ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:203/550)

Pierogi z mięsem. 139

tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną stopioną słoniną

Przepisy i porady kulinarne
Pączki z dziurką. 200

dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciastoCiasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek  grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą dziurą

Farmażony
Marokański tagine z jagnięciną 243

drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe miejsce

Wyprawy kulinarne
Drożdżówki z makiem 174

ciasto przykryte ścierką ponownie w ciepłe miejsce ( u mnie znów wylądowało na grzejniku ;) ) aż podwoi są objętość na około 1-1,5 godziny. Kiedy ciasto nam urośnie ponownie je zagniatamy,  rozwałkujemy  placek o wymiarach 30x50 cm. Smarujemy nadzieniem, zwijamy w ślimaka i kroimy na około 3,5 centymetrowe kawałki ( im większe kawałki tym większe będą drożdżówki ). Kładziemy

W Moim Magicznym Domu
Pierniczki 210

sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto. 2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną(...)Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Ciasta domowe

Kuchnia domowa Ani
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 195

lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną

W kuchennym oknie Ewy
Placek miodowy z masą jabłkową- konkurs 178

łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy

Pobite gary Barbary
Ciasteczka z mąki żytniej 170

jajko  2 łyżki kakao Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na cienki placek 3-4 mm. Wykrawać różne kształty ciasteczek, robiąc w nich dziurki [ na sznureczek do zawieszenia ]i ułożyć na blaszce.Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
Cebularze 236

dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości *. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 czy 14 części. Z każdej części uformować kulkę, zawijając końce ciasta pod spód. Każdą kulkę rozwałkować, na placek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz: 3 cebule 2 łyżki oleju

moj przepis na
Pierogi ruskie 170

mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jajko i sól. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, przez około 5 minut. Następnie na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Na środek każdego nanosimy farsz i zawijamy brzeg pieroga w świderek. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Ugotowane pierogi polać

Kuchnia Pani Wiosny
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 168

trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz mięsny i zaklejamy formując kulę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dnie piekarnika możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Halloweenowe ciasteczka 152

lukier białko jaja, 1 szt cukier puder, 1 i 1/2 szkl   Przygotowanie Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Początkowo siekamy nożem, potem wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na cienki placek (0,3-0,5cm). Wykrawamy różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180st. Studzimy Białko ucieramy z cukrem na jednolitą masę

Gotowanie moimi oczami
Nachos - domowe znaczy zdrowe 192

zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na  placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PYSZNE OPONKI SEROWE DRUGA ODSŁONA 150

przesianej mąki dodałam żółtka, cukier wanilinowy, sodę i szczyptę soli. Następnie cukier. Dodałam śmietanę. Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę. Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1,5 cm i wykraiwałam z nich kółeczka. W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek. Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron

potrawyregionalne
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 190

przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki. 3.  Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły placek.   4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą łyżeczki cukier.    * Kto lubi może dodać do cukru cynamon - knedle

Kulinarnie z Polką na Kresach