ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:241/550)

Cafe Furkot | Warszawa 178

zapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się w ustach. W Cafe Furkot znajdzie się dla każdego coś dobrego

Kuchnia Bazylii
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 170

łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka suszonej żurawiny Przygotuj ciasto na spód, kliknij w link powyżej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Rozpuść masło na patelni. Pokrój dynię w cienkie plasterki, posyp chili i zrumień. Wyjmij na naczynie. Grzyby oczyść z ziemi, nie obieraj ze skórki. Pokrój

codojedzenia
Klasyczne faworki z pudrem 161

Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło. Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka

Wanilia i Kardamon
Najsmaczniejsze Pączki Pieczone 161

proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Bułki do burgerów 158

wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym

Bullio
Fougasse 186

miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy w podłużny placek, rozwałkowujemy lekko, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy w "jodełkę" poszerzamy otwory, w które możemy wetknąc gałązki rozmarynu, oliwki, suszone pomidpory, dowolne zioła

Słodki Kompromis
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 191

początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Szybkie Wegańskie Tortille z Pieczarkami 154

sałata, awokado i pomidory Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tortilli (możecie użyć gotowych). Składniki na tortille mieszamy (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową mąkę). Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki podsmażamy na odrobinie tłuszczu 1-2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki (do całkowitego odparowania wody) i przyprawiamy. Pieczarki podajemy

rabarbarowo
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 187

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 143

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Bułki z cukinią, suszonymi pomidorami i suszoną papryką 222

będzie lśniące. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do podwojenia objętości Czosnek drobno siekamy, a pomidory i paprykę kroimy w paski - mieszamy Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kwadrat podsypując blat mąką. Na rozwałkowany placek układamy cukinię i wymieszane pomidory z papryką i czosnkiem - przyprawiamy Zwijamy w rulon i kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka

Szczęśliwa kuchnia
Biszkopt na słodko 133

Pyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT

Gotuję Testuję
Mini pizze z chlebków naan 117

Dzisiaj szybkie mini pizze z ciasta na chlebki naan. Kładziemy na nie co lubimy. Można je również zabrać do szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków

Posadzone i zjedzone
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTELLĄ 206

żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i smarujemy nutellą. Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania