ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:212/550)

Libańskie pierożki drożdżowe 342

cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem

My Culinary Art
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 234

śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Możną ją wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut

Kolizje Smaków
Jagodowe rożki 142

leśnych jagód. Przygotujemy jagody w naleśnikowych rożkach. Składniki: -ciasto naleśnikowe -1/2 kg jagód -cukier do smaku -jogurt lub śmietana    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jagody posypujemy cukrem.    Smażymy naleśniki.    Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód. Nakładamy jagody i zwijamy rożki.    Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy cukrem i jagodami. Smacznego

Maminek kulinarny
Krakersy cebulowe 212

kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę. Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem. Krakersy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Faworki 149

pierogi (musi być pulchne). Jeśli jest zbyt luźne, dodać jeszcze troszeczkę mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować i radełkiem ciąć ciasto na paski. Przeciąć jeszcze na kilka części (oczywiście jeśli rozwałkowaliśmy je na duży placek) i każdy taki paseczek przeciąć na środku. Złapać za jeden róg i przewinąć ciasto przez powstałą dziurkę - mam nadzieję

charlotte gotuje
Karpatka 289

dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem około 5 minut . 6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , papier troszkę przesmarować margaryną wtedy ciasto się nie przyklei . Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki . 7. Piec w temp 190 st około 35 minut ( ja piekę z termoobiegiem ) 8. Przestudzone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 215

czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz  pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy  je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.  Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym

Walijskie Pichcenie
pierogi truskawkowe... 128

troszkę mąką jeśli jest za luźne ciasto wyjąć z misy robota, obsypać mąką i do woreczka schować na 15-20 minut z kuli odcinać porcje ciasta do wałkowania, wałkować nie za cienki placek i wycinać szklanką, kubkiem kółka, nakładać po truskawce i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu gotować z 2- 3 minuty cedzakiem

W Mojej Kuchni Lubię
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 133

żeby podwoiło swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, formować płaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem . 5.  Piekarnik rozgrzać do 190 C i każdą porcje

Apetyczna babeczka
PLACUSZKI DYNIOWO - ZIEMNIACZANE 165

ziemniaki również ścieramy na tej samej tarce, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy placuszek, spłaszczamy lekko (formujemy placuszki) i smażymy

Smaczne Zdrowe
Ciasto z jagodami 130

Ivki . Ona upiekła takie ciasto z truskawkami.  Z jagodami tez było smaczne, z tym, że z truskawkami było na pewno wilgotniejsze :) Polecam również inne ciasta z jagodami na moim blogu : nocny placek  z jagodami i jagodowy placek z kruszonką. Dla bardziej wymagających tort z jagodami

Proste Potrawy
Pizzerinki 272

oliwek i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta urywamy kule i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 7 cm. Następnie blachę do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi

Emcia Pichci
Appeltaart 216

naszej tornownicy. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do tortownicy, dokładnie wylepiamy nim boki. Do tak przygotowanej formy wykładamy nadzienie jabłkowe. Ciasto, które nam zostało wałkujemy na cienki placek, z którego następnie wycinamy paski, mające nam posłużyć do stworzenia charakterystycznej kratki. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem, oprószamy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około

W mojej holenderskiej kuchni
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 142

składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki. Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 165

budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki

Kulinarny Pamiętnik