ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:228/550)

Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 176

przez 5 minut. Pokrój upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem i parmezanem. Wymieszaj i lekko przestudź. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości 40 cm x 45 cm. Przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. rozprowadź nadzienie i zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon

codojedzenia
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 190

folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując

Kuchenne zapiski Edyty
PIZZA NA CIENKIM CIESCIE ( NAJLEPSZY PRZEPIS NA CIASTO ) 165

ciepłą wodę. Wymieszać łyżką. Zagnieść ciasto.Powinno być elastyczne. Wsadzić do woreczka i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na niegruby placek do 5 mm. Wykładamy na przygotowaną formę i odstawiamy jeszcze na 15-20 min. Następnie na pizzę wykładamy ulubione składniki i zapiekamy w piekarniku nastawionym

Kuchnia Paulettes
Pierogi z serem i sosem jagodowym. 127

spokoju na 30 minut. Dobrze wyrobione ma w środku wyraźne pęcherze powietrza. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do naczynia i rozgniatamy widelcem. Odcinamy kawałek ciasta, resztę zostawiamy pod przykryciem. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, wolno i nie dłużej jak dwie minuty od wypłynięcia

Dieta moja pasja
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1227

niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy

Swojskie jedzonko
Śmietanowiec babci Basi 167

użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie , bo z białym ciastem też jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika(...)oczkami jedną część schłodzonego ciasta, 8. Następnie wylewamy masę śmietanową. 9. Drewnianą łyżką wyrównujemy masę , ( możemy też delikatnie potrząsnąć blaszką ) 10 .Na wierzch trzemy drugą schłodzoną kakaową część ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze 180 st . C przez ok. godzinę. Przypominam ! Po upieczeniu ciasta , pozostawiamy go w piekarniku 5 min przy uchylonych drzwiczkach. . 12. Po upieczeniu schodzony placek dekorujemy lukrem

Pysznosci Babci Basi
Łatwy biszkoptowo -śmietanowy placek z truskawkami babci Basi 166

Podczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna

Pysznosci Babci Basi
Wołowe mini pizze 211

Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na duży placek. Dzielimy go na 4 części. W każdej części zwijamy brzegi. Cebulę kroimy w kosteczkę, por w plasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry

VioletoweKucharzenie
Kruche ciasteczka korzenne 149

łyżka przyprawy korzennej 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa do dekoracji Wykonanie: Na stolnic ę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm, wyciska my okrągłą foremką ciasteczka (można wyciskać dowolnym wzorem foremek ). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut

kgwjanczewo
Racuchy serowe 669

Racuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie

sierotka maRysia w kuchni
Chleb pszenno-żytni 254

Jedną formuję w kształt walca i wkładam do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą część ciasta dzielę na 6 części. Z każdej formuje placek, który następnie zwijam, aby powstała podłużna bułeczka. Zostawiam na około 20 minut do podrośnięcia. Bułki i chleb smaruję żółtkiem z wodą, posypuje słonecznikiem i/lub dynią

Jacob Tastes
Rewelacyjne muffinki marchewkowe 132

Bardzo dobre muffinki, marchwi nie czuć wogóle. Natomiast dzięki marchewce są wilgotne i pyszne. Muffinki te można udekorować bitą śmietaną lub kremem z serka waniliowego. Ja

Kuchnia Pokoleń
Trortilla z serkiem wiejskim 147

mąki mniej niż pół szklanki gorącej wody łyżka masła sól nadzienie: serek wiejski 2 rzodkiewki ogórek pół pomidora pierz Tortilla: Mieszamy ze sobą składniki, ugniatamy ciasto, formujemy kulki i rozwałkujemy je na cienkie placki. Tutaj wielkość i grubość tak na prawdę zależy od Was, robicie według Waszego uznania. Na suchą i nagrzaną patelnie kładziemy jeden placek i grzejemy

Idę coś wszamać
Naleśniki gryczane z brokułem i fetą 138

szklanki maki gryczanej  3/4 szklanki wody sól do smaku jajo olej rzepakowy do smażeniu lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Wymieszaj składniki na ciasto. Powinno mieć dość luźną konsystencje. Smaż cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. Ugotuj różyczki brokuła i drobno posiekaj. Zetrzyj ser feta na tarce. Rozłóż na placku i połóż brokuła. Zawiń w trójkąt

AZgotuj!
Rurki z jabłkami 178

aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych  Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy na paski. Paski nakładamy na siebie. Na brzeg nakładamy jabłka, zawijamy rurkę  i odcinamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy

Maminek kulinarny