą część ciasta ułożyć wiśnie, posypać cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią, zawijać i odstawić do ponownego wyrośnięcia na min. 10 minut. Następnie rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec

In my kitchen
Sernik przekładany 217

szklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate łyżki(...)dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego

Praktyczna pl