Przepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą
Moje pyszne gotowaniemoje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie. Minelo dosc sporo czasu nim wszystko wrocilo do normy. Stracilam nadzieje, ze placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis. Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba. Cisto
Przysmaki Karolkidodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier, margarynę. Jajka zmiksować z jogurtem, mąką i cukrem waniliowym. Powoli dodawać do garnka, ciągle mieszając. Placek przełozyć ciepłą masą. Posmarować wierzch
Czarnawisienkaciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i formułujemy płaski placek ok. 30/20 cm. Kabanosy kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Kabanosy wbijamy w ciasto tworząc linie
Moniki Smakołykisól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony
Bon Appetit Małgorzatyjednej części dodać rozpuszczonej kawy w 1/3 szkl.wrzątku.Każdą kulę zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki. ORZECHOWE GWIAZDKI : ******************************** Ciasto bez mokki rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na placek o grubości około 0.5-1 cm.i wyciąć z niego 45 Gwiazdek małych.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciastka.Żółtko wymieszać i posmarować(...)kulce zrobić palcem wgłębienie.Ciastka piec przez 10-15 minut w tej samej temperaturze ,co Gwiazdki , następnie wystudzić.Dżem gęsty nakładać do wgłębień w ciastkach. ROŻKI KAWOWE : ******************************* Kulę ciasta o smaku mokka ponownie zanieść i uformować z niej cienkie wałeczki .Ciasto pokroić na 65 kawałków , a następnie nadać im wszystkim kształt rogalików.Rożki przełożyć na blaszkę wyłożona papierem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimleka 3 jajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo
Świat Domowej Kuchniupieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem . Ciasto przecinamy na dwie części. Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną ) Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i górę smarujemy resztą bitej śmietany. Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy boki , rysujemy
Smaki Edytyrówne części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego(...)brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta . Ułożyć delicje namoczone w kawie czekoladą do dołu . Wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim plackiem.Posmarować kremem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie (na tzw. "dachówkę") i zalać galaretką
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli wlewając mleko z margaryną. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponakłuwać widelcem, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 cm i szklanką wycinać koła. Powstałe papmpuchy układać na obsypanej mąką powierzchni, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około(...)gotowania na parze, pod przykrywką. Można również do dużego garnka wlać wodę, obwiązać go czystą ścierką, zagotować wodę, na ścierce poukładać kluch, przykryć pokrywką i tak parować. Zamiast rozwałkowywać ciasto i wykrawać kluchy, można odrywać ciasto po kawałku i formułować z niego pampuchy. Do każdego pampucha można włożyć farsz np. dżem i takie nadziane parować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapozbywając się w ten sposób gazów z ciasta - stworze walec ( z połowy ciasta) i kroję go ostrym nożem na kawałki - z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry(...)WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość - gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie - gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć
Basia w kuchnimoże przyklejać się do blatu. Odstawiamy ciasto na 6 minut pod przykryciem ,aby odpoczęlo. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2-3 części, z każdej uformuj placuszek ,który wałkujemy cienko. Wysuszony placek ,zawijamy w rulonik i kroimy na paseczki.Uzyskane w ten sposób kluseczki roztrzepujemy i wieszamy do suszenia np.na wieszaku.Czynność powtarzamy z pozostałym(...)ciastem. W zależności od grubości należy taki makaron gotować 5-8 minut w osolonej wodzie.SMACZNEGO
w mojej kuchnicukrem i roztopioną margarynę. Całość dokładnie wyrobić (nie powinno się kleić), uformować kulę i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem. Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę). Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Odcięte
Di gotujeMiałam dziś wielką ochotę na placki ziemniaczane ale chciałam coś w nich zmienić bo znudziły nam się trochę te tradycyjne. Dodałam więc do nich kawałek kiełbasy a na środek wbiłam jajko. Nie wiem czy Was przekona ten przepis ale jak dla mnie to był świetny pomysł! Polecam na obiad lub nawet ciepłą kolację. 6 dużych ziemniaków cebula jajko pętko(...)placków natka pietruszki świeżo zmielony kolorowy pieprz Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych. Cebulę obrać i zetrzeć, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Ewentualnie odlać trochę wody. Ciasto doprawić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta
Smakołyki Asiłyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru(...)mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdrowe