ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:227/550)

Mielone cotton balls 138

wyrastania. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich oliwę oraz mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno wkleić się do rąk. Ciasto od razu po wyrobieniu rozwałkowujemy na cienki placek, który radełkiem kroimy w cienkie paski. Paskami owijamy nasze kotleciki.  Kotleciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut.  Smacznego

MamaOskarka
Ciabatta w formie małych bułeczek 142

etapie będą dość płaskie. Nie przejmujcie się również kształtem. Bułki odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłe miejsce. Bułki urosną w szerz. Rzadkie ciasto sprawi, że rozleją się po blaszce, jak placki. W górę urosną dopiero w piekarniku. Na dół piekarnika wkładamy kratkę z naczyniem żaroodpornym, z wodą. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 220 stopni

Smak mojego domu
Makowiec drożdżowy 134

okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut

MojaQchnia.pl
Tarciuch 208

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza . Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie przedstawiało

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z serem i miętą 188

opcjonalnie więcej/mniej wg uznania garść świeżej mięty Przygotowanie: Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Okrawamy po kawałku, rozwałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy krążki. Biały ser łączymy z niewielką ilością soli, dodajemy cukier, śmietanę i posiekaną miętę. Wszystko dobrze ugniatamy widelcem, ucieramy łyżką. W razie

Zasmakuj Kuchni
Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) 149

Coprite con un canovaccio e lasciate per circa 30 minuti. Ciasto dzielimy na 8 porcji (na 1 porcj ę  przypada ok. 60 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-15 cm. **** Dividete l'impasto per circa 8 pezzetti (1 pezzetto da circa 60 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, poi stendete

La grande e la piccola cuoca
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 209

ciepłe miejsce na ok. godzinę ( powinno podwoić objętość ). Ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z kukurydzą, dodajemy sól, pieprz, oregano raz ostrą paprykę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy placek o średnicy ok. 25 cm, a następnie składamy tworząc „łódki”. Tak przygotowane napełniamy serowym farszem, boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Chrupiący chlebek z rozmarynem 86

pomocy kopystki. Następnie dłonią wyrabiamy ciasto-jest to proces łatwy i szybki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą część -nie podsypując mąką, choć ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie silikonowa mata-ale jeżeli nie posiadacie (ja nie posiadam), super sprawdzi się papier do pieczenia. Wystarczy obciążyć go z jednej, dwóch stron

Kopystką po garach
Naleśniki z pieczarkami i pietruszką 158

Usmażone w wysokiej temperaturze, a nie duszone pieczarki zyskują na uroku. Składniki: - mąka - woda - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę oleju. Smażymy cienkie placki wielkości patelni. Olej mocno rozgrzewamy i wrzucamy na niego pokrojone w plasterki pieczarki. Chodzi o to, aby były jasne i zarumienione, a nie żeby się

Kryzysowa Książka Kucharska
Oszukana pizza 164

Oszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać

Kucharzyca
Domowe krakersy z czarnuszką 188

ciasto (gdyby było za suche dodajemy nieco więcej wody), owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na cienki prostokątny placek.  Następnie radełkiem dzielimy go na kwadraty czy też inne figury 😏 i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.  Malujemy je rozkłóconym

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe racuchy serowe z jabłkiem i gruszką 208

Ten wpis miał się pojawić w piątek, ale w czwartek trafiłam do szpitala i omal nie urodziłam przed czasem... Na temat zagrożenia przedwczesnym porodem zamierzam wkrótce

Anioszek w kuchni
PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM 268

zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.  Całość Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Dwa, trzy razy zagnieść ( nie więcej, ponieważ ciasto odgazuje się i pączki nie wyrosną ). Ciasto rozgnieść, rozciągnąć dłońmi na 2-3 cm. placek ( nie używać wałka ). Szklanką wyciąć krążki. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując duże odstępy. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce

Kuchnia Paulettes
Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 295

Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do momentu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Pokrój go na paski o szerokości 2 cm i długości około 15 cm, następnie złóż każdy na pół, ściśnij

karmelowy
Vada pav 125

mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Nać drobno szatkujemy. Kiedy ziemniaki ostygną, gnieciemy, mieszamy z musztardą i pietruszką, ewentualnie dodajemy trochę mąki. Formujemy płaskie okrągłe placki. Z wody i mąki robimy lejące się ciasto, w którym moczymy nasze kotlety, a następnie smażymy na głębokim oleju. Bułkę przekrawamy i ładujemy kotlet do środka. Podobno najlepiej smakuje z ostrym chutney

Kryzysowa Książka Kucharska