ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:225/550)

miodownik z orzechami i grysikiem 166

Ciasto na miodzie sztucznym nie będzie wymagało tak długiego leżakowania.  *mała blaszka 23*23 cm (można upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pleśniak inaczej 207

Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
.757. to samo, ale w plackach 97

figi w kokosowo*-dyniowym cieście ; herbata choco-chili ~ *z mąki kokosowej Połączenie fig, dyni i tahini (jaki rym! :)) jest g.e.n.i.a.l.n.e!!! I żem się uparła na placki z samej mąki kokosowej po raz enty. No tak się nie da raczej, trzeba z inną zmieszać, bo strasznie się rozpadają :< Wczoraj wróciłam zmęczona po praktykach i zrobiłam jeszcze 70 pierogów

breakfast of dreams
Ślimaczki dyniowe z cynamonem 359

podwojenia objętości (około 1 godz.) - masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania - blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił - placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem - zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku, strzepywać nadmiar mąki(...)spodu ciasta - zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów - tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem - na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich - formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia

Smakołyki Bereniki
Królewiec 143

margaryny 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając(...)dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut. 3. Przygotować krem budyniowy. Odlać nie pełną

Motylkowa Kuchnia
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 153

ponownie rolujemy, tym razem od krótszego boku (zdj. 7). Rulony stawiamy na sztorc (zdj. 8) i zgniatamy dłonią na płasko (zdj. 9). Na płaskie placki łyżką nakładamy z miski masę fasolową i zawijamy ciasto w kulkę (zdj. 10). Układamy na blasze sklejoną częścią w dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem

Marder&Marder Manufacture
Pizza z patelni 6185

łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano  reszta składników wedle uznania Przygotowanie : Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję oregano(...)serem mozzarella. Smażę aż ser fajnie się rozpuści a dół ciasta zarumieni. I margerita dla mojego młodego pomocnika

Mechanik w kuchni
Szarlotka jabłkowo-ananasowa 162

zagotować. Do pozostałej części dodać mąkę ziemniaczaną, żółtko i rozkłócić. Dolać do wrzącego syropu i gotować, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciągle mieszając. Wyciągną placek z piekarnika, wyłożyć budyń i posypać rozkruszonym pozostałym ciastem. Zapiekać jeszcze przez ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta na wierzchu. marcelina

Czerwony Gupik
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 164

gładkie puree. Ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości(...)tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko spłaszczamy i kroimy na 4 kawałki o długości około 7-8 cm. W sumie powinno nam powstać 16 kawałków. W każdym kawałku robimy nacięcia nożykiem, mniej więcej co 1 cm, aby powstał grzebyk i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło

Kuchnia MagdaLeny
Placki z pomidorami z wyspy Santorini 185

kuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich.  Placki z pomidorami z wyspy Santorini ( Tomatokeftedes ) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu(...)uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki

Chilli Czosnek i Oliwa
PIEROGI Z JAGODAMI 149

przesiać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach.  Na środek dodać 1 łyżeczkę jagód i szczyptę(...)cukru, złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. Kleić i kleić, aż ciasto się skończy. Gotować w osolonej i wrzącej wodzie około 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową i okrasić niewielką ilością roztopionego masła (nie będą się sklejały). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z jogurtem i odrobiną cukru, lub jak kto woli

Kuchnia w opałach
Mazurek czekoladowy 179

lodówki na ok godzinę.   Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg -   resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp

Stare Gary
Mazurek pomarańczowy 164

lodówki na ok godzinę.   Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg -   i rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie

Stare Gary
Pani Walewska 428

blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami(...)zacznie gęstnieć nie przestawać mieszać, aby budyń się nie przypalił. Masę wystudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem i ewentualnie z aromatem migdałowym. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak ciasto się zmaceruje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Flammkuchen z cukinią i jagodami 183

niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody 1-2 łyżki(...)zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia piekarnik nastawić na 250`C igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tortilla - placki pszenne 127

robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).Ciasto dzielę na kilka części, w zależności od wielkości placków jaką chcecie uzyskać ( wychodzi 8 średnich placków ). Każdą część rozwałkowuje cienko na blacie oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni około 2 minut z każdej strony. Gotowe placki zawijam w ściereczkę aby się nie zeschły.Smacznego

Słodkie Przyjemności
PANCAKES - AMERYKAŃSKIE ŚNIADANIE 399

składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po około 2 pełne łyżki ciasta i smaż pancakes'y najpierw z jednej strony na zloty kolor (na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza), a następnie z drugiej strony również na złocisto. Postępuj tak do wykończenia ciasta. Gotowe Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Waniliowy placek na jogurcie i kaszy mannie z czereśniami 156

placek z manny ze śliwkami - ale tym razem zrobiłam w wersji waniliowej i z czereśniami, których teraz mamy pod dostatkiem. Ten placek, to nic innego jak pieczona kasza manna na jogurcie naturalnym, tylko w formie ciasta, o zwartej strukturze- dzięki czemu dobrze się go kroi- dosyć sycący, bardzo zdrowy i mimo swojej prostoty niebanalny w smaku

Kraina Miodem Płynąca