margaryny 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając(...)dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut. 3. Przygotować krem budyniowy. Odlać nie pełną
Motylkowa Kuchniaponownie rolujemy, tym razem od krótszego boku (zdj. 7). Rulony stawiamy na sztorc (zdj. 8) i zgniatamy dłonią na płasko (zdj. 9). Na płaskie placki łyżką nakładamy z miski masę fasolową i zawijamy ciasto w kulkę (zdj. 10). Układamy na blasze sklejoną częścią w dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem
Marder&Marder Manufacturełyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano reszta składników wedle uznania Przygotowanie : Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję oregano(...)serem mozzarella. Smażę aż ser fajnie się rozpuści a dół ciasta zarumieni. I margerita dla mojego młodego pomocnika
Mechanik w kuchnigładkie puree. Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości(...)tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko spłaszczamy i kroimy na 4 kawałki o długości około 7-8 cm. W sumie powinno nam powstać 16 kawałków. W każdym kawałku robimy nacięcia nożykiem, mniej więcej co 1 cm, aby powstał grzebyk i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło
Kuchnia MagdaLenykuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini ( Tomatokeftedes ) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu(...)uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki
Chilli Czosnek i Oliwaprzesiać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach. Na środek dodać 1 łyżeczkę jagód i szczyptę(...)cukru, złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. Kleić i kleić, aż ciasto się skończy. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie około 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową i okrasić niewielką ilością roztopionego masła (nie będą się sklejały). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z jogurtem i odrobiną cukru, lub jak kto woli
Kuchnia w opałachlodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp
Stare Garylodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - i rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie
Stare Garyblachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami(...)zacznie gęstnieć nie przestawać mieszać, aby budyń się nie przypalił. Masę wystudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem i ewentualnie z aromatem migdałowym. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak ciasto się zmaceruje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieniemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody 1-2 łyżki(...)zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia piekarnik nastawić na 250`C igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).Ciasto dzielę na kilka części, w zależności od wielkości placków jaką chcecie uzyskać ( wychodzi 8 średnich placków ). Każdą część rozwałkowuje cienko na blacie oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni około 2 minut z każdej strony. Gotowe placki zawijam w ściereczkę aby się nie zeschły.Smacznego
Słodkie Przyjemnościskładniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po około 2 pełne łyżki ciasta i smaż pancakes'y najpierw z jednej strony na zloty kolor (na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza), a następnie z drugiej strony również na złocisto. Postępuj tak do wykończenia ciasta. Gotowe Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyplacek z manny ze śliwkami - ale tym razem zrobiłam w wersji waniliowej i z czereśniami, których teraz mamy pod dostatkiem. Ten placek, to nic innego jak pieczona kasza manna na jogurcie naturalnym, tylko w formie ciasta, o zwartej strukturze- dzięki czemu dobrze się go kroi- dosyć sycący, bardzo zdrowy i mimo swojej prostoty niebanalny w smaku
Kraina Miodem Płynącaciepłego mleka, jeśli będzie się kleiło do rąk, to można podsypać mąką.Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką.Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię
Anielska Kuchnia Aniciasto stało się gładkie i lśniące przełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez 30 minut w 180 stopniach, następnie obniżyłam
Zapiski Młodej Żony