ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:237/550)

Tort z czereśniami. 215

żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić i przekroić na 2 równe krążki. Blaty tortu skropić likierem śmietankowym. Żelatynę zalać około 70 ml gorącej wody(...)wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i serek homogenizowany. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć na torcie. Lekko tężejącą galaretką polać owoce (jeśli galaretki będzie za dużo, wykorzystać tylko część). Odstawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Orzechowiec z nutą kawy 150

warstwa kruchego ciasta z orzechami,a na wierzchu maślany krem z nutą kawy.Ciasto można zrobić na inny sposób,upiec dwa oddzielne placki i przełożyć kremem.Ja wolę tę opcje ale jak ktoś nie lubi dość twardo-kruchego ciasta dodatkowo można je nasączyć ponczem z kawy i wódki,albo upiec w większej blaszce.Ja zamiast skrapiać ciasto robię dwa dni wcześniej

Anielskie wypieki
Sernik gotowany 164

smakiem przypomina serek homogenizowany.  Zestawiam z palnika i odstawiam  aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową i odstawiam na noc. Składniki polewy gotuję(...)kiedy zastygnie, wykładam na wierzch ciasta i rozprowadzam nożem po całej powierzchni

Ciasteczkowy Potwór
31. Bajaderka KASI 161

Ciastem  wylepić foremki do pieczenia i upiec ok 25 minut na złoty kolor w 170 stopniach. Następnie ostudzony, grubszy placek pokruszyć. Czekoladę rozpuścić powoli w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, mocno dociskając.  Czekoladę połamać i powoli podgrzewać ze śmietanką do całkowitego rozpuszczenia i lekkiego zgęstnienia. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić

Jadło i czytadło
Focaccia z suszonymi pomidorami 137

oliwkami i innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory dodałam do środka, gdyż nie lubię ich zbyt mocno przypieczonych, a tak się zazwyczaj dzieje, gdy są ułożone na wierzchu placka. Ponadto placek z tak dodanymi pomidorami jest bardziej przesiąknięty ich smakiem. Focaccia po upieczeniu z wierzchu jest chrupiąca, środek zaś ma przyjemnie miękki i aromatyczny. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło(...)przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.  Po tym czasie, zwilżyć ręce oliwą, podzielić ciasto na dwie części i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować kształt placka o grubości 1,5 cm, w który powciskać równomiernie gałązki rozmarynu. Wierzch delikatnie posmarować odrobiną oliwy i ewentualnie oprószyć niewielką ilością grubej soli. Odstawić

Kuchcik gotuje
Roti z warzywami 201

trochę mąki i wałkujemy na niej nasze kulki ciasta. Najcieniej jak się da, byle się nie podziurawiły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor(...)odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką lub innym delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy strony. Na cieście powinny pojawiać się wybrzuszenia, które trzeba delikatnie ugniatać, obracając roti. Możemy stwierdzić, że osiągnęliśmy sukces, kiedy cały placek napuchnie jak balon. Trzymamy go na średnim ogniu, dopóki pęcherzyki nie zbrązowieją. Wtedy ściągamy go z patelni i pozwalamy

Weganizm infantylny
Pita z mąki pełnoziarnistej 402

objętości na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy lub ściereczce i rozgrzać piekarnik.   Pita podczas pieczenia pęcznieje, nadyma się jak mała poduszka. Para(...)środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale pity pieczone są w metalowych piecach opalanych drewnem. Żeby zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy na najniższym jego piętrze blachę do pieczenia

Karo in the Kitchen
Niebiański przysmak 164

cukru 2 galaretki owocowe Masa 2: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i  smażyć(...)dodać do utartego masła. Na pierwszy upieczony placek wyłożyć smażone jabłka, wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim plackiem i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Gotowe ciasto można polać polewą. Publikuję także na portalu Przepis na Kobietę

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 241

łyżki mąki Dodatkowo: 500 g rabarbaru kilka truskawek cukier puder do posypania Sezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia ciasta z rabarbarem. Najbardziej miałam ochotę na taki najzwyklejszy, pyszny placek. Idealny przepis znalazłam na blogu Moje kucharzenie - wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany. Przygotować wszystkie składniki (fot.1) . Rabarbar obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć(...)puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla. Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30 x 24 cm (fot.3) . Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek. Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać

Świat Ciasta
Drożdżowe babeczki z makiem i polewą z białej czekolady 145

minut do uzyskania jednolitego, błyszczącego i odchodzącego od dłoni ciasta. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do momentu podwojenia objętości (fot.1) . Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie z placka wyciąć kwadraty w rozmiarze 10 x 10 cm  (fot.2) . Na każdym kwadracie(...)rozsmarować 1 łyżkę gotowej masy makowej, zostawiając 1 cm odstępu z prawej strony  (fot.3) . Każdy pozostawiony 1-centymetrowy fragment ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka, a następnie zwijać dosyć ciasne ruloniki. Wyjdzie nam 12 ruloników o długości 10 cm  (fot.4) . Następnie każdy z tych ruloników pociąć na 3 równie części  (fot.5) . Przygotować formę na muffiny. Wysmarować

Świat Ciasta
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 222

długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię środkową warstwę, dzięki temu przypieczona skorupka mięknie pod wpływem bitej śmietany i dżemu. Dolną warstwę ciasta smarujemy połową galaretki wiśniowej, a następnie grubo bitą śmietaną. Przykrywamy  środkowym plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny

Kulinarne Inspiracje
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 201

tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki(...)Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się jeszcze nie zastygniętej masy musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi

Kuchcik gotuje
Placek ze śliwkami 210

Składniki: 300 g mąki, 1,5 łyżki proszku do pieczenia, 1 jajko, 6 łyżek mleka, 150 g twarogu, 50 g masła, 75 g cukru, Nadzienie: 750

kulinarnajamka.blogspot.com
PLACEK DROŻDŻOWY 308

I znów zgrałyśmy się z moją Mamą :). Moje ciasto drożdżowe jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło

Przepisy Aleksandry
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 176

powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania