ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:180/550)

Rurki z kremem 199

kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy   wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam na godzinę do lodówki.   Ciasto rozwałkowałam (między dwoma arkuszami papieru) na placki   o grubości około  1 - 1,5 mm. Radełkiem wycinałam paski o szerokości   około 2   cm i długości około(...)Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremki do rurek posmarowałam masłem. Paski ciasta nawijałam na foremki zaczynając od węższej strony do szerokiej. Najlepiej zostawić margines niezawiniętego ciasta na foremce, żeby łatwiej było potem zdjąć upieczone rurki. Na tackę wysypałam cukier i obtoczyłam w nim rurki tylko od góry i po bokach.     Rurki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Knedle z morelami II 161

każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia

bistro mama
Ciasto makowo- cytrynowe 175

cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 212

ugniotłam wszystko na jednolitą masę  praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż, kula wyciągnięta z lodówki nijak nie dała się rozwałkować, aż w końcu doszłam do wniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc(...)krok z nawiązką wyrabiając ciasto do prawie całkowitego zmęczenia rąk. I co? I dalej ciasto zachowuje się jak klasyczne ciasto kruche, a nie elastyczne ciasto na pierogi! Zaczęłam kombinować co mam dalej robić: farsz smakuje przepysznie, ciasto wyszło mi fajne, tylko nie na pierogi i jak to razem sklecić, żeby wyszło coś jadalnego...? Może skleić jeden wielki pieróg z nadzieniem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto "Stefanka" 186

margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około(...)margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami lub kolorową posypką) i odstawiamy do zastygnięcia

Kolorowy Przepisownik
Ciasto na pizzę na zakwasie 191

Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę wody, jeżeli zbyt rzadkie dosypać mąki. Zagniecione ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek (podsypując lekko mąką), przełożyć na łopatę - używam zawsze papieru do pieczenia i razem z nim zsuwam pizzę do piekarnika. Posmarować placek oliwą z oliwek(...)ułożyć ulubione składniki. Piec przez około 10 do 15 minut aż ciasto nabierze złotego koloru a ser się roztopi. UWAGI: *Zakwas którego używam ma 100% hydracji ( na 100 g dodawanej mąki dodaję 100 g wody)  **Jeżeli nie będziemy piekli od razu, to po zagnieceniu ciasta możemy podzielić je na 2, 3 części, każdą zawinąć w polaną oliwa folię, włożyć

Stare Gary
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 379

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 8 cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać

O kuchni z uczuciem
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 181

razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej wody. Wyrobione ciasto wstaw z powrotem do miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na placek. Dwa przeciwległe boki okręgi złóż do środka, a końcówki po obu stronach dokładnie zlep. Środek ciasta odciągnij na zewnątrz, formując łódkę. Dokładną instrukcję formowania ciasta znajdziesz

Food Square
Drożdżowe rogaliki z wiśniami 135

miejsce. Ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść, podzielić na 4 lub 5 kawałków i każdy wałkować na okrągły placek, który dzielimy na 8 części.Na każdą część ciasta ułożyć wiśnie, posypać cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią, zawijać i odstawić do ponownego wyrośnięcia na min. 10 minut. Następnie rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec

In my kitchen
Sernik przekładany 249

szklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate łyżki(...)dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego

Praktyczna pl
Tarta z porzeczkami i bezą 220

beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego(...)porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną dużą i jedną małą. Do małej części dodajemy 1 łyżkę

Poezja smaku
Zielony placek a’la pizza 359

roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso nie wyschło. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Zielony placek a'la pizza","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-23 12:36:39","image":"http(...)natka pietruszki","1-2 z\u0105bek czosnek"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sk\u0142adniki na ciasto i wyk\u0142adamy do formy ok. 20x20 cm.","Pomidora kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch ciasta. R\u00f3\u017cyczki broku\u0142a kroimy w plastry i wyk\u0142adamy na pomidora. Na wierzch uk\u0142adamy plastry sera mozzarella. Posypujemy

Kucharzyca
Kruchy placek z śliwkami 413

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto z śliwkami z dodatkiem bezy i kruszonki. Bardzo smaczny placek z dużą ilością owoców. Przepis zaczerpnęłam z Kuchni Lidla. Polecam. Post Kruchy placek z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Wiśniowiec. 204

blaszki przekładamy spodnią część ciasta, na nią wykładamy kwaśny dżem wiśniowy najlepiej swojski z kawałkami wiśni.Na wiśnie wykładamy większą część masy i przykrywamy górnym plackiem kakaowym.Wierzch smarujemy resztą may i posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Życzę udanych wypieków  i smacznego :) Asia.     Ciasto podałam na talerzyku z Galerii Cuda Świata

Sama słodycz i szczypta chili
PĄCZKI 158

kulę (zagarniając ciasto pod spód), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1,5 godziny. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek o grubości około 1,5 cm i szklanką lub metalową obręczą o średnicy 6-6,5 cm wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy

cool and minty
Królewiec lub Hetmańskie 242

odrobinę pysznej klasyki - w moim domu to ciasto nazywa się Hetmańskie ale wydaje mi się, że jednak bardziej popularna jego nazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto(...)przykrywamy drugim plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 101

miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 12 części, lepimy kulki i spłaszczamy je na płaski placek. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy ciasto. Musimy dokładnie zlepić żeby marmolada nam nie wypłynęła. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem ku dołowi i ponownie przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Quiche z kurkami 308

kostkę. Gdy będą szkliste dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy przyprawy: rozmaryn, sól i pieprz. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykładamy nim dno i boki tortownicy (do połowy wysokości) o średnicy 23-24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy

Poezja smaku