ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:219/550)

Sezamowiec 196

kokosowych 5 białek 1 słoik kwaśnego dżemu Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć. Drugie surowe ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kokosową. Oba placki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki. Składniki na masę chałwową: 1/2 szklanki cukru 150 g chałwy(...)waniliowej 125 g miękkiego masła Chałwę pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sernik Anastazji / gotowany 453

dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą. Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną wodą. Biała czekolada idealnie pasuje na polewę

Pychotkaaa
Królewicz. 364

miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.   Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie(...)stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy  i 2 żółtka. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki makowe w masie serowej 235

gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.  Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową

Ciasteczkowy Potwór
Gruziński przysmak - pierożki chinkali 191

cebulę. Na koniec dolewamy kilka łyżek bulionu i wszystko dobrze wyrabiamy. Pozostawiamy masę na 15 minut, by smaki się przegryzły. Gdy minie czas "odpoczywania ciasta" podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy je na placek grubości około 2 milimetrów. Wykrawamy koła mniej więcej na wielkość dłoni i nakładamy na nie po łyżce farszu. Sklejamy je palcami zawijając brzegi do siebie(...)Podajemy na podgrzanym talerzu posypanym grubo mielonym pieprzem. Podczas jedzenia należy uważać, by ze środka pierożków nie wylał się cenny bulion. Najpierw przegryzamy od dołu (chwytając chinkali za "kikut") ciasto i wypijamy płyn. Następnie zabieramy się do jedzenia części właściwej

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowy kebab (z proziakowych placków) 194

można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na przykład zrobić sobie pyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już mowy :). Przepis(...)trzeba dodawać mleka). Następnie dodać ją do mąki i dokładnie zagniatać ręką, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką (jeżeli używacie sylikonowej to nie trzeba, ciasto nie będzie przywierać) podzielić na 4 części i rozwałkować na okrągłe placki. Smażyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać

Moje pyszne gotowanie
Mazurek orzechowy 183

orzechy wymieszać z margaryną i cukrem na ciepłej płycie kuchennej, dodać miód i lekko zrumienić. Ciepłą masę wylać na drugą część rozwałkowanego ciasta (ciasto ma być już w blaszce). Ciasto piec 15- 20 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: ½ litra mleka budyń waniliowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 1 kostka margaryny lub masła(...)budyniem, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wszystko razem zagotować do zgęstnienia. Ostudzić. Margarynę utrzeć. Ucierając dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone orzechy. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Na górze ma być ciasto z orzechami. Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia
Miodownik królewski. 252

miód. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem. Przełożyć na stolnicę i zagnieść. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.   Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie(...)stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę, olej i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy  i wymieszać. Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Czekoladę

Sama słodycz i szczypta chili
Placki ziemniaczane 322

siostry mojego szwagra, Ani, zjadłam takie wyśmienite placki ziemniaczane, że na siedmiu się nie skończyło. Cebula dała im tak świetnego smaku i na dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie są o wiele lepsze. Przedstawiam Wam ten przepis, wychodzi z niego bardzo duża ilość placuszków tak dla 8 -9 osób, więc można spokojnie(...)zmielić, np. w blenderze. Dodać jajka, sól, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem. Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące. Placuszki podczas smażenia

Wołowina od rekina
Stromboli- zwijana pizza 237

kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pierś z kurczaka kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Gdy ciasto już podrośnie, wyjmujemy je na blat, rozwałkowujemy na duży placek. Po bokach nacinamy 2 cm paski, środek zostawiamy pusty. Środek smarujemy keczupem, sypiemy oregano, układamy wędlinę, paprykę, pieczarki, dwa rodzaje kurczaka i starty(...)Wszystko zawijamy przeplatając paski ciasta. Całość smarujemy mlekiem i sypiemy ziarnami sezamu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
ciasto miodowe brazylianka 308

cukru pudru 100 g masła 2 jajka 4 łyżki miodu, płynnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy każdy placek w 180 st. C przez ok. 15- 20 min. składniki na krem: 250 ml meka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej(...)gorącej wody wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
RAZOWY PLACEK MARCHEWKOWO-CYNAMONOWY 148

jest zbity i ciężki, więc trzeba uważać przy przewracaniu, bo nie jest to już coś w stylu leciutkiego omletu biszkoptowego . Z wyraźnym aromatem cynamonu i chrupiącą marchewką :) Pycha! RAZOWY PLACEK MARCHEWKOWO-CYNAMONOWY przepis własny // 1 porcja ~75g mąki pszennej razowej (lub jakiejkolwiek innej) ~ok. 1/2 szklanki mleka ~średnie jajko ~jedna duża marchewka (ok. 100g. zetrzeć na tarce o grubych(...)słodzidło. Dolać mleka i wbić jajko, wszystko razem wymieszać, na koniec dodać startą marchew. Rozgrzać patelnie (moja ma ok. 20cm średnicy) i wylać na nią ciasto. Smażyć po kilka minut z każdej strony, placek będzie gruby (chyba że użyjecie większej patelni :)) więc ważne żeby dosmażyć go w środku. Przewracałam go "metodą talerza" , ale myślę, że każdy ma swój sprawdzony

chili & sugar
PIERNIK NA SZYBKO 147

Zapraszam na ciasto z serii ,,nie chce mi się stać przy garach'', ale placka bym zjadła. Wszystkie składniki wkładamy do miski, ucieramy i pieczemy. Z przepisu mamy niezły kawałek piernika ;) A tak na poważnie jest to ciasto, które zawsze wychodzi, ze składników które zazwyczaj mamy pod ręką. Jest idealny dla niespodziewanych gości i małe co nie co do kawy

Pani na deser
Ciasto krówka 450

dodajemy masło, jajka, cukier, miód oraz sodę. Zagniatamy gładkie ciasto, dwie jednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno Śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy z cukier puder i cukier waniliowy(...)żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wierzch smarujemy masą kajmakowo-orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Włoska pizza z szynką i mozzarellą 143

wyrobieniu).  Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 h (ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą bawełnianą ściereczkę). Uzyskane ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przekładamy na papier do pieczenia. Kamień do pizzy rozgrzewamy przez około 30 minut w temperaturze 250 stopni, wkładamy spód na 7 min - ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki ślado - łapki. 133

będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na kilka części i wałkujemy na placek grubości ok 0,5cm. Szklanką lub większym kubkiem wykrawamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy tworząc owalną bułeczkę. Z pozostałego(...)ciasta formujemy małe kuleczki które tworzyć będą paluszki. Bułeczkę z brzegu smarujemy jajkiem a następnie przyklejamy kuleczki. Układamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia  i odstawiamy na kilkanaście minut aby jeszcze troszkę podrosły. Następnie całe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 min.  A tutaj etapy wykonania

Radość kipiąca uśmiechem.
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 201

ciasta. Dzielimy go na 4 równe części i każdą z nich rozwałkujemy na grubość 5 mm. Najlepiej na kształt prostokąta. Na środek każdego placka cista nakładamy farsz. Brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą jak ciasto na pierogi. Środek pozostawiamy otwarty. Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego

Pyza i Surówka